10 Najciekawszych realizacji domów jednorodzinnych 2019 roku!

KONTYNUUJĄC NASZE COROCZNE PODSUMOWANIA, PREZENTUJEMY NAJCIEKAWSZE ZREALIZOWANE DOMY JEDNORODZINNE, PREZENTOWANE NA ARCHINEI NA PRZESTRZENI OSTATNICH MIESIĘCY. ORYGINALNE IDEE I WYMAGAJĄCE POMYSŁY, ODWAŻNE FORMY I FINALNY EFEKT CODZIENNEJ PRACY – UDANA REALIZACJA. GRATULUJEMY WSZYSTKIM ARCHITEKTOM I ŻYCZYMY W NOWYM ROKU RÓWNIE INSPIRUJĄCYCH I UDANYCH PROJEKTÓW!

Dom na Warmii: Green Line. Architektura: Przemek Olczyk / Mobius Architekci. Zdj. Paweł Ulatowski

Dom na Warmii: Green Line. Architektura: Przemek Olczyk / Mobius Architekci. Zdj. Paweł Ulatowski

Dom na Warmii: Green Line
Architektura: Przemek Olczyk / Mobius Architekci


Warmia to obszar o niskiej intensywności zabudowy. Z tego powodu upodobali go sobie prywatni inwestorzy szukający ustronnych, dzikich miejsc i bliskości z naturą. W sąsiedztwie jezior powstał dom, który czerpie z tradycji regionalnej zabudowy, jest nowoczesny i dyskretnie wpisany w kontekst miejsca. Dom pozostaje osamotniony w pejzażu, bez sąsiadującej zabudowy, z dala od dróg. Surowość otoczenia skłoniła architekta Przemka Olczyka, autora projektu do zastosowania przejrzystej i czytelnej tektoniki umożliwiając swobodne wpisanie budynku w morfologię działki.

Prywatny teren, którego zaledwie niewielki fragment zajął dom, posiada naturalny fałd ziemny będący punktem wyjścia dla kształtowania bryły budynku. Żelbetowa płyta o grubości 90 cm zawieszona ponad opadającym terenem tworzy przedłużenie górnego poziomu wzniesienia. W ten sposób powstała wyraźna lecz smukła linia, od której budynek wziął swoją nazwę i charakter. Wewnętrzne atrium wzmocniło natomiast poczucie prywatności. W zależności od potrzeby wielkie zasłony można zasuwać i rozsuwać otwierając lub wymykając dziedziniec z przestrzeni.

Kluczowym założeniem projektu, będącym zarazem cechą filozofii kształtowania przestrzeni studia Mobius Architekci jest możliwość odbioru architektury również z wnętrza domu. To naczelny element pracy nad projektem, który jak podkreśla architekt Przemek Olczyk, pozwala inwestorowi „mieć ciastko i – na co dzień – jeść ciastko”. W myśl tej maksymy architektura domu pozostaje widoczna dla jego użytkowników, będąc zarazem wartością dla otoczenia.

Z daleka dom całkowicie rozpływa się w dzikim krajobrazie Warmii, maskowany zielonym dachem i wałem ziemnym zyskuje pożądany przez inwestorów, intymny kamuflaż, znikając z pola widzenia. Nie brak jednak miejsc, w których architektura odsłania się organizując przestrzeń według potrzeb jej użytkowników.

Zdjęcia: Paweł Ulatowski

Zobacz więcej: Green Line. Nowoczesny, czerpiący z tradycji dom, który rozpływa się w krajobrazie biura Mobius Architekci


 

Wtopiony w malowniczy krajobraz – Dom Polny projektu 81.WAW.PL. Zdjęcia: Bartek Zaranek

Wtopiony w malowniczy krajobraz – Dom Polny projektu 81.WAW.PL. Zdjęcia: Bartek Zaranek

Dom Polny
Architektura: 81.WAW.PL


Głównym założeniem projektu i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz. Dom Polny to dwie bryły – pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie tworzą dzięki temu jeden wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje.

Nieruchomość usytuowana jest w centrum malowniczego pola. Stąd pomysł na to, by frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym w taki sposób, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie, a jednocześnie został oddzielony od ulicy. Strefa wejścia jest cichą i prywatną enklawą dla domowników.

Od strony ogrodu dom ukazuje swoje drugie oblicze. Tu, od strony południowej, zamiast ciężkiego kamiennego muru, mamy lekki przeszklony pawilon. Dzięki temu, że w pokojach jedna ściana jest w pełni przeszklona i otwarta na widok, mamy wrażenie przebywania i obcowania z otoczeniem. Pokoje w naturalny sposób stają się swego rodzaju ramą dla obrazu, jakim jest zmieniający się wokół krajobraz.

