Hala Buddów w Warszawie – Grupa 5 Architekci

Z przyjemnością informujemy o wydanym pozwoleniu na budowę dla inwestycji Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu – Hali Buddów w Warszawie zaprojektowanej przez projektantów z pracowni Grupa 5 Architekci.

Architekci: Grupa 5 Architekci
Inwestor: Buddyjski Związek Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu
Projekt: 2012-2013
Powierzchnia użytkowa: 1265 m2
Strona ośrodka: Hala Buddów

 Hala Buddów w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Hala Buddów w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Hala Buddów z pozwoleniem na budowę


Projekt zakłada rozbudowę i adaptację budynku zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Ożarowskiej, na terenie osiedla „Koło” wzniesionego w latach 1947-56 wg proj. architektów Heleny i Szymona Syrkusów. Znajdujące się na terenie inwestycji obiekty- jednokondygnacyjna hala oraz przyległy do niej podpiwniczony łącznik, objęte są ochroną konserwatorską na podstawie wpisu do rejestru zabytków.

Budynek o funkcji magazynowej, obecnie nieużytkowany, zgodnie z wytycznymi inwestora oraz opracowanym projektem zaadaptowany zostanie na ośrodek medytacyjny z pomieszczeniami mieszkalnymi przeznaczonymi zarówno dla jego stałych użytkowników jak i osób odwiedzających.  W związku z dostosowaniem obiektu do planowanej funkcji w projekcie założono nadbudowę istniejącego budynku hali o jedną kondygnację. Elementy stanowiące nową tkankę cechować będzie nowoczesna forma, prosty, techniczny wyraz architektoniczny i współczesne rozwiązania materiałowe. Pozwoli to wyraźnie podkreślić podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami i nowoprojektowanymi bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Na poziomie parteru hali, bezpośrednio w sąsiedztwie strefy wejściowej zaprojektowano przestronny hall, którego przestrzeń doświetlono przeszkleniami zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach- w niższych nawach hali przewidziano lokalizację przestrzeni socjalnej oraz pomieszczeń pomocniczych. Najważniejsze pomieszczenie w budynku – gompę – zaprojektowano jako wysokie, jednoprzestrzenne pomieszczenie, które doświetlono pasmowymi okienkami oraz świetlikami dachowymi. Na pozostałych dwóch kondygnacjach użytkowych budynku zlokalizowano pomieszczenia mieszkalne, techniczne i pomocnicze. W projekcie założono także wykonanie tarasu użytkowego nad jednokondygnacyjnym łącznikiem oraz częścią budynku hali. Zmiany objęły również zagospodarowanie terenu w rejonie strefie wejściowej do budynku oraz pas działki znajdujący się po południowej stronie budynku.

Hala Buddów w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Hala Buddów w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Hala Buddów w Warszawie. Projekt: Grupa 5 Architekci

Zobacz: Wybrane projekty Grupa 5 Architekci!

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.