JK Architekci – Jasiński, Kruszewski, Warszawa

Pracownia Jasiński Kruszewski Architekci została utworzona w 2005 przez Mariusza Jasińskiego i Romualda Kruszewskiego, architektów-pasjonatów z wieloletnim doświadczeniem zawodowym.

Praktyka i wiedza nabyta podczas dotychczasowej pracy w renomowanych biurach architektonicznych w kraju i za granicą, m.in. Grupa 5 czy hiszpańskie pracownie Vazquez Consuegra Arquitecto oraz Estudio Lamela, stała się podstawą do założenia własnej pracowni autorskiej.

W swoim dorobku pracownia ma realizacje osiedli budynków wielorodzinnych, budynków użyteczności publicznej, budynków biurowych i konferencyjnych oraz przestrzeni i mebli miejskich.

Zespół tworzą doświadczeni architekci od wielu lat związani z pracownią. Projekty i realizacje pracowni zostały dostrzeżone i uznane przez środowisko architektów oraz były wielokrotnie wyróżniane i publikowane przez specjalistyczne wydawnictwa krajowe i zagraniczne.

źródło: www.jk-architekci.pl

Centrum Grupy Żywiec w Warszawie

Centrum Szkoleniowo Konferencyjne w Warszawie




Projekt Centrum Konferencyjnego

Centrum Grupy Żywiec w Warszawie

Centrum konferencyjne w Warszawie

Centrum szkoleniowe w Warszawie

Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Grupy Żywiec S.A., Warszawa
projekt: 2005 (I Miejsce w Konkursie), realizacja: 2006
Fotografie: Daniel Rumiancew, Romuald Kruszewski.

Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Grupy Żywiec

We wstępnych założeniach budynek Centrum Konferencyjnego miał być postrzegany jako hol wejściowy, przedsionek i zarazem pierwszy element tworzącej się nowej urbanistyki browaru w Warce.

Centrum Konferencyjne miało być przechodnim pawilonem parkowym, w którym, dzięki przestrzennej otwartości, dojdzie do zatarcia granic między wnętrzem a zastanym pejzażem browaru, przez co budynek osiągnie charakter niemal abstrakcyjny, niematerialny. Wymykający się swoim ograniczeniom funkcjonalnym.

Istniejące neutralne budynki biura i stołówki zakładowej potraktowaliśmy zaledwie jako ramę do tego, co miało powstać w tym miejscu. Kluczowymi elementami kształtującymi koncepcję budynku stały się stara, rozłożysta wierzba i daleki horyzont zakładów wareckiego browaru. W konsekwencji szczególnego znaczenia nabrała przestrzeń zawarta „pomiędzy” – salą konferencyjną, barem, częścią serwisową i istniejącymi budynkami – paradoksalnie, okazała się ona najistotniejszym elementem koncepcji Centrum Konferencyjnego.

Stal kadzi w pobliskiej warzelni i miedź ich historycznych poprzedników stały się pretekstem do posłużenia się zredukowanym językiem tych samych materiałów.

Nowe Centrum Konferencyjno Szkoleniowe jest początkiem większego założenia urbanistycznego, pierwszym etapem transformacji terenów wareckiego browaru. Forma budynku pozwalała generować w przyszłości jej dalsze mutacje, dając tym samym możliwość tworzenia nowych obiektów w ramach zakładanego otwarcia terenu browaru dla szerokiej publiczności.

Osiedle Ogrody Wilanowa

Osiedle Ogrody Wilanowa

Projekt JK Architekci

Projekt JK Architekci

Osiedle mieszkalne w Warszawie

Zespół budynków wielorodzinnych „Ogrody Wilanowa”, Warszawa
projekt: 2007, realizacja: 2008
Fotografie: Daniel Rumiancew, Mariusz Jasiński, Romuald Kruszewski, Agnieszka Suska, Wojciech Sternak.

Osiedle „Ogrody Wilanowa” w Warszawie

Urbanistyczny plan osiedla 7 budynków na wilanowskich Zawadach został wstępnie określony poprzez układ dróg przylegających do terenu inwestycji oraz gęstość zabudowy wynikającą z planu miejscowego. W każdym z budynków zaprojektowano po cztery mieszkania na parterze i pierwszym piętrze oraz dwa na ostatniej, wycofanej kondygnacji. Ogrody między budynkami przynależą do mieszkań na parterze. Pod całym zespołem zaplanowano wspólny garaż z jednym wjazdem od ulicy Bruzdowej.

