Biurowiec przy ulicy Kopernika w Warszawie – Grupa 5 Architekci

W Warszawie przy ulicy Kopernika powstanie nowy pięciokondygnacyjny biurowiec. Projekt pracowni Grupa 5 Architekci otrzymał już pozwolenie na budowę, w ostatnich dniach decyzja uzyskała status prawomocnej.

Architekci: Grupa 5 Architekci
Inwestor: Kopernika 21 Sp. z o.o.
Projekt: 2013
Powierzchnia użytkowa: 610 m2

  Biurowiec przy ulicy Kopernika w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Nowy biurowiec w Warszawie w Warszawie


Budynek będzie częścią zwartej pierzei ul. Kopernika i Ordynackiej w Śródmieściu Warszawy. Założeniem projektu jest dopełnienie istniejącego
układu architektoniczno-urbanistycznego. Bryła nawiąże do ogólnych założeń planistycznych przyjętych w ciągu zbiegających się ulic, pozwalając na stworzenie zwartego narożnika przywracając im układ przedwojenny. – przekonuje Michał Leszczyński z pracowni Grupa 5 Architekci.
Bryłę budynku ukształtowano w zdecydowanym podziale na dwie części: dwukondygnacyjny kamienny cokół nawiązujący formą, wysokością i podziałami do sąsiednich budynków oraz czterokondygnacyjną część w formie wieży ustawionej na wspomnianym dwukondygnacyjnym cokole, z lekko wycofaną przeszkloną ostatnią kondygnacją.

Kształt budynku, jego wysokość i gabaryty wynikają także z warunków przesłaniania dla istniejących obiektów, 5. kondygnacja nawiązuje do wysokości istniejącej zabudowy ulicy Ordynackiej. Wysokość budynku w najwyższym miejscu nawiązuje do wysokości budynku przy Kopernika 25.

Elewacja posiada wyrażane podziały pionowe oraz wycofane w stosunku do nich podziały poziome nawiązujące wysokością do gzymsów poszczególnych kondygnacji budynków sąsiednich. Na elewacjach zastosowano harmonijne zestawienie materiałów: szkło, jasny piaskowiec oraz ciemno-szare granit, ślusarka i żaluzje. Dodatkowo wprowadzono rozróżnienie w fakturze kamienia zestawiając płyty gładkie z ryflowanymi.

Projektowany budynek ma jednokondygnacyjny podcień wzdłuż południowej elewacji, który akcentuje wejście do usługi w parterze oraz pas żaluzji pionowych tworzących harmonijne połączenie między projektowaną a istniejącą zabudową. Ostatnia kondygnacja jest przeszklona i lekko wycofana w stosunku do głównej elewacji tak, aby projektowany budynek nie dominował swą skalą nad sąsiednimi budynkami.

Na parterze, pierwszym piętrze i w części kondygnacji podziemnej budynku zlokalizowana zostanie przestrzeń usługowa z wejściem od frontu od strony ul. Ordynackiej. Główne wejście do części biurowej prowadzi od strony zachodniej, strefa wejścia prowadzi do holu głównego. Z holu windowego na każdej kondygnacji zapewniono niezależne wejścia do powierzchni biurowych. Każda z powierzchni zaopatrzona jest w trzon pomocniczy, w którym znajduje się toaleta (wspólna dla kobiet i mężczyzn) z aneksem kuchennym. Przestrzeń biurowa została zaprojektowana jako biura typu „open space”, z możliwością podziału na mniejsze jednostki na etapie aranżacji wnętrz przez najemców. Powierzchnia biurowa może funkcjonować także jako biuro jednoprzestrzenne, zajmujące całą kondygnację za wyjątkiem ogólnodostępnej przestrzeni hallu windowego.

Projekt uzyskał wszystkie niezbędne pozwolenia konserwatorskie oraz budowlane. Realizacja w bezpośrednim styku z istniejącą kamienicą przy ul. Kopernika 23 jak i szczegółowe rozwiązania projektowe zostały uzgodnione z zarządcą budynku przy ul. Kopernika 23 czyli Zarządem Gospodarowania Nieruchomościami (ZGN) w Warszawie.


Zobacz: Wybrane projekty Grupa 5 Architekci!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.