Centrum Kulturalne w Berlinie projektu polskiej pracowni Easst.Com

Kuma – czyli Kulturmanufaktur to miejsce, w którym powstaną przestrzenie dla artystów: malarzy, muzyków oraz filmowców. Projekt przekształcenia kamienic na nowoczesne centrum kulturalne w industrialnej części Berlina opracowała polska pracownia Easst.com.

Dwa szeregi istniejących kamienic zostaną nadbudowane. Komunikacja zostanie wzbogacona o szyby windowe. Część dziedzińca zostanie przykryta. Na jego końcu powstanie restauracja z wielofunkcyjnymi salami. Piwnice zostaną zaadaptowane na kluby i dodatkowe sale do celów twórczych. Całość zostanie utrzymana w industrialnym klimacie całej dzielnicy. Dla podkreślenia atmosfery zdecydowano się na odkuwanie tynków istniejących kamienic i uzupełnienia nowej tkanki cortenem i szkłem. Autor: Easst.com / Woźna 9/3, 61-777 Poznań.


Projekt: Easst.com
Lokalizacja: Berlin, Lichtenberg (Berlin Wschodni)
Ilość kondygnacji: 6 nadziemnych, 1 podziemna
Powierzchnia kamienic istniejących:  8.500 m2
Powierzchnia części nadbudowywanej oraz nowej podziemnej: 4.100 m2
Łączna powierzchnia użytkowa: 12.600 m2
Rozpoczęcie budowy: 2015/2016

 

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Berlin, Kuma (Kulturmanufaktur)


Centrum Kulturalne w Berlinie

Projektowany budynek ma powstać w dzielnicy Berlina Wschodniego – Lichtenberg. Dzielnica ta do niedawna była przede wszystkim przestrzenią industrialną, na której znajdowały się fabryki oraz mieszkania dla pracowników. Obecnie, w związku z coraz mniej dostępnymi działkami w ścisłym centrum Berlina wschodnie przestrzenie miasta cieszą się dużym zainteresowaniem inwestorów.

Budynek projektowany to centrum kulturalne, mające zapewnić gościnę w swoich podwojach artystom: grafikom, malarzom, muzykom, performerom, filmowcom. Powstanie na bazie ośmiu kamienic istniejących ułożonych w dwóch szeregach. W Berlinie popularne jest tworzenie przestrzeni, które są wynajmowane różnym podmiotom tworzącym swoisty tygiel intelektualny. Wspólne przestrzenie takie jak restauracje, sale wielofunkcyjne do pokazów mody, filmów, wystaw oraz przedstawień teatralnych mają spowodować gorącą wymianę idei i światopoglądów. W projektowanym obiekcie znajdzie się m. in. dwupiętrowa restauracja, podziemny klub oraz sala koncertowa, dziedziniec do dowolnego zagospodarowania pod otwartą salę kinową, wybiegi dla pokazów mody. Dodatkowo znajdzie się w nim wiele pomieszczeń umożliwiających elastyczne łączenie w większe grupy z własnymi aneksami kuchennymi i zapleczami, pozwalające rozrastanie się przestrzeni wraz z rozwojem artystów czy ich grup.

Dwa szeregi kamienic, jeden od ulicy i drugi od dziedzińca wewnętrznego zostaną gruntownie odrestaurowane i przystosowane do pełnienia nowych funkcji. Komunikacja zostanie wzbogacona o windy od strony dziedzińca. Dodatkowo kamienice istniejące zostaną nadbudowane o dwie kondygnacje, które będą miały wolne plany pozwalające na dowolną aranżację. Z górnych, nadbudowanych pięter będzie się rozciągał cudowny widok na okolice. Okna w istniejących kamienicach zostaną powiększone oraz niektóre z nich zostaną wyciągnięte poza lico elewacji w celu stworzenia nowoczesnej kompozycji. Nadbudowa będzie przeszklona z elementami rdzewiejącej blachy stalowej. Ma to na celu podkreślenie industrialnego charakteru i samych budynków. Sama elewacja kamienic ma być odkuta aż do cegieł i pozostawiona w naturalnej, nietynkowanej formie. Odpowiednio zakonserwowana oraz pomalowana monochromatycznie ma stanowić jasne nawiązanie do industrialnego kontekstu dzielnicy. Parter od ulicy zostanie uchwycony w ramę z tego samego materiału jak nadbudowa. Cała elewacja pod ramą ma zostać przeszklona aby stanowić witryny dla sklepów, kawiarni oraz galerii. Przeszklenie parteru ma zapraszać do wnętrza obiektu.

Punktem centralnym bliskich spotkań artystów oraz ich publiki ma być wewnętrzny dziedziniec zupełnie odgrodzony od świata zewnętrznego. Industrialny charakter budynku tu ma zostać przełamany i ocieplony aby stworzyć idealną przestrzeń do działań artystycznych i spotkań międzyludzkich. Drewniana podłoga oraz pozostawiona częściowo istniejąca obecnie zieleń mają tworzyć zieloną oazę idealną do rozmyślań nad nowymi ideami artystycznymi.




Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

Centrum Kulturalne w Berlinie. Projekt: EASST.COM

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.