Dom betonowy pracowni INOSTUDIO architekci

Właściciel działki zlecił pracowni INOSTUDIO architekci zaprojektowanie domu jednorodzinnego w ciekawej historycznej lokalizacji w Gliwicach tj. w sąsiedztwie zabytkowej drewnianej wieży radiowej. Płaska działka z drogą dojazdową od strony południowej stanowiła sad obsadzony drzewami jabłoni. Zadanie projektowe było wymagające ze względu na wjazd od strony południowej oraz wymóg inwestora zaprojektowania domu z dachem płaskim, plan miejscowy natomiast zalecał stosowanie dachów symetrycznych dwuspadowych lub wielospadowych a zastosowanie innych form dachu niż preferowane i zalecane wymagało opracowania analizy urbanistycznej potwierdzającej spełnienie warunku zachowania jednorodności rozwiązań w skali zespołu zabudowy lub ciągu ulicznego.


Dom betonowy z dachem płaskim
Autorzy: INOSTUDIO architekci
Zespół autorski: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak
Lokalizacja: Gliwice
Projekt: 2018 / Realizacja: 2019
Powierzchnia: 165 m2 + 44 m2 (garaż)

 

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim


Architekci zaprojektowali betonowy dom składający się z 2 brył, „pudełek” z płaskim dachem. Niższe „pudełko” zawierające w sobie: garaż, pom. pomocnicze, korytarz, pracownię i kuchnię oraz wyższe „pudełko” zawierające salon z jadalnią na parterze i sypialnie, garderobę i łazienkę na piętrze.


Takie kształtowanie formy budynku poprzez podzielenie go na 2 bryły o różnych proporcjach pozwoliło uzyskać niewielką skalę całego domu, zróżnicowanie elewacji i dobre wpisanie w działkę.


Dom jest niższy od strony wejścia i wznosi się idąc w głąb działki. Dodatkowo bryły te oprócz zróżnicowanych proporcji zostały przesunięte w stosunku do siebie tworząc od południa intymną i osłoniętą przestrzeń rekreacyjną – taras będący przedłużeniem salonu.

Wejście do domu zostało usytuowane w zadaszonym podcieniu z boku budynku za garażem, który został wysunięty najbliżej wejścia i wjazdu na działkę.

Niższa bryła wejściowo-garażowa ma charakter bardziej zamknięty, „bezpieczny”, natomiast wyższa bryła salonowo-sypialna otwiera się na ogród i sad poprzez duże okna i dwa tarasy: mniejszy śniadaniowo-kawowy od strony wschodniej oraz większy popołudniowy od strony południowo-zachodniej.
Surowa, betonowa elewacja budynku została subtelnie ocieplona poprzez zastosowanie w oknach szyb absorpcyjnych antisol barwionych w masie na lekki odcień zielony. Szyby te pochłaniają część promieni słonecznych i chronią dom w lecie przed niewskazanym przegrzewaniem się pomieszczeń.

Budynek został zaprojektowany jako niskoenergetyczny dlatego wszystkie przegrody zewnętrzne są odpowiednio ocieplone z wyeliminowywaniem mostków termicznych, zastosowano energooszczędne okna aluminiowe i ich ciepły montaż a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła – rekuperację uzupełnioną o element chłodzenia w okresie letnim.

 

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci




Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom betonowy z dachem płaskim, Gliwice. Projekt: INOSTUDIO architekci

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.