Podstawowe założenia projektu to wyraźne zdefiniowanie przestrzeni publicznej, związanej ze strefą wejść do budynków i chodnikiem spinającym komunikacyjnie całość osiedla od strony północnej.

Zorganizowanie strefy wejściowej budynków, jako przestrzeni wspólnej, ogólnodostępnej jest głosem w dyskusji dotyczącej problemu zamkniętych osiedli w mieście oraz kwestii ich bezpieczeństwa.

Trzykondygnacyjne, zaplanowane na rzucie prostokąta budynki zwrócone są dłuższym bokiem równolegle do ulicy Bruzdowej, poza jednym, odwróconym o 90 stopni, przed którym urządzono plac zabaw dla dzieci oraz zieloną przestrzeń wspólną dla mieszkańców osiedla. Budynki zaprojektowane zostały w układzie trzonowym z umieszczoną centralnie i doświetloną z góry świetlikiem, jednobiegową klatką schodową.

Pierwsze dwie kondygnacje zostały obudowane z trzech stron szarym piaskowcem. Czwarta, zachodnia strona odsłania biały, trzykondygnacyjny, wycofany korpus, który otwiera się długimi na całą elewację przeszklonymi tarasami. Strefy wejściowe (usytuowane od północy) wyróżnia zastosowanie ciemnoszarego granitu występującego na wszystkich trzech płaszczyznach: posadzkach, ścianach oraz sufitach.

Typologia zaprojektowanych mieszkań uwalnia całą przestrzeń wewnętrzną pozwalając dowolnie ją organizować. Wszystkie piony instalacji skupione są wzdłuż ścian klatki schodowej, które wraz ze ścianami zewnętrznymi budynku stanowią jedyne podpory konstrukcyjne. Ten układ stwarza możliwości dostosowania wnętrza mieszkań do dowolnych wymagań funkcjonalnych.

Zespół budynków został zaprojektowany z myślą stworzenia uporządkowanego spójnego kwartału, który z czasem będzie stanowił część większej urbanistycznej całości.

Projekt zespołu budynków wielorodzinnych

Projekt JK Architekci

Zespół budynków wielorodzinnych, Warszawa
projekt: 2010

Projekt budynku wielorodzinnego w Warszawie

Zespół budynków wielorodzinnych, Warszawa
Realizacja: 2014

Projekt Centrum Konferencyjnego w Warszawie

Projekt Centrum Konferencyjnego w Warszawie

Centrum Konferencyjne z Hotelem, Warszawa
projekt: 2010, realizacja: 2014

Centrum Konferencyjne z Hotelem w Warszawie

Teren wokół lotniska jak i samo lotnisko jest otwartym projektem, który nieustannie poddawany jest przeobrażeniom. W tym kontekście przestrzennym, bliskość (ok. 500 m od lotniska) założenia urbanistycznego Poleczki Business Park powoduje, że te dwa równoległe projekty stają się ściśle ze sobą powiązane.

Projektowany budynek Centrum Konferencyjnego ze swoim złożonym i rozbudowanym programem funkcji stanowi potrzebne uzupełnienie infrastruktury powstającego Poleczki Business Park, gdzie w przyszłości miałoby pracować 30 tys. pracowników. Nasz budynek miałby być wyraźnym znakiem informacyjnym widocznym z drogi szybkiego ruchu z lotniska oraz swego rodzaju wewnętrznym forum dla całego założenia urbanistycznego budynków biurowych powstających na tym terenie.

Główną funkcją budynku jest sala konferencyjna przewidziana na 1000 osób, wokół której pojawiają się funkcje towarzyszące, na które składają się: hotel na 150 pokoi, powierzchnie biurowe, przestrzeń handlowo-usługowa z gastronomią, gabinety lekarskie oraz basen z siłownią.

Główne wejście usytuowane jest z wewnętrznego zadaszonego placu będącego naturalnym przedłużeniem foyer, gdzie mogą się odbywać równolegle różnego rodzaju wydarzenia związane z Centrum Konferencyjnym.

Jednorodna konstrukcja dachu porządkuje zróżnicowane funkcje oraz przenikające się przestrzenie nadając całemu założeniu jednorodny spójny charakter. Skojarzone ze sobą komunikacyjnie funkcje pozwolą na intensywne życie poszczególnych części budynku w różnych porach dnia.

Logiczna komunikacja pionowa wewnątrz budynku skupiona w oświetlonych naturalnym światłem przestrzeniach powoduje łatwą orientację jego przyszłych użytkowników.

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.
Więcej w Architekci
NANU Architektura
NANU Architektura, Gdańsk, Trójmiasto

Zamknij