Baltic Park Molo w Świnoujściu – 22Architekci

Konkurs na kompleks wielofunkcyjny Baltic Park Molo w Świnoujściu
Projekt konkursowy

Projekt konkursowy: 22 Architekci
Data: Maj 2012
Lokalizacja: Świnoujście

Zespół autorski:
Wojciech Conder, Aleksander Drzewiecki, Maciej Kowalczyk, Michał Tatjewski, Paweł Gumuła

Baltic Park Molo

Baltic Park Molo w Świnoujściu

Projekt kompleksu Baltic Park Molo w Świnoujściu

Idea

Ideą projektu jest wykreowanie atrakcyjnej, pełnowartościowej oraz funkcjonalnej przestrzeni dającej poczucie kameralności i komfortu w obszarze hoteli i apartamentów oraz wyjątkowości w części publicznej (sal konferencyjnych, restauracji, rozrywki). Jednocześnie założeniem projektantów jest budowa obiektu o indywidualnej, świetlistej formie wpisującej się w klimat nadmorskiego krajobrazu, a jednocześnie wyznaczającej nowe standardy jakościowe i estetyczne na wybrzeżu Bałtyku.

Projekt 22 Architekci




Konkurs Baltic Park Molo

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Kompozycja

Zabudowa została ukształtowana zgodnie z założeniami planu miejscowego. Główna oś kompozycyjna nowej promenady prowadzącej do projektowanego mola została silnie podkreślona formą urbanistyczną projektowanej zabudowy, kształtem pomostu oraz rysunkiem drewnianej posadzki pasażu. Molo (pasaż) zaczyna się już na styku z promenadą nadmorską ulicy Uzdrowiskowej. Otwiera się strzelistym słupem wodnym, zamykającym oś widokową ul. Chrobrego i prowadzi w sposób liniowy poprzez plac w części północnej i przełamanie na plaży aż do punktu widokowego na tarasie kawiarni na morzu.

Centralnym elementem kompozycji jest pasaż pieszy z transparentnymi, zadaszonymi pierzejami tworzącymi dynamiczne wnętrze urbanistyczne. Zdecydowano o poszerzeniu pasażu na całej jego długości (względem propozycji zawartej w planie miejscowym) z 10 do 16 metrów, co pozwoliło uniknąć ścisku i nieprzyjemnych proporcji. Szersza promenada daje możliwość atrakcyjniejszej aranżacji oraz wystawiania komfortowych ogródków kawiarnianych i restauracyjnych. Elewacje partii cokołowych są silnie przeszklone dając wgląd do wnętrz budynku: lobby hotelowych, restauracji, kawiarni oraz strefy rozrywki, sportu i wypoczynku. Samemu przeszkleniu nadano plastyczny wyraz poprzez lekkie, rytmiczne odgięcie szklanych tafli i wypełnienie powstałych uskoków szkłem barwionym na ciemnożółty, bursztynowy kolor.

Nad spokojne i rytmiczne elewacje nowej promenady wysunięto tworzące podcienia dachy – po stronie wschodniej (hotelowo-rozrywkowej) na wysokości 8 metrów, po stronie zachodniej (apartamentowo-usługowej) – niżej – nad poziomem parteru. Ukształtowane w ten sposób, zadaszone wnętrze urbanistyczne otacza przechodnia i zachęca do pozostania w nim na dłużej. Zaprojektowanie dachu na dwóch wysokościach różnicuje charakter przestrzeni miejskiej na bardziej reprezentacyjną po stronie wschodniej oraz kameralną po stronie zachodniej, wprowadzając zarazem asymetryczny, oryginalny i rozpoznawalny charakter.

Skala zabudowy

Duża skala zabudowy części hotelowej została rozbita poprzez zaprojektowanie odgiętych modułów balkonowych grupujących po trzy pokoje hotelowe. Moduły są dodatkowo przesunięte względem sąsiadujących kondygnacji, co tworzy bogatą, światłocieniową tektonikę elewacji. Kameralna skala zabudowy części apartamentowej została podkreślona przez horyzontalne podziały balkonów na elewacji.

Konkurs Baltic Park Molo

Projekt hotelu w Świnoujściu

Konkurs Baltic Park Molo

Struktura funkcjonalna

Struktura funkcjonalna rzutu polega na ukształtowaniu przejrzystej przestrzeni, w której mieszkańcy hotelu lub apartamentu, uczestnicy konferencji, goście parku wodnego, kręgielni lub klubu będą mogli łatwo zorientować się w otoczeniu i bez trudu dotrzeć do odpowiedniej części kompleksu. Z uwagi na skalę założenia jest to niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania zespołu. Cel ten został osiągnięty poprzez wyraźne wyznaczenie stref publicznych ogólnodostępnych w centralnych częściach budynków  oraz punktów orientacyjnych takich jak np. ściana wspinaczkowa zaczynająca się na poziomie -1, a kończąca się na poziomie tarasu +2.

Wewnętrzny kręgosłup części hotelowo-konferencyjno-rozrywkowej stanowią dwukondygnacyjne hole hotelowe zlokalizowane w południowo-zachodnich narożnikach oraz hol główny strefy rekreacyjnej i sportowej na poziomie -1. Hol ten jest skomunikowany w swej centralnej części w prosty i czytelny sposób z kondygnacjami naziemnymi obu hoteli. Jednocześnie, do podziemnej części rozrywkowej oraz sportowej prowadzą dwa niezależne wejścia z zewnątrz. Goście hotelowi oraz mieszkańcy apartamentów mają zapewnione bezpośrednie dojście do strefy rozrywkowej i sportowej poza główną drogą prowadzącą przez strefy ogólnodostępne.