Dom Polny to nie tylko projekt formy budynku, ale i ukształtowania domu, który jest wtopiony w otoczenie. Dzięki zastosowaniu kamienia polnego dom stał się częścią naturalnego krajobrazu – nie atakuje go agresywną formą, ale staje się jego idealnym dopełnieniem. Zupełnie tak jak mur kamienny pośród pól.

Zdjęcia: Bartek Zaranek




Zobacz więcej: Wtopiony w malowniczy krajobraz – Dom Polny projektu 81.WAW.PL


Dom Kwadrantowy. Projekt: Robert Konieczny | KWK Promes. Zdjęcie: Juliusz Sokołowski

Dom Kwadrantowy. Projekt: Robert Konieczny | KWK Promes. Zdjęcie: Olo Studio

Dom Kwadrantowy
Architektura: Robert Konieczny | KWK Promes


Inwestorzy chcieli prostego, słonecznego i relaksującego domu, w pewien sposób reagującego na ruch słońca. Podobał im się również Dom Bezpieczny, zrealizowany kilka lat wcześniej projekt biura Roberta Koniecznego KWK Promes, jego zmienność i mechanizmy tworzące relacje z otoczeniem. Punktem wyjścia była działka o regularnym kształcie, położona na przedmieściach wśród przeciętnej zabudowy jednorodzinnej.


Usytuowaliśmy na niej prostopadłościenną bryłę odpowiadającą życzeniom inwestorów pod względem programu funkcjonalnego. Następnie obróciliśmy część należącą do parteru, aby uzyskać możliwie jak największą prywatność od strony drogi. W „wyciętej” przestrzeni został zlokalizowany salon, zadaszony piętrem, a w prostopadle ułożonej bryle zlokalizowaliśmy strefę SPA. Obie przestrzenie domykają prywatną część ogrodu.

Inwestorzy chcieli także domu reagującego na położenie słońca, dlatego wykorzystaliśmy motyw kwadrantu – dawnego przyrządu służącego do wyznaczania pozycji gwiazd. Zaprojektowaliśmy taras, który reaguje na słońce i podążając za jego ruchem:
– daje mieszkańcom siedzącym w jego przestrzeni cień i przyjemny przewiew,
– w zależności od pory roku reguluje ilość promieni słonecznych w przestrzeniach, do których przylega – latem dając pożądany cień, a zimą wpuszczając więcej słońca do wnętrza.


Dodatkowo, przy dobrej pogodzie, ale również wieczorami, gdy dom jest otwarty ruchomy element może stać się przedłużeniem strefy dziennej bądź też SPA. Taras został zaprogramowany tak, aby być w czasie dnia w ciągłym ruchu, dzięki czemu pod jego spodem rośnie naturalna trawa.

Zdjęcia: Juliusz Sokołowski, Olo Studio

Zobacz więcej: Taras podążający za słońcem w Domu Kwadrantowym projektu Roberta Koniecznego i KWK Promes


Dom z recyklingu w Warszawie. Projekt: Pracownia Architektoniczna MAZM. Zdjęcia: Ignacy Matuszewski

Dom z recyklingu w Warszawie. Projekt: Pracownia Architektoniczna MAZM. Zdjęcia: Ignacy Matuszewski

Dom z recyklingu
Architektura: Pracownia Architektoniczna MAZM


Zlokalizowany w dzielnicy o założeniach miasta ogrodu dom, wpisuje się w otaczającą go zabudowę, a jednocześnie wyróżnia swoim klimatem. Surowość i autentyczność domu zostały wydobyte przez materiały, połączenie cegły i betonu. Użyta w projekcie cegła została pozyskana z recyklingu, z rozebranego domu z zachodniej części Polski, skąd również pochodzą inwestorzy. Zainspirowało to nazwę domu – Dom z recyklingu.

Podstawowym założeniem projektu była przebudowa i rozbudowa istniejącego budynku jednorodzinnego. Najważniejsze było pozostawienie bryły domu, gdzie obecnie znajdują się sypialnie dla dzieci i dobudowa nowej części obejmującej kuchnię i salon na parterze, sypialnię rodziców z łazienką na piętrze oraz dwupoziomowy taras.

Dobudowana część budynku to niewielka prostokątna forma z geometrycznym układem otworów okiennych Występują one w formie wąskich szczelin lub rozległych tafli szkła otwartych na ogród w zależności od lokalizacji i funkcji pomieszczeń, które doświetlają. Ważnym elementem domu od strony ogrodu jest również masywny, betonowy taras, ograniczony z jednej strony rzędem słupów. Stworzona w ten sposób ażurowa ściana ogranicza widok z ulicy, jednocześnie dając mieszkańcom bardziej kameralne miejsce wypoczynku i spotkań.

