Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni projektu Anny Marii Sokołowskiej

Prezentowane mieszkanie zrealizowane zostało w nietypowy sposób. W pierwszej kolejności – przyszli mieszkańcy zamówili podłogi oraz projekt kuchni, później zgłosili się do projektantki wnętrz. Anna Maria Sokołowska w tym momencie przystąpiła do prac nad kompletnym projektem wnętrz. Na szczęście, inwestorzy mieli dobry gust przy wyborze podłóg, a całą resztę w ciekawą przestrzeń dla przyszłych mieszkańców ubrała Anna Maria Sokołowska. Nie udało się uniknąć zmian w projekcie narzuconym przez dewelopera, udało się natomiast zaprojektować eleganckie i oryginalne wnętrza dla rodziców z ich małą córeczką.


Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo
Projekt: Anna Maria Sokołowska | Architektura Wnętrz
Lokalizacja: Nowe Orłowo, Gdynia

 

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Wnętrza mieszkania na osiedlu Nowe Orłowo


„Zdarzają się mieszkania, w których wystarczy, jedno spojrzenie wprawnego oka architekta, żeby wiedzieć, jak całość rozwiązać funkcjonalnie. Tak właśnie było w przypadku mieszkania na Nowym Orłowie w Gdyni roboczo nazwanego przeze mnie nr 3, ponieważ jest to trzecie, obecnie z 7 mieszkań zrealizowanych przeze mnie na tej inwestycji. Moja pierwsza telefoniczna rozmowa z klientem zapowiadała nieco zabawny wstęp do projektu. Klient: „Mamy już zamówione podłogi i kuchnię, prześlę Pani materiały” na co ja „Czyli zaczęliście Państwo projekt od tyłu” wtrącając też uwagę o tym w czym w takiej sytuacji ja mam się zająć, skoro część projektu już jest.

Ku mojej radości okazało się, że klient wybrał naprawdę piękną podłogę, którą zapewne sama bym wybrała na tą inwestycję, a kuchnia na szczęście nie była zamówiona. Kiedy otrzymałam rzut mieszkania oraz projekt kuchni, która została zaprojektowana przez studio kuchenne, wiedziałam, że tak tego nie mogę zostawić” – opowiada Anna Maria Sokołowska, autorka projektu wnętrz.


Przestrzeń dzienna z częścią kuchenną w formie nieregularnej litery L została tak rozplanowana przez dewelopera, że część, w której ulokowano kuchnie i jadalnie była szeroka i przestronna, a część z sofą i miejscem na tv znajdowała się w podłużnej wąskiej części.


„Pierwszą myślą, jaka mi przyszła do głowy to, że taki układ nie ma najmniejszego sensu i że te przestrzenie koniecznie trzeba ze sobą zamienić miejscami.  Klienci byli zaskoczeni moją propozycją, przedstawiałam im kilka inspiracji i zgodnie stwierdzili, że taka zmiana, rzeczywiście jest niezbędna. Klient dość mocno oponował od samego początku, aby nie robić przeróbek w układzie mieszkania oraz w instalacjach, jednak na tą zmianę musiał się zgodzić, nie było wyboru, bo został przegłosowany nie tylko przez architekta, ale też przez swoją żonę.”


W związku z tym, że kuchnie trzeba było przenieść z jednego końca pomieszczenia na drugi, konieczne było nowe przyłącze wod-kan, które udało się przeciągnąć z łazienki, w sypialni która znajdowała się w niedalekiej odległości za ścianą przyszłej kuchni. Zmiany ograniczały się właśnie do przeniesienia kuchni oraz powiększenia pokoju córki kosztem dziwnie usytuowanej wnęki korytarzowej, co pozwoliło stworzyć szeroki korytarz główny o jednolitej strukturze ścian.

 

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Powierzchnia mieszkania to ok. 140 m2 i 4 pokoje. Po wejściu do mieszkania znajdujemy się w długim przestronnym korytarzu, z którego przechodzi się do wszystkich pomieszczeń w mieszkaniu. Korytarz łączy się bezpośrednio z otwarta przestrzenią pokoju dziennego z częścią wypoczynkową i telewizyjną oraz z mniejszą częścią, w której znajduje się kuchnia i jadalnia.

W związku z tym, że mieszkanie znajduje się na parterze z obu części znajduje się wyjście na taras, który dodatkowo osłonięty jest systemem składanych ścianek szklanych, dzięki czemu w zimie tworzy się dodatkowa przestrzeń o wyższej temperaturze niż ta na zewnątrz. Pokój dzienny to przestrzeń z dużym wygodnym narożnikiem oraz zabudową telewizyjną w całości zamkniętą frontami. Za bocznymi frontami zabudowy znajdują się schowane wysokie głośniki – to doskonałe miejsce na schowanie sprzętu, aby przestrzeń była czysta i zachowała swoją prostotę. Dodatkowo narożnik przy garderobie uzupełnia ciekawy w swojej formie regał na książki. Całości dopełnia element koloru w postaci dywanu.

Podłoga to kolejny element łączący przestrzenie, dzięki któremu nie ma formalnych podziałów. Kuchnia to głównie połączenia szkła. Ciemne grafitowe fronty kuchenne wykonane są ze szkła matowego, które daje niezwykły efekt. Dodatkowo na ścianie nad blatem zamontowano tafle szkła lakierowanego na biało, które podświetlone jest od góry punktami ledowymi z systemowych rozwiązań Delta Light. Okap wolno wiszący również wykończony jest szklanymi elementami oraz tworzy spójną kompozycję ze ścianą nad blatem. Dopełnieniem przestrzeni jest stół z dębowym blatem i stalowymi płozami lakierowanymi na biało oraz krzesła manequinn iker. Czarne oczka stropowe oraz czarne listwy oświetleniowe Delta Light wbudowane w sufit to minimalistyczne oświetlenie, które doskonale dopełnia całość prostej aranżacji.

 

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Elegancka sypialnia rodziców


Kolejne pomieszczenia dostępne z korytarza to sypialnia z łazienką, garderobą koło wejścia do mieszkania, pokój córki, łazienka gościnna/córki oraz gabinet. Prywatna przestrzeń właścicieli to sypialnia główna z łazienką i ogromna przestrzeń z szafami. Szafy naprzeciwko łazienki mają lustrzane fronty, dzięki czemu optycznie powiększają przestrzeń przejścia w stosunkowo wąskim przedsionku sypialni. Pozostałe fronty w części sypialni z łóżkiem, wykonane są z płyty mdf w kolorze szarym z frezowanymi uchwytami drewnianymi. Sypialnia w regularnym kształcie posiada tylko to, co najbardziej potrzebne.  Najważniejszym meblem jest łóżko, dopełnione przez niskie szafki nocne. Elementy dekoracyjne