Forrest House – willa w parkowej scenerii projektu JABRAARCHITECTS

Dom jednorodzinny – FORREST HOUSE zlokalizowany jest w parkowej scenerii starej dzielnicy Wrocławia. Ponadczasowa, w nowoczesnej formie architektura wyeksponowana na tle stuletnich drzew, koresponduje z historyczną zabudową i urbanistyką sąsiedztwa.


Forrest House
Autor: JABRAARCHITECTS / Dom Jako System
Lokalizacja: Wrocław
Powierzchnia: 300 m2
Data opracowania: 2017



Forrest House willa w parkowej scenerii


Działka, na której zaprojektowano dom posiada bardzo atrakcyjne, kameralne usytuowanie bezpośrednio przy parku. Najbliższe otoczenie stanowi przeważająca historyczna zabudowa, jednorodna architektonicznie i utrzymująca czytelny układ urbanistyczny. Większość budynków posiada dachy dwuspadowe, usytuowane szczytowo do frontów działek. Uwarunkowania te zostały przeniesione na zapisy obowiązującego planu miejscowego, który dość restrykcyjnie określa warunki w zakresie kształtowania zabudowy.

Oprócz bezpośredniego sąsiedztwa parku istotnym czynnikiem decydującym o kształtowaniu przestrzeni domu jest długi i wąski kształt działki.

Program funkcjonalny domu spełnia potrzeby czteroosobowej rodziny. Wykonywane przez inwestorów wolne zawody i praca w domu były przesłanką do zaprojektowania również pracowni.

Wg tych kryteriów architekt zaproponował program, w którym w kondygnacji parteru mieszczą się: kuchnia, jadalnia, salon, sypialnia, łazienka z sauną i garderobą, wc, pomieszczenie gospodarcze, pralnia, pracowania oraz garaż. Natomiast na piętrze przewidziano 3 pokoje oraz łazienkę. Pracownia znajduje się w części frontowej domu i stanowi jego niezależną cześć. Centralna część domu to strefa dzienna, która od wschodu poprzez jadalnię i kuchnię otwiera się na park, a od zachodu dużym przeszkleniem łączy jadalnię z ogrodem dostępnym tylko dla użytkowników. Salon od strony północnej i zachodniej również otwiera się szerokim przeszkleniem na ogród, jednak stanowi zupełnie odrębną przestrzeń. Część budynku usytuowana w głębi działki od strony północno-wschodniej to strefa nocno-rekreacyjna. Właściciele mają do swojej dyspozycji sypialnię otwartą na park i przestronną łazienkę z sauną, z której można wyjść bezpośrednio do ogrodu. Piętro domu – strefa dla dzieci i gości, to 3 przestronne pokoje oraz łazienka.

Taki układ pomieszczeń zdecydował o charakterze bryły, gdzie główny akcent swojej formy, kształtuje w horyzontalnym, wydłużonym parterze, który łączą zadaszenia poszczególnych przestrzeni tarasu. Jej początek rozpoczyna ściana w strefie wejściowej z charakterystycznej długiej cegły MaxBerg, która swoją kontynuacją we wnętrzach wzdłuż domu podkreśla główną oś, a ta spaja najważniejsze, poza wejściem, przestrzenie domu.

Współczesna, horyzontalna bryła domu z dwuspadowym dachem naturalnie wpisuje się w geometrię długiej i wąskiej działki a tradycyjna, prostokątna karpiówka na dwuspadowym dachu nadaje całości ponadczasowy charakter. Częściowo przeszklona struktura domu w systemie Total Glass podkreśla prostotę białych płaszczyzn elewacji. Bezramowe, minimalistyczne płaszczyzny okien podkreśla nowoczesny obraz architektury. We wnętrzach natomiast drewniane ramy stolarki okiennej dużych przeszkleń przełamują nowoczesny standard wprowadzając ciepło oraz szlachetność tradycyjnego materiału. Wnęka w fasadzie okien domu od strony zachodniej na kształt patio oddziela jadalnię od salonu dając kameralny oddech.

Kuchnię, sypialnię oraz pracownię, zaprojektowano z widokiem bezpośrednio na park, natomiast salon i jadalnia panoramicznymi przeszkleniami łączą się z prywatną częścią ogrodu.

Budynek wykorzystuje nowoczesne, energooszczędne rozwiązania do ogrzewania i wentylacji. W projekcie zastosowano tradycyjne, wysokiej jakości materiały ceramiczne do konstrukcji ścian, stropów, oraz pokrycia dachu. Wydłużony kształt szarej cegły na elewacji podkreśla ponadczasowy charakter i przekaz nowoczesnej architektury, której wartością jest łączenie tego, co ponadczasowe z tym, co współczesne i zaawansowane technologicznie.

 

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

 

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

 

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Forrest House, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

 

Komentarze na temat “Forrest House – willa w parkowej scenerii projektu JABRAARCHITECTS”

  1. P. pisze:

    Tak, to jest dla mnie tyle minimalizmu , ile trzeba. A i tak cały klimat robi przepiękna działka, ale i wyszukane gusty inwestora. Szczerze ? Zazdroszczę, ale pozytywnie :)))))))

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.