Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu – Pracownia Architektoniczna WXCA

Konkurs architektoniczny na opracowanie koncepcji architektonicznej budowy Centrum Biblioteczno – Kulturalnego – Psie Pole przy ul. B. Krzywoustego 286 we Wrocławiu.
Projekt konkursowy

Projekt: WXCA – Pracownia Architektoniczna
Data: Lipiec 2013
Lokalizacja: Wrocław, Polska
Zespół autorski: Zbigniew Wroński, Szczepan Wroński, Mateusz Mazurowski, Mateusz Graczyk

  Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne Psie Pole


Koncepcja architektoniczna Centrum Biblioteczno – Kulturalnego – Psie Pole powstała w oparciu o przemyślenia oraz analizy funkcjonalno-przestrzenne dotyczące obszaru, w jakim miał znajdować się obiekt. Lokalny kontekst okazał się być bardzo wymagający ze względu na bliskie sąsiedztwo kościoła św. Jakuba i Krzysztofa, oraz lokalizację historycznej zabudowy otaczającej działkę objętą opracowaniem. Przede wszystkim przed autorami koncepcji stanęło wyzwanie zmierzenia się z wkomponowaniem obiektu w miejsce otwierające się zarówno na dominującą budowlę kościoła jak i na projektowany pasaż przebiegający na styku oficyn kamienic z osiedlem bloków mieszkalnych. Lokalizacja budynku wskazuje na jego istotną rolę w połączeniu dwóch ciągów komunikacyjnych, co zarówno znajduje odzwierciedlenie w kształtowaniu bryły jak i w jego układzie funkcjonalnym. Za najbardziej uzasadnione podejście w procesie projektowym uznaliśmy nawiązanie dialogu z otaczającą zabudową. Zaproponowaliśmy budynek, który swoją prostą formą i subtelnym detalem z wykorzystaniem cegły – materiału, który jest silnie związanym z lokalną zabudową, wpisze się w tkankę miejską jako kolejny brakujący element w porozrzucanym układzie urbanistycznym dzielnicy. Centrum biblioteczno – kulturalne to budynek składający się z dwóch zestawionych ze sobą brył. Podział kubaturowy obiektu wynika z zależności historycznych działki, w części wschodniej forma obiektu jest interpretacją znajdującego się tu niegdyś dwukondygnacyjnego budynku ze spadzistym dachem. Budynek stanowi przedłużenie pierzei ul. Bolesława Krzywoustego, domykając przestrzeń łączącą ulice z powstającym pasażem. Działka znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie głównej ulicy, kościoła, pasażu oraz dwóch osiedli mieszkalnych zatem główne ciągi komunikacyjne przebiegają wokół działki. W związku z tym ukształtowaliśmy strefę wejściową tak, aby przechwytywała odbywający się tam ruch, była jego częścią i dopełniała go swoją funkcją.

Forma bryły budynku jest wynikiem dopasowania optymalnej kubatury do potrzeb funkcjonalno-przestrzennych. Obrys wytyczają zapisy miejscowego planu zagospodarowania terenu, zaś wysokość kontekst przestrzenny. Budynek od zachodu wznosi się na wysokość 16 m aby utrzymać skalę sąsiedniej kamienicy. W części wschodniej opada nawiązując spadzistym dachem do historycznej zabudowy sprzed 1948 roku. Przeszklenie w kierunku północnym otwiera bibliotekę na tereny zielone, zaś pełny dach od południa chroni zbiory przed nadmierną ekspozycją na promienie słoneczne. W części północnej obniżenie w kubaturze budynku wynika z wytycznych, wymogi te dały możliwość stworzenia atrakcyjnego tarasu przy bibliotece. Dopełnieniem całości jest przeszkolony hol wejściowy i tarasowe schody zachęcające mieszkańców do korzystania z budynku przeznaczonego dla ich społeczności.

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA




Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Zobacz: Wybrane projekty WXCA!

 

Komentarze na temat “Centrum Biblioteczno-Kulturalne we Wrocławiu – Pracownia Architektoniczna WXCA”

  1. Justyna napisał(a):

    Świetny projekt. Klimat, kontekst, funkcja – bez zarzutu. Poziom bez porównania wyższy od projektu, który wygrał konkurs. I jak tu uwierzyć w profesjonalizm oceny sądu konkursowego. Jednak największym przegranym jest tu Wrocław, który stracił szansę na wartościową realizację.
    Autorom gratuluję bardzo dobrego projektu.

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.