Apartamenty Złoty Widok w Szczyrku – Zwycięska koncepcja pracowni WXCA

W ostatnich dniach rozstrzygnięto konkurs inwestorski na projekt zespołu apartamentów Złoty Widok w Szczyrku. I Nagrodę w konkursie zdobyła Pracownia Architektoniczna WXCA. Gratulujemy!


Apartamenty Złoty Widok w Szczyrku
I Nagroda w konkursie: WXCA | Pracownia Architektoniczna
Zespół: Szczepan Wroński, Marta Sękulska-Wrońska, Małgorzata Dembowska, Magdalena Nowak, Adrianna Bańczerowska
Wizualizacje:
DAAKO

 

Apartamenty Złoty Widok w Szczyrku. I Nagroda w konkursie: WXCA | Pracownia Architektoniczna

Główne założenia koncepcyjne


Urok górskich miejscowości wiąże się z ich kameralną atmosferą, niedużą skalą zabudowy i wielością otwarć widokowych, a wypoczynek w górach to przede wszystkim kontakt z naturą. Analizowana działka położona jest w niezwykle malowniczej okolicy, pomiędzy szczytami i wzniesieniami Beskidu Śląskiego oraz w sąsiedztwie niskiej zabudowy, na skraju miasteczka Szczyrku. Pobliska kolejka gondolowa zapewnia komfortowy dostęp do okolicznych górskich szlaków i infrastruktury narciarskiej, co sprawia, że lokalizacja działki jest wyjątkowo atrakcyjna dla przyszłych użytkowników apartamentów.

W związku z wyjątkowym sąsiedztwem i wysoką jakością pobliskiego krajobrazu głównym założeniem koncepcji apartamentów było właściwe wpisanie nowoprojektowanego obiektu w zastany kontekst. Dlatego też projekt przewiduje zachowanie przyjaznej skali obiektów poprzez podział inwestycji na 3 obiekty o niedużych gabarytach, tworzących pomiędzy sobą atrakcyjne przestrzenie, kadrujące widoki w kierunku okolicznych wzniesień. Skośne dachy oraz drewniana okładzina wraz z przestrzennym detalem drewnianych elementów fasady inspirowane są lokalną architekturą, przez co nowoprojektowany obiekt pomimo swojej nowoczesności z szacunkiem odnosi się do sąsiedztwa.

Układ budynków ma w sobie celową „swobodę” – poszczególne obiekty są delikatnie przesunięte względem siebie, co podkreśla charakter górskiego osadnictwa – dalekiego od sztywnych linii zabudowy, nakierowanego głównie na kontakt z naturą i eksponowanie widoków. Ukośne dachy poprzez swoją nietypową geometrię pozwalają na uzyskanie indywidualnej, zróżnicowanej architektury, swoją dynamiką odzwierciedlając charakter okolicznych szczytów.

 

Apartamenty Złoty Widok w Szczyrku. I Nagroda w konkursie: WXCA | Pracownia Architektoniczna

Apartamenty


Wszystkie apartamenty zostały zaprojektowane tak, aby możliwie najlepiej wykorzystać potencjał widokowy analizowanej działki oraz zapewnić maksymalny komfort użytkowania przez 2 lub 4 osoby przy ekonomicznie wykorzystanej powierzchni. Każdy apartament ma do dyspozycji atrakcyjną ekspozycję widokową w kierunku krajobrazu, z salonem zlokalizowanym w narożniku budynku i przestronnym tarasem lub loggią. Część najbardziej atrakcyjnych apartamentów zlokalizowana na poddaszu posiada niestandardową wysokość mieszkania (ok.3.5m) lub niestandardową powierzchnię tarasu (ok. 10m2) oraz możliwość lokalizacji kominka.

W celu jak najlepszego wykorzystania powierzchni apartamentów i uzyskania efektu przestronności wnętrza przy niedużych powierzchniach lokali zakłada się stosowanie dużych przeszkleń oraz minimalizowanie przestrzeni obsługującej, która w czasie krótkoterminowego wynajmu nie jest w dużym stopniu wykorzystywana – np. poprzez stosowanie modułów kuchennych o niedużych gabarytach (kuchnia dwupalnikowa, lodówka podblatowa, zlew jednokomorowy itp.) oraz ergonomiczne wykorzystanie powierzchni na potrzeby przechowywania – np. w postaci szafek podokiennych pełniących rolę siedziska czy wykorzystania przestrzeni pod łóżkiem. Lokale znajdujące się na parterze zostały zaprojektowane tak, aby w sposób optymalny wykorzystać dostęp do półprywatnego ogródka. Każdy apartament posiada wydzieloną sypialnię oraz salon z możliwością wydzielenia na potrzeby noclegu dodatkowych gości.

W 3 obiektach zaprojektowano 28 apartamentów, z których większość posiada powierzchnię w przedziale ok. 28 – 35m2; 3 lokale o podwyższonym standardzie, na ostatnich kondygnacjach z dostępem do dużego tarasu mają powierzchnię w przedziale 35 – 44 m2. Istnieje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia powierzchni apartamentów poprzez lokalizację balkonów i loggii lub nieznaczną zmianę obrysu powierzchni zabudowy. Na kolejnym etapie przewiduje się możliwość dostosowania jednego z apartamentów do potrzeb osób niepełnosprawnych (w zakresie wielkości toalet). Do wszystkich apartamentów możliwy jest dostęp windą o wymiarach spełniających potrzeby osób niepełnosprawnych.

Części wspólne


Najważniejsze części wspólne zostały zaprojektowane w parterach budynku północnego i południowego, dając możliwość jasnego podziału pomiędzy strefami publicznymi i prywatnymi oraz przeznaczenia środkowego budynku w całości na apartamenty, w strefie najbardziej spokojnej i zacisznej. W parterze budynku, od strony ulicy Salmopolskiej przewidziano przestrzeń na potrzeby lokalu usługowego – kawiarni, niedużej restauracji lub bistro, z możliwością otwarcia ogródka gastronomicznego w przestrzeni ulicy oraz na teren inwestycji. Bar/kawiarnia od strony ulicy zaprasza na spotkania apres ski, które częściowo mogą się odbywać na zewnątrz – w przestrzeni żywej ulicy lub kameralnego podwórka, które pozwoli na relaks w trakcie posiłku. Usługi te korzystają ze wspólnego zaplecza sanitarnego a cyrkulacja zewnętrznych użytkowników nie koliduje z wewnętrzną strefą mieszkańców chronioną kontrolą dostępu. Parter budynku południowego to zapraszająca recepcja wraz ze strefą rekreacyjną: basenem, sauną, oraz pomieszczeniem bawialni – salonem spotkań wraz z małym zapleczem kuchennym i wspólną pralnią.

W każdym budynku przewidziano możliwość wyjścia na wspólny taras na dachu, gdzie możliwe jest utworzenie strefy wyciszonej – na potrzeby odpoczynku z książką w ręku, opalania lub podziwiania zachodów i wschodów słońca za górskimi stokami. [W związku z ograniczeniem wysokości budynków do 12m oraz brakiem szczegółowych danych na temat grubości warstw przegród budowlanych oraz lokalizacją kanałów instalacyjnych możliwość organizacji wyjścia na taras dachowy zostanie zweryfikowana na późniejszym etapie].

W każdym obiekcie przewidziano możliwość przechowywania sprzętu narciarskiego w przestrzeni wspólnej – w strefie holu wejściowego, co zapewnia ekonomiczne wykorzystanie przestrzeni.




 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.