Dom miłośnika wina projektu Autograf Studio

Przyszły mieszkaniec i właściciel domu jest kolekcjonerem oraz miłośnikiem wina, swoją pasję łączy z chęcią uprawy winnicy i jego produkcji. Pasja inwestora stała się główną ideą dla projektu architektów z Autograf Studio. W przestrzeni usytuowanego na malowniczym stoku domu, projektanci zaplanowali intymne atrium, taras widokowy oraz poetycko ukształtowaną winiarnię z subtelną grą naturalnym światłem słonecznym, upamiętniając raz w roku święto młodego wina z regionu Beaujolais.


WHITE & BRUTAL | Dom miłośnika Wina
Autorzy: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga
Lokalizacja: okolice Krakowa

 

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika wina


DZIAŁKA – MIEJSCE


Lata poszukiwań lokalizacji kończą się sukcesem. Wirtualny świat marzeń materializuje się w postaci zacisznej działki w malowniczej dolinie. Wilgotność dla winnicy zapewnia szemrzący strumień wijący się u stóp południowej granicy nieruchomości. Działka to stok, który nachylony jest w kierunku południowym, z majestatycznie w oddali majaczącymi wapiennymi ostańcami i resztkami białego kamienia – margla, wystającymi ponad powierzchnie terenu.

KSZTAŁT – FORMA


Budynek usytuowano na parceli wpisującej się w zbocze góry. Dłuższe boki prostokątnej działki opadają w kierunku południowym. Różnice w poziomach terenu pomiędzy krótszymi bokami południowym i północnym zniwelowano projektując jednokondygnacyjny cokół. Surowe betonowe ściany fasad cokołu wyrastając ze zbocza ukrywają schowane atrium – wewnętrzny dziedziniec domu. To nad nim pomost – kładka jak most zwodzony łączy część ogrodu winnicy z tarasem domu.


„Pomysł na formę budynku oparto na zestawieniu dwóch brył. Podstawę Plateau tworzy masywna prostopadłościenna modernistyczna bryła, przeciwieństwem, której wydaje się być zawieszona nad stokiem, archetypowa forma domu. W tym projekcie intencją autorów było pragnienie, aby dom odbierano jako przedmiot abstrakcyjny. Skośny dach, wysoki komin i wielkie okna – miały przywodzić na myśl rysunek dziecka.”


Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga


PLAN – PROGRAM UŻYTKOWY


W programie domu przewidziano dwa poziomy mieszkalne. Analiza otoczenia działki, panoramy, otwarć widokowych i potrzeb inwestora sprawiła, że część dzienna – salon, kuchnia i wc znalazły się na piętrze, natomiast część nocna – sypialnie, garderoby i łazienki, zajęły parter domu – tak więc „Dom stanął na głowie”.

Pęd winorośli staje się inspiracją dla kształtu rzutu kondygnacji mieszkalnej stanowiącej podstawę domu . W kondygnacji parteru zaprojektowano atrium. Stanowi ono centralną przestrzeń – serce domu. Atrium pełni rolę wewnętrznego, zamkniętego dziedzińca, na który otwierają się przeszklenia sypialni i łazienek domu. W projekcie założono również podział stref dziedzińca.

Pierwszą intymną strefę domu zapewnia oddzielona wewnętrznym korytarzem przestrzeń nocna rodziców. W przestrzeni tej wydzielony dziedziniec, w zależności od potrzeb, raz oddziela, innym razem – po rozsunięciu drzwi tarasu – łączy przestrzeń sypialni i łazienki rodziców.

Drugą strefę, nazwano dziecinną – gdzie dziedziniec potraktowano jako „wydzieloną” ścianami, częściowo zadaszoną przestrzeń – plac zabaw dla dzieci.

Winiarnię – pełną symboliki przestrzeń w kondygnacji parteru zajmuje pomieszczenie służące do przechowywania wina – piwnica na wino. Poprzez wąski korytarz, „przesmyk”, przedostajemy się do wnętrza winiarni, gdzie ukazuje się jej organiczny kształt. Sklepienie winiarni zwęża się ku górze i wychodzi w postaci stożka ponad opadające zbocze istniejącego terenu. Stożek zakończony jest wąskim świetlikiem, przez który w każdy trzeci czwartek listopada wpada promyk światła. Oświetlając pomieszczenie upamiętnia święto młodego wina z regionu Beaujolais, obchodzone rokrocznie na całym świecie.

Na piętrze kuchnię od przestrzeni pokoju dziennego i jadalni oddzielają jednobiegowe schody, program użytkowy tej kondygnacji uzupełnia spiżarnia i toaleta. Funkcję rekreacyjną pełni plateau – taras widokowy, zaprojektowany na dachu pierwszej kondygnacji. Otacza on salon z trzech stron. W części wschodniej jest częściowo zadaszony – zadaszenie tarasu tworzy otwarta na salon galeria, gdzie zlokalizowano gabinet i bibliotekę.

NA ZEWNĄTRZ


Przeciwstawienie form podkreśla kolor i faktura użytych materiałów. Lekkość bryły odzwierciedlają duże przeszklenia i zimna biel tynku, którą zestawiono z masywną, ciężką, betonową fakturą ścian cokołu. Na betonowych płaszczyznach elewacji widać wzór szalunków i ślady ich łączeń, pokryte poliuretanem – co powoduje, że lśnią i błyszczą w słońcu. Symbolika materiału przywodzi na myśl słowa Curtisa:


„Béton brut” jak się zwykło określać, był wybornie wrażliwy na światło i cień, odpowiednio formowany mógł nadać całemu budynkowi heroicznej mocy Paestum czy innej antycznej ruiny.


WEWNĄTRZ


Charakter formy budynku odzwierciedla nastrój panujący we wnętrzu domu. Ilość materiałów użytych do wykończenia ograniczono do minimum. Fakturę betonowych ścian we wnętrzach cokołu podkreśla betonowa posadzka przemysłowa. Na piętrze minimalistyczne białe wnętrze kuchni i jadalni odbija się w białej błyszczącej żywicy.

Z CZEGO BUDOWAĆ


Żelbetowe trójwarstwowe ściany bryły cokołu wylewane na placu budowy same w sobie stają się wykończonymi elementami elewacji i wnętrz domu. Piętro zaprojektowane w konstrukcji szkieletowej lekkiej, pozwala zaoszczędzić czas i skrócić do minimum proces inwestycji. Panele dachowe łączone na rąbek stojący, jak i aluminiową stolarkę okienną, zaprojektowano w kolorze antracytowym. Wykończenie podłóg stanowią posadzki przemysłowe: na parterze betonowe bezbarwne, na piętrze z żywicy błyszczącej w kolorze białym. Ogrzewanie płaszczyznowe ścian i posadzek zasilane z pompy ciepła, uzupełniono o dodatkowe źródło ogrzewania w postaci kominka z płaszczem wodnym oraz rekuperację. Przewiduje się zastosowanie paneli słonecznych do ogrzewania wody oraz paneli fotowoltaicznych.


Opis autorski: Autograf Studio

 

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

Dom miłośnika Wina pod Krakowem. Projekt: Autograf Studio | Marcin Galas, Tomasz Smuga

 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.