Część konferencyjną organizuje dwukondygnacyjna przestrzeń foyer pomiędzy dużymi salami konferencyjnymi a restauracją. Z poziomu antresoli foyer dostępne są mniejsze sale konferencyjne i funkcje uzupełniające. Strefę sportu i odnowy biologicznej zaprojektowano na trzech kondygnacjach budynku północnego. Na poziomie parteru, od strony wschodniej znajdują się baseny parku wodnego. Na antresoli zlokalizowano strefę spa, natomiast w części podziemnej przewidziano squasha, ściankę wspinaczkową, siłownię i fitness. Hol strefy rozrywki, zlokalizowany przy placu centralnym, prowadzi do strefy rozrywki oraz sali kinowej na poziomie -1 oraz do obrotowej kawiarni z widokiem na nadmorską panoramę na kondygnacji +13.

Główne reprezentacyjne wejścia do hoteli oraz do części konferencyjnej podkreślono poprzez zadaszenie dachami o znacznym wysięgu, podpartymi charakterystycznymi słupami. Zadaszony jest również fragment placu od strony plaży – pod dachem znajdują się tam nadmorska restauracja i lodziarnia.

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Projekt Hotelu w Świnoujściu

Elewacja

Elewacja części hotelowej oraz apartamentowej posiada silnie światłocieniową formę, z dużymi balkonami o zróżnicowanym wysięgu, podzielonymi ściankami z „bursztynowego” szkła. Kolorystyka głównych elementów kompleksu jest śnieżnobiała, co w połączeniu z „bursztynowymi” detalami kreuje pozytywny, ciepły nastrój.

Wnętrza w hotelu oraz w apartamentach zaprojektowano tak, aby zmaksymalizować kontakt z nadmorskim krajobrazem przez odgięcie elewacji w kierunku morza. Ponadto zaprojektowano duże, przesuwne okna balkonowe na szerokości całego pokoju, szklane balustrady oraz, na części hotelowej, lekkie, rozsuwane przeszklenia z bezbarwnego, przezroczystego szkła. Przeszklenia te, chroniąc od wiatru i chłodu, czynią balkony użytecznymi przez znacznie dłuższą część roku.

Etapowanie

Etapowanie zaprojektowane zostało zgodnie z wytycznymi konkursowymi. Z racji zlokalizowania szeregu istotnych funkcji z zakresu Etapu I na dolnych kondygnacjach budynku północnego (przede wszystkim dwukondygnacyjny zespół basenowy), przewidziano dwa sposoby rozdzielenia Etapów I i II. Pierwszy to wykrojenie holu hotelowego i restauracji z bryły przyziemia budynku północnego (rozwiązanie tańsze, lecz mniej atrakcyjne przestrzennie), drugi natomiast to zrealizowanie przyziemia w całości w Etapie I i czasowe przeznaczenie holu i restauracji hotelu ***** na lokale do wynajęcia (rozwiązanie kosztowniejsze w pierwszym etapie, ale racjonalniejsze z budowlanego punktu widzenia)

Molo

Wejście na molo rozpoczyna się wieńczącym nową promenadę placem u podnóża wydm, witającym turystów liniowym układem fontann o regulowanym i synchronizowanym strumieniu i oświetleniu, dającym w upalne dni odrobinę chłodu a wieczorami umożliwiającym realizowanie różnorodnych pokazów światło-dźwięk.

Zaprojektowano molo o formie kontynuującej ciąg pasażu zarówno pod względem materiałowym jak i formy. Zgodnie z wytycznymi planu miejscowego, molo przełamuje się na wysokości plaży, schodząc z osi nowej promenady. W końcowej części, na morzu, zaprojektowano wysunięty do boku taras widokowy z dwukondygnacyjnym pawilonem restauracyjno-kawiarnianym, zamykającym oś widokową promenady. Dodatkową atrakcją założenia jest kolejka krzesełkowa przenosząca gości pawilonu i spacerowiczów z tarasu ponad placem północnym ponad wydmami, plażą i morzem aż na piętro kawiarniane pawilonu na czubku mola. U stóp pawilonu posadzka molo schodzi tarasami w kierunku południowym aż nad samą wodę, tworząc atrakcyjne miejsce dla amatorów opalania. Po stronie północnej pawilonu znajduje się taras widokowy oraz obniżony pokład, do którego mogą cumować małe jednostki pływające.

W obrębie pasażu zaprojektowano drzewa ozdobne odmian o regularnym pokroju. Drzewa zostaną posadzone w drewnianych donicach. Na fragmentach placu zostaną ustawione ławki prefabrykowane o indywidualnym charakterze.

Energooszczędność

W projekcie przewidziano zastosowanie energooszczędnych rozwiązań technicznych i technologicznych dotyczących w szczególności energooszczędności w zakresie systemu wentylacji mechanicznej i klimatyzacji z odzyskiem ciepła, urządzeń chłodniczych wysokiej klasy energetycznej oraz systemu odzysku szarej wody. Zastosowane zostaną również energooszczędne rozwiązania budowlane, w tym elewacje oraz duże przeszklenia o niskim współczynniku przenikania ciepła, a także nieprzemarzające (bezmostkowe) połączenia balkonów typu Halfen-hit.

Podstawowe parametry urbanistyczne:

Powierzchnia zabudowy (łącznie dla terenów 65bUT i 65cUT): 8530 m2
w tym: powierzchnia zabudowy dominanty: 1290 m2
powierzchnia zabudowy subdominanty: 1295 m2
Powierzchnia biologicznie czynna: 7600 m2

Projekt hotelu

Projekt hotelu

Projekt elewacji

Detal elewacji

22 Architekci na portalu Archinea.pl

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.
Więcej w Konkursy, Usługowe
Zabudowa kwartału Starego Miasta Kwidzyna – M/Kwadrat

Zamknij