Architektura sąsiedztwa i układ urbanistyczny kwartału skłoniły do nawiązania do stylu międzynarodowego modernizmu zarówno poprzez bryłę jak i jej wykończenie. Głównym materiałem jest cegła, a jej uzupełnieniem beton, który stanowi konstrukcję domu i tarasu. Jest on również ważnym elementem wystroju wnętrz np. w postaci nieotynkowanego stropu czy detalu okien.

Zdjęcia: Ignacy Matuszewski

Zobacz więcej: Surowy, tajemniczy, z klimatem. Dom z recyklingu pracowni MAZM


 

Dom w Blankensee. Projekt: Biuro projektowe maxberg – architekt Karol Nieradka. Zdjęcie: Sylwia Gudaczewska

Dom w Blankensee. Projekt: Biuro projektowe maxberg – architekt Karol Nieradka. Zdjęcie: Sylwia Gudaczewska

Dom w Blankensee
Architektura: Biuro projektowe maxberg
– architekt Karol Nieradka


Prezentowany dom powstał na regularnej działce o powierzchni około 850m2 w niewielkiej przygranicznej wsi w Meklemburgii. Działka sąsiaduje z budynkami zagrodowymi, gospodarczymi i garażami o różnych formach dachów. To pozwoliło na ukrycie w zieleni rosnącej przy granicy działki, niewielkiego parterowego budynku z dachem płaskim. Istniejące drzewa przy drodze wyznaczyły miejsce wjazdu, a te rosnące przy północnej granicy zapewniły gęste, ciemne tło dla czarnego, niskiego budynku.

Dom nie posiada garażu, ale sześciometrowe nadwieszenie zapewnia wygodne parkowanie dla dwóch samochodów przed budynkiem. Niewielkie pomieszczenie techniczne pozwala schować wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy dla domu i ogrodu. Konstrukcja murowana i żelbetowo-stalowa zostały przykryte czarnymi lamelami z profili stalowych, które współgrają z ciemnymi pniami drzew. Rytm lameli rozrzeźbia monolityczną bryłę budynku i pozwala ukryć słupy wspierające nadwieszony dach.

Projekt umiejętnie wpisał odważną, nowoczesną bryłę w wiejski krajobraz, bez agresywnego niszczenia otaczającej przestrzeni. Pomimo wielu kontrowersyjnych decyzji został bardzo dobrze przyjęty zarówno przez inwestorów, administrację budowlaną jak i lokalną społeczność.

Zdjęcia: Sylwia Gudaczewska

Zobacz więcej: Dom w Blankensee pracowni maxberg


 

Dom LUS_3 pod Poznaniem. Projekt: PL.architekci. Zdjęcie: Tom Kurek

Dom LUS_3 pod Poznaniem. Projekt: PL.architekci. Zdjęcie: Tom Kurek

Dom LUS_3
Architektura: PL.architekci


Forma domu pracowni PL.architekci powstała jako wynikowa nieregularnego kształtu działki oraz bezpośredniego sąsiedztwa – budynku z przeskalowanymi połaciami dachu. Stały się one punktem wyjścia do kształtowania domu. W efekcie – budynek mimo że stały, bez ruchomych elementów – jest zmienny. W zależności od tego, z której strony na niego patrzymy, jest jednocześnie mały, wąski i niski, ale również duży, szeroki i wysoki. Chociaż swą formą jest inny od sąsiednich zabudów nie miał krzyczeć udziwnieniami, ale „spiąć” urbanistycznie zastaną zabudowę i krajobraz – z szacunkiem dla wszystkich.


„Punktem wyjścia przy projektowaniu domów są zawsze dla nas rozmowy z inwestorem: jak żyją, jak spędzają czas wolny, co lubią, jaki mają budżet… Nigdy nie dzielimy projektu na architekturę, wnętrza czy ogród – równocześnie pracujemy nad całością – dzięki czemu dom jest spójnym konceptem. Tak tez było z tym projektem” – opowiadają autorzy projektu z pracowni PL.architekci.


Ze względu na wielkość i kształt działki dom miał być piętrowy – ale inwestorzy mocno chcieli dom otwarty – a nie odcięty pełną kondygnacją. Siedząc w salonie zależało im na kontakcie z bawiącymi się dziećmi na piętrze. Będąc na piętrze – chcieli widzieć co dzieje się na parterze… Stad pomysł, by całe piętro było pewnego rodzaju antresolą – zawieszoną na środku domu.

