Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu – BASIS Biuro Architektoniczne

Dom jednorodzinny Nr 13 na eksperymentalnym osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu

Pracownia: BASIS Biuro Architektoniczne Sirojć i Szkółka
Autorzy: Dariusz Sirojć, Krzysztof Szkółka
Inwestor: Projekt ofertowy w ramach eksperymentalnej zabudowy osiedla Nowe Żerniki
Lokalizacja: Wrocław
Data projektu: 2013

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Urbanistyka


Lokalizacja domu nie odróżnia się niczym wyjątkowym, jest to po prostu wydzielona parcela  na dużym inwestycyjnym terenie!

Takie były nasze pierwsze przemyślenia dotyczące działki, na której mieliśmy zaprojektować dom w ramach eksperymentalnego osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu. Jednak nowe osiedle oferować ma w przyszłości wszystko co potrzebne jest współcześnie do wygodnego życia blisko centrum miasta. Ma być szkoła, centrum kultury, targ, zespoły boisk sportowych…Czego więc brakuje?

Działkę otacza miasto, które ma bardzo wiele do zaoferowania przyszłym mieszkańcom, ale sama działka to nie miejsce z marzeń o własnym domu.

Zaczęliśmy więc definiować wymarzoną lokalizację domu. Góry, morze, jezioro, las, park, wieś … wszystko co przychodziło nam do głowy wiązało się z mieszkaniem blisko natury!

Jak dzieci, które budują z krzeseł i kartonów „statek kosmiczny” aby odbyć swój kosmiczny lot, my postanowiliśmy wykreować nasz „świat” w którym zaprojektujemy wymarzony dom.

Nasz Dom to przecież Nasz Świat. Świat, który kreować możemy nie tylko w materii, ale także w naszej świadomości.

Na pulpitach naszych monitorów pojawił się wtedy Michael Craig Martin ze swoją instalacją „An Oak Tree”, w której przekonuje, że wystawiona przez niego w galerii szklanka wody jest w istocie dębem (Oak Tree). Inspirujący wywiad z autorem, który jest częścią instalacji stał się krokiem do podjęcia pierwszych decyzji związanych z naszym projektem.

Postanowiliśmy zaprojektować nasadzenie na działce ok. 200 brzóz i nazywając je naszym „lasem” wpisać wśród nich budynek, który czerpałby klimat ze swojego otoczenia. Te 200 drzew na działce stać się ma jednocześnie kojącym „lasem”- wymarzonym otoczeniem domu, ale także manifestem mieszkających tam ludzi. Drzewa zasadzone w obrębie działki wyznaczają wraz z ich wiekiem coraz bardziej granice Ich Świata!

„Las” to także zmieniający się kolor, dźwięk szumiących liści i żyjących wśród nich ptaków. To także ochrona przed słońcem i wiatrem. „Las” to z jednej strony wyobrażenie i umowna sytuacja, z drugiej jednak strony wyraźny i realny proekologiczny gest.

 

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne




Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Architektura


Architektura domu ma z założenia czerpać z wykreowanego otoczenia – otwarty plan parteru budynku otwiera się na wszystkie strony, zbliżając się jak najbardziej do konarów drzew, piętro pozostawia miejsce na ich korony. Zarówno na parterze jak i na piętrze wnętrze domu wzbogacają tarasy dostępne indywidualnie z różnych przestrzeni parteru i sypialni piętra. Tarasy piętra otoczone zostały siatką, która za zadanie ma wyznaczać przestrzeń tarasu wśród koron drzew. Przycinane korony w licu siatki tworzyć mają „zielone” ściany zewnętrznej przestrzeni pokoi. Do tak ukształtowanych „atrii” zwrócone są przeszklenia sypialni, zapewniając z jednej strony kontakt wnętrza z zewnętrzem jak i pełną intymność mieszkańców.

Elewacje budynku tworzyć mają tło dla konarów 200 brzóz. Na ciemnej drewnianej elewacji budynku doskonale eksponuje się zaproponowana zieleń, która w okresie pełnej wegetacji kształtuje oblicze tej nieruchomości. Nieokreślony i nieprzewidywalny kształt koron drzew zmiękcza ortogonalną bryłę budynku. W lecie tajemniczo ukrywa kształt budynku zapewniając mieszkańcom cień i chłód, jesienią budynek powoli odkrywa swoje oblicze ukazując pełnię kontrastu w zimowym, śniegowym anturażu.

W myśl idei „lasu” działka wypełniona drzewami, ma żyć własnym życiem – nawierzchnię tworzy ściółka z ewentualnymi roślinami okrywowymi, które zwalniają mieszkańców z obowiązku specjalnej pielęgnacji. Wyjątkiem jest utworzona „polana leśna” przy głównym tarasie pokoju dziennego, która w naszym założeniu oferować ma możliwość mieszkańcom wypoczynku na miękkiej trawie lub mchu.

Proste, otwarte wnętrze oferuje w parterze pokój dzienny, strefę jadalni, strefę pracy. W zamkniętych częściach parteru są: garaż na dwa samochody, garderoba, pom. techniczne, kuchnia oraz pokój audio-video, który także może być wykorzystany jako pokój zabaw dla małych dzieci. Piętro to 4 sypialnie, dwie łazienki i pralnia oraz przestrzeń wspólna, która wykorzystywana może być jako  przestrzeń aktywności i hobby młodszych lokatorów.

Atmosferę wnętrza, poza otoczeniem 200 drzew, tworzyć mają również naturalne materiały – kamień na podłogach, ceglane, malowane na biało ściany, betonowy sufit i wykonane ze sklejki schody i zabudowy.

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

Dom Nr 13 na osiedlu Nowe Żerniki we Wrocławiu. Projekt: BASIS Biuro Architektoniczne

 

Zobacz: Wybrane projekty pracowni BASIS!

 

 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.