Miejska willa we Wrocławiu projektu 2L_studio

Koncepcja prezentowanego domu zlokalizowanego na osiedlu Zacisze we Wrocławiu to współczesna interpretacja klasycznych wzorców definiujących willę miejską. Budynek posiada prostą, minimalistyczną formę zbudowaną z kompozycji prostopadłościennych kubatur i towarzyszących im przestrzeni tarasów oraz ogrodu. Projekt opracował Łukasz Ługowski z pracowni 2L_studio.


Miejska willa
Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski
Lokalizacja: Wrocław

 

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa


Definicja willi miejskiej ma swoje korzenie jeszcze w czasach rzymskich i na przestrzeni czasu była interpretowana na różne sposoby, zachowując jednak pewien zestaw cech wspólnych.

Zgodnie z definicją wille te budowano w miastach. Często lokalizowano je w pobliżu parków lub innych skupisk zieleni, mających zapewnić lokatorowi spokój od miejskiego gwaru. W willach miejskich w centralnym miejscu znajdowało się atrium lub eksedra, wokół których sytuowano pozostałe pomieszczenia otoczone portykami.

Prezentowany projekt jest interpretacją wyżej wymienionych zasad ubraną we współczesny język architektury.

Lokalizacja


Na lokalizację projektu willi miejskiej wybrane zostało położone na północy Wrocławia osiedle Zacisze. Zabudowa na Zaciszu to niemal w całości poniemieckie lub współczesne wille miejskie rozplanowane na bardzo uporządkowanej siatce ulic.

Osiedle pokryte jest gęstą zielenią przydomowych ogrodów oraz sąsiaduje z największym wrocławskim parkiem – Parkiem Szczytnickim. Jest ono swojego rodzaju enklawą otoczoną z dwóch stron przez Odrę, a jednocześnie świetnie skomunikowaną z resztą miasta dzięki połączeniu z Aleją Jana Kochanowskiego, czyli drogą wjazdową do Wrocławia od strony północnej.

Atrakcyjność Zacisza podnosi jeszcze fakt lokalizacji na terenie osiedla rozbudowanego kompleksu sportowo-rekreacyjnego oraz sąsiedztwo dużego wrocławskiego kąpieliska Morskie Oko.

Dzięki wyżej wymienionym cechom Zacisze wpisuje się idealnie w definicję miejsca mającego zapewnić mieszkańcom spokój od miejskiego gwaru.

Forma i funkcja


Projektując bryłę oraz układ funkcjonalny odszedłem od tradycyjnego układu funkcjonalno-przestrzennego zastosowanego w większości poniemieckich willi znajdujących się na Zaciszu. Wspomniane obiekty składają się najczęściej z zestawu dwóch lub trzech prostopadłościennych kubatur z pełnym zestawem funkcji ustawionych jedna na drugiej i przekrytych wielo- lub dwuspadowym dachem.

W swoim projekcie postanowiłem wyraźnie rozdzielić poszczególne typy funkcji oraz umieścić je wszystkie na poziomie jednej kondygnacji. Formą wyjściową był prostopadłościan, który został podzielony na sześć części. Trzy z nich zostały kubaturami obiektu a trzy usunięte utworzyły kolejno: plac przedwejściowy, ogród japoński oraz taras na poziomie ogrodu – opowiada Łukasz Ługowski, architekt z 2L_studio.




Każdej z powstałych kubatur przypisany został zestaw funkcji. Kubatura wejściowa to garaż, pomieszczenia techniczne i pomocnicze; kubatura centralna to strefa dzienna wraz z przypisaną jej antresolą z pokojem kinowym. Kubatura od strony ogrodu to pomieszczenia prywatne mieszkańców willi.

Relacje między kubaturami i pustkami oparte są na dwóch osiach budynku – osi głównej spinającej je razem, pełniącej funkcję kręgosłupa budynku oraz osi ogrodu japońskiego powiązanej jedynie z częścią dzienną.

Willa przyjęła surową, modernistyczną estetykę urozmaiconą dyskretnym detalem ażuru. Powstała bryła jest wynikiem konsekwentnego rozwinięcia przyjętej koncepcji. Proporcje pustek i kubatur zrównoważone są poprzez wprowadzenie ażurowych nadwieszeń nad placem przedwejściowym oraz tarasem ogrodowym. Harmonizują one oraz balansują układ przyjętych brył. Powstałe nadwieszenia osiągnięto za pomocą elementu pojedynczej kratownicy stalowej o wymiarach 30m x 3m.

Na elewacjach panuje dyskretna elegancja. Płaszczyzny białego tynku wraz z białym ażurem idealnie komponują się z elementami z trawertynu oraz taflami szkła. Całości dopełnia gra światła i cienia powstająca na wspomnianych płaszczyznach.

Przygotowany projekt jest współczesną interpretacją klasycznych wzorców definiujących willę miejską, który ubrany w nowoczesną, modernistyczną formę tworzy idealne miejsce do życia.

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

 

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

Miejska willa we Wrocławiu. Projekt: 2L_studio | Łukasz Ługowski

 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.