Zdjęcia: Tom Kurek

Zobacz więcej: Dom, który jest jednocześnie mały i duży. Najnowsza realizacja pracowni PL.architekci


 

Dom w Lesie, Klementowice. Projekt: 081 Architekci. Zdjęcie: Rafaj Chojnacki

Dom w Lesie, Klementowice. Projekt: 081 Architekci. Zdjęcie: Rafaj Chojnacki

Dom w Lesie
Architektura: 081 Architekci


Klementowice to miejscowość zlokalizowana na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, będącym częścią Wyżyny Lubelskiej. Teren charakteryzuje się pofałdowanym ukształtowaniem, z dużą ilością wąwozów lessowych oraz skarp. To właśnie tam powstał – Dom w Lesie.

Bryła budynku została zlokalizowana w centralnej części działki. Dookoła domu stworzyła się strefa buforowa z drzew zapewniających intymność i odcięcie widokowe od sąsiadów bez budowy trwałych i wysokich ogrodzeń, które w tej lokalizacji nie współgrałyby z leśnym charakterem działki.

Wytyczne Inwestorów były jasne – dom miał mieć powierzchnię komfortową dla trzyosobowej rodziny, z silnie wydzielonymi strefami. Każda z nich była konkretnie przedstawiona i scharakteryzowana pod kątem jej funkcjonalności. Układ domu oparty jest na planie prostokąta, składającego się z trzech funkcjonalnych bloków, przesuniętych względem siebie.

Elewację tworzą dwa materiały: naturalne drewno oraz surowy beton architektoniczny.

Założeniem architektów z pracowni 081 Architekci było stworzenie drewnianej kostki, w którą wkomponowane są otwory okienne, a przestrzenie między nimi wypełnione są ścianami z betonu architektonicznego.

Zdjęcia: Rafał Chojnacki Fotografia Architektury

Zobacz więcej: Zanurzony w urokliwym krajobrazie Dom w Lesie projektu biura 081 Architekci


Dom w Nowej Górce. Projekt: GAB | Katarzyna Osipowicz, Piotr Grabowski

Dom w Nowej Górce. Projekt: GAB | Katarzyna Osipowicz, Piotr Grabowski

Dom w Nowej Górce
Architektura: GAB | Katarzyna Osipowicz, Piotr Grabowski


Ten projekt powstał w wyjątkowej okolicy. Duża, pofałdowana polana, na której znajduje się dom otoczona jest przez gęsty las. Całość zlokalizowana jest w obszarze chronionym Natura 2000. Re­alizacja pracowni GAB to próba zmierzenia się z archetypiczną formą domu z dwuspadowym dachem oraz naw­iązaniem dialogu z otoczeniem. Gęsty, iglasty las, łąki pokryte dziką zielenią oraz pola z rosnącym, złocącym się w świetle zbożem stanowią wyjątkowy i wymagający kontekst.

Dom wraz z budynkiem gospodarczym zlokalizowane zostały w centralnej części działki. Układ dwóch prostopadle ustawionych względem siebie brył charakterem zabudowy nawiązuje do typowej zagro­dy wiejskiej. Dwuspadowe dachy pozwalają wtopić się budynkom w otoczenie. Odpowiednie umiejscowienie ich względem stron świata, zapewnia możliwie najlepsze oświetlenie pomieszczeń mieszkalnych, jak i wyjątkowe widoki z każdego miejsca. Rzut domu wynika z prostego pomysłu na stworzenie symetrycznego układu przestrzennego odzwierciedlającego sposób życia Inwestorów.

Naturalna kolorystyka otoczenia: intensywna zieleń lasu, błękit nieba, żółć zboża latem, brąz za­oranych zimą pól, były punktem wyjścia w doborze odpowiednich materiałów. Materiały naturalne, miękkie i ciepłe okazały się jedyną słuszną drogą. Dom stara się nie konkurować z otoczeniem, jedy­nie wyciągać jego najważniejsze cechy i nawiązać dialog. Elewacje budynków wykonane są z pionowo ustawionych desek sosnowych. Drewno z czasem płowiejąc, nabiera coraz to bardziej szlachetnego odcienia. Dach pokryty jest ceramiczną, czerwoną dachówką, układaną w sposób klasyczny. Wszystkie elementy obróbek blacharskich, drzwi i okien mają odcień eleganckiej szarości.

