Malowniczo położony dom w lesie – najnowszy projekt pracowni STOPROCENT Architekci!

Malowniczo położony Dom W to najnowszy projekt pracowni STOPROCENT Architekci. Główną ideą projektantów było stworzenie budynku o wyważonej architekturze, naturalnie wpisującego się w krajobraz. Bryła domu w nowoczesny sposób nawiązuje do archetypu tradycyjnych domów przekrytych stromym dachem.


Dom W
Pracownia: STOPROCENT Architekci s.c. | Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska | FB
Współpraca autorska: Aleksandra Wolffgram
Klient: Prywatny
Powierzchnia działki: 15 900 m2
Powierzchnia użytkowa: ok. 370m2
Projekt: 2016 / Budowa: 2016

 

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W


Budynek zaprojektowano na bardzo rozległej i malowniczej działce pod Warszawą. Najbliższe otoczenie stanowi sosnowy las i kilka pojedynczych budynków letniskowych usytuowanych w dalszym i bliższym sąsiedztwie. Naturalne ukształtowany teren wznosi się w kierunku południowym i północnym tworząc kilkumetrowe wzgórze o dość szerokim szczycie.

Intencją projektu było wpisanie się z nową zabudową w naturalny kontekst działki spokojną, wyważoną architekturą. Ponieważ zakładany program użytkowy był bardzo obszerny, chcąc uniknąć masywnej, dominującej bryły, zdecydowano się podzielić dom na kilka mniejszych elementów. Od strony ulicy dom ma formę dwóch, archetypowo prostych brył o ujednoliconych wysokościach i proporcjach, a skontrastowanych jedynie materiałem elewacji. Od strony wnętrza działki, dom odkrywa swą ukrytą w zboczu kondygnację. Funkcjonalny podział domu jest ściśle powiązany z podziałem architektonicznym budynku.

W „czarnym domku”, ulokowano część dzienną z kuchnią, jadalnią i salonem. Przestrzeń nad salonem jest otwarta na dwie kondygnacje, aż do dachu, a nad kuchnią i jadalnią umieszczono małą antresolę z gabinetem. „Biały domek” mieści część techniczną z kotłownią i dwustanowiskowym garażem. Kondygnacja przyziemia mieści głównie funkcję sypialną przewidzianą dla licznych domowników.

Klatkę schodową łączącą oba poziomy zaprojektowano w niskim łączniku pomiędzy dwoma domkami. Tam też znajduje się główne wejście do budynku z wiatrołapem i garderobami.

Wokół domu, na rożnych poziomach przewidziano dużą liczbę tarasów, które pozwolą mieszkańcom korzystać z wyjątkowo atrakcyjnego leśnego otoczenia.

 

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci




Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom W. Projekt: STOPROCENT Architekci


Polecamy! Dom Z to projekt przebudowy domu z lat osiemdziesiątych. Zlokalizowany w Zalesiu Górnym budynek był na przełomie kolejnych lat wielokrotnie rozbudowywany. Głównym założeniem projektu pracowni STOPROCENT Architekci było uporządkowanie funkcji oraz bryły obiektu.

 

Dom Z - Przebudowa domu z lat 80-tych. Projekt: STOPROCENT Architekci


 

Komentarze na temat “Malowniczo położony dom w lesie – najnowszy projekt pracowni STOPROCENT Architekci!”

  1. Ania napisał(a):

    Zastanawiam się w jaki sposób ominięto wymóg zachowania odległości od lasu. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie, bo pali mnie ciekawość.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.