Dwie białe stodoły – Dom w Gliwicach pracowni INOSTUDIO architekci

Dwie białe stodoły to projekt domu realizowany przez biuro INOSTUDIO architekci. Koncepcja projektantów z Gliwic polegała na stworzeniu nowoczesnego, przestronnego domu o tradycyjnej formie z intymną przestrzenią, która zapewni mieszkańcom stały kontakt z naturą. 


Dom „Dwie białe stodoły” w Gliwicach
Autorzy: INOSTUDIO architekci
Zespół autorski: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak
Lokalizacja: Gliwice
Powierzchnia: 230 m2

 

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dwie biały stodoły


Działka inwestorów to parcela znajdująca się w spokojnej, zielonej dzielnicy Gliwic.


„Naszym zadaniem było zaprojektowanie na tej działce otwartego na ogród nowoczesnego, funkcjonalnego i pełnego naturalnego światła domu o tradycyjnej formie z dużą, wysoką przestrzenią dzienną, zadaszonym tarasem i przyjaznym wejściem” – opowiadają projektanci z INOSTUDIO architekci. „Ważnym aspektem dla inwestorów było również to, żeby w domu znalazło się patio, atrium lub ogród zimowy z zielenią, wokół której zbudowany jest dom i pozwala mieć z nią stały kontakt.”


Życzeniem inwestora było również stworzenie dużej i wysokiej przestrzenni dziennej. Jednym z zastanych problemów było sąsiedztwo wysokiego i niezbyt atrakcyjnego wizualnie domu, usytuowanego przy najatrakcyjniejszej, południowo-zachodniej granicy działki. Architekci zaprojektowali dom w formie dwóch równoległych „stodół”, połączony ze sobą komunikacją.

„Stodoły” zostały przesunięte względem siebie, dzięki czemu stworzono dwie osłonięte przestrzenie zewnętrzne: półprywatny placyk wejściowy z  zadaszonym miejscem na poranną kawę czy spotkania z sąsiadami oraz duży, częściowo zadaszony prywatny taras dla rodziny, otwarty na część rekreacyjną działki – intymny ogród. Takie ukształtowanie formy budynku pozwoliło uzyskać niewielką skalę domu i ciekawą przestrzeń wokół budynku.

Ze względu na dojazd od strony południowo-wschodniej budynek od części frontowej jest mniej otwarty. W przestrzeni przy wejściu zaplanowano pokój gościnny, pełniący również funkcję pracowni, garaż oraz pomieszczenia gospodarcze. W celu stworzenia atrakcyjnej strefy wejściowej powstał wysypany białym żwirem placyk z drzewem oraz zadaszone miejsce z ławką. Od strony północno-zachodniej dom otwiera się natomiast na ogród przeszkleniami oraz dużym, zadaszonym tarasem.

Budynek zaplanowano tak, by nie zużywał dużo energii. Ściany zewnętrzne zostały dobrze ocieplone oraz zastosowano energooszczędne 3-szybowe okna zamontowane w warstwie ocieplenia, a obiekt został wyposażony w wentylację mechaniczną wraz z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.

 

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci




Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

Dom "Dwie białe stodoły" w Gliwicach. Projekt: INOSTUDIO architekci

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.