Zobacz więcej: W harmonii z otaczającą przyrodą – Dom w Nowej Górce studia GAB


 

Dynamicznie ukształtowana bryła domu projektu BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

Dom jednorodzinny „CWA House”
Architektura: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI


Znajdujący się w Owczarni dom w znacznym stopniu swoją formę zawdzięcza właścicielom, którzy szukając swoistej, niepowtarzalnej bryły, pozwolili na kompozycję przestrzenną odbiegającą od archetypu domu. Budynek zyskał miano „sarkofagu”, „pancernika”, „kryształu”.

Czteropłaszczyznowy, niesymetryczny dach o różnych kątach nachylenia połaci pokryty został grafitową blachą, której panele spływają na ścianę północną i wschodnią, tworząc jednolitą skorupę. Ścianę południową i zachodnią wykończono deskami drewnianymi łączącymi się z drewnianą płaszczyzną tarasu, stanowiącego nierozłączny kompozycyjnie element bryłowej układanki.

Ostateczna geometria domu odzwierciedla zaprojektowaną funkcję.  Kalenica dachu wznosi się od parteru do poziomu piętra, umożliwiając wykorzystanie zwiększającej się wysokości pomieszczeń. Dach osiąga wysokość graniczną nad pomieszczeniami piętra. Osiągnąwszy najwyższą rzędną, struktura dachu gwałtownie opada, tworząc bardzo bogate tektonicznie wnętrze. W narożniku salonu odkryta więźba dachowa osiąga najniższy poziom. Zmieniająca się wysokość pomieszczenia i wiązary o różnej geometrii sprawiają, że wnętrze nabiera dynamiki i niepowtarzalności.

Zdjęcia: Jan Karol Gołębiewski | Fotografia Architektury

Zobacz więcej: Dynamicznie ukształtowana bryła domu projektu BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI


Cichy Dom, Czerwionka-Leszczyny. Autorzy: toprojekt. Zdjęcie: Juliusz Sokołowski

Cichy Dom, Czerwionka-Leszczyny. Autorzy: toprojekt. Zdjęcie: Juliusz Sokołowski

Cichy dom
Architektura: toprojekt


Z każdego zlecenia może powstać ciekawa realizacja. Historia tego domu zaczęła się od adaptacji projektu typowego. Po wykonaniu zlecenia, Inwestorzy zaryzykowali i zlecili architektom z pracowni toprojekt wykonanie nowej koncepcji, dopasowanej do ich potrzeb, lokalizacji i sposobu życia. Cichy dom to prosta, nowoczesna bryła, która chroni mieszkańców przed nadmiernym słońcem oraz dźwiękami z pobliskiej autostrady. Ciekawym rozwiązaniem jest również plastycznie ukształtowany, falujący trawnik.


Młodzi ludzie przyszli z polecenia znajomego z projektem typowym do adaptacji. Praca nie należy do bardzo interesujących, ale mamy taką zasadę, że staramy się nie odmawiać, bo jak to mówią „dobra karma wraca”. Już nieraz przekonaliśmy się, że z nieciekawych wydawałoby się zleceń rodzą się świetne tematy, a te z pozoru znakomite kończą się fiaskiem.


Dom to właściwie cztery ściany – bariery akustyczne, pomiędzy którymi rozlokowane zostały wszystkie funkcje. Wysunięcie ścian i dachów poza przeszklenia wychodzące na ogród ma dwa zadania: ogranicza dźwięki z autostrady i jest tak dobrane, żeby wysokie słońce w lecie nie wpadało do środka, a niskie w zimie tak. To działa.

Dom to właściwie dwa tunele (większy i mniejszy) o kierunku północ-południe równoległym do autostrady. Pokój dzienny powstał przez przekrycie przestrzeni pomiędzy tunelami. Otwarty na północ i południe w stronę ogrodu i tarasów jest miejscem spotkań pomiędzy rodzicami mieszkającymi w tunelu zachodnim, a dziećmi okupującymi tunel wschodni.

Ciekawym rozwiązaniem wydaje się ukształtowanie powierzchni ogrodu. Trawnik nie jest płaski, ale faluje jak powierzchnia morza lub jeziora. Ta wielka rzeźba z ziemi wykonywana była pod bezpośrednim nadzorem projektantów. Ponieważ promienie słoneczne cały czas są prawie równoległe do którejś z powierzchni trawnika cienie co chwilę się zmieniają, a cała powierzchnia zdaje się falować.

Zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Zobacz więcej: Od projektu typowego do ciekawej koncepcji z falującym trawnikiem – Cichy dom biura toprojekt


 

10 najciekawszych zrealizowanych domów jednorodzinnych 2018 roku!

Zobacz także: 10 Najciekawszych zrealizowanych domów jednorodzinnych 2018 roku!


 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.