Dom w Owczarni projektu pracowni Beczak / Beczak / Architekci

CWA House to zlokalizowany w Owczarni dom jednorodzinny o oryginalnej i dynamicznej formie. Projekt wykonał zespół pracowni Beczak / Beczak / Architekci. Prezentujemy wybrane wizualizacje oraz zdjęcia z budowy.


Dom jednorodzinny wolnostojący „CWA House”
Miejscowość: Owczarnia, gm. Brwinów, pow. pruszkowski, woj. mazowieckie
Autorzy: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI / FB
Zespół projektowy: arch. Magdalena Beczak, arch. Maciej Beczak
Wizualizacje: arch. Jarek Borowski
Projekt: 2014 / Realizacja: 2015-2016
Zdjęcia: archiwum własne
Oprogramowanie CAD: Allplan FT 2015

 

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni


Znajdujący się w Owczarni dom w znacznym stopniu swoją formę zawdzięcza właścicielom, którzy szukając swoistej, niepowtarzalnej bryły, pozwolili na kompozycję przestrzenną odbiegającą od archetypu domu. Budynek zyskał miano „sarkofagu”, „pancernika”, „kryształu”.

Czteropłaszczyznowy, niesymetryczny dach o różnych kątach nachylenia połaci pokryty został grafitową blachą, której panele spływają na ścianę północną i wschodnią, tworząc jednolitą skorupę. Ścianę południową i zachodnią wykończono deskami drewnianymi łączącymi się z drewnianą płaszczyzną tarasu, stanowiącego nierozłączny kompozycyjnie element bryłowej układanki.

Ostateczna geometria domu odzwierciedla zaprojektowaną funkcję. Kalenica dachu wznosi się od parteru do poziomu piętra, umożliwiając wykorzystanie zwiększającej się wysokości pomieszczeń. Nad pokojami dzieci powstają antresole, nad pomieszczeniem gospodarczym wysoka przestrzeń do składowania, nad łazienką i garderobą przestrzeń magazynowa. W strefie  korytarza widać wzbijającą się ku górze płaszczyznę dwuspadowego, niesymetrycznego dachu i wznoszące się coraz wyżej dźwigary. Dach osiąga wysokość graniczną nad pomieszczeniami piętra. Osiągnąwszy najwyższą rzędną, struktura dachu gwałtownie opada, tworząc bardzo bogate tektonicznie wnętrze. W narożniku salonu odkryta więźba dachowa osiąga najniższy poziom. Zmieniająca się wysokość pomieszczenia i wiązary o różnej geometrii sprawiają, że wnętrze nabiera dynamiki i niepowtarzalności.

Istotną wytyczną projektową było wpuszczenie maksymalnej ilości światła do salonu. Strefę dzienną usytuowano w najbardziej nasłonecznionej części działki. Długie horyzontalne okno łapie promienie słoneczne w południe, a wysokie pionowe okna zapraszają słońce od zachodu.

Na parterze znajduje się strefa dzienna – salon, jadalnia, gabinet, kuchnia oraz strefa sypialni dla dzieci – dwa pokoje, łazienka. Na górze, w najwyższej części domu, zaprojektowano sypialnię rodziców z łazienką i garderobą.

Wolnostojący kominek z wysuniętą, długą, stalową rurą nierdzewną umieszczony został w najniższym narożniku domu, w salonie.

Wnętrza pozostają bardzo surowe, a wykończenie stanowić będą materiały użyte na etapie stanu surowego, m.in. ściany ceglane, posadzki i stropy betonowe.

 




Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Zdjęcia z budowy


Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

Dom w Owczarni. Projekt: Beczak / Beczak / Architekci

 

Komentarze na temat “Dom w Owczarni projektu pracowni Beczak / Beczak / Architekci”

  1. Małgorzata B pisze:

    Nieładny. I salon taki mały…

  2. Krystyna pisze:

    Komfortowa sypialnia master mogłaby już mieć ten bezpośredni dostęp do garderoby i łazienki, unikając korytarza zewnętrznego. Szkoda, że w tym przypadku to się nie udało, tym bardziej, że na piętrze są jedynie te trzy pomieszczenia.

  3. Coffiend pisze:

    Być może właścicielom chodziło o to, aby sypialnia była odcięta od reszty pomieszczeń – jako strefa ciszy. Z kolei z łazienki jest szybki i łatwy dostęp do garderoby co wydaje się fajnym pomysłem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.