Leśny dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej projektu Grupy VERSO

Zrealizowany na podstawie projektu grupy VERSO dom zlokalizowany jest w malowniczej scenerii lasu, położonego w miejscowości Kuźnica Kiedrzyńska pod Częstochową. Południowa część działki jest intensywnie zadrzewiona, natomiast od strony północnej towarzyszy jej rozległy las, tym samym jest on jednym z najciekawszych terenów zielonych w powiecie kłobuckim. Urokliwa lokalizacja stała się motywem wyjściowym dla stworzenia spokojnej enklawy dla nowoczesnej i aktywnej rodziny, jednocześnie spełniając jej wszelkie wymagania i cele.


Dom leśny
Projekt: grupa VERSO
Lokalizacja: Kuźnica Kiedrzyńska, woj. śląskie
Powierzchnia: 220m2
Realizacja: 2017

 

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Leśny dom


Długa, prawie prostokątna działka, umożliwiła zaprojektowanie budynku z przeszkleniami na południowej elewacji z widokiem na urokliwy las. Ogród podziwiać można również z dużego drewnianego tarasu, który jest elementem łączącym strefę sypialnianą z salonem. Syntezę budynku z otoczeniem uzyskano poprzez dobór materiałów wykończeniowych.

Układ kompozycyjny oparto na zasadzie czytelnej komunikacji – szkieletem budynku jest korytarz łączący strefę dzienną i nocną. Duże przeszklenia w kierunku południowym działki zacierają granice pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem. Dodatkowo w części poddasza dla najmłodszych członków rodziny wydzielono przestrzeń gier i zabaw. Poprzez odpowiednią geometrię dachu wnętrze uzyskało przestronny charakter.

Bryła budynku ukształtowana przez spadziste dachy, daje wrażenie lekkości oraz rozbicia, co jednocześnie znajduje swą analogię na rzucie.

Leśny dom dzięki wykorzystaniu wełny skalnej mineralnej oraz elewacji z modrzewia syberyjskiego, zwraca się w kierunku otaczającego go naturalnego krajobrazu leśnego. Minimalistyczna elewacja frontowa w ciągu dnia uzyskuje nowe oblicze poprzez otwarcie drewnianych okiennic. Do systemu wentylowanej elewacji zastosowano płyty ze skalnej wełny mineralnej. Wybudowany w technologii murowanej i osadzony na płycie fundamentowej budynek, ocieplono dwugęstościowymi płytami z wełny skalnej. Niewidoczne na pierwszy rzut oka rozwiązania gwarantują mieszkańcom komfort na długie lata.

 

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO




Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

Dom leśny w Kuźnicy Kiedrzyńskiej. Projekt: grupa VERSO

 

Komentarze na temat “Leśny dom w Kuźnicy Kiedrzyńskiej projektu Grupy VERSO”

  1. sen pisze:

    very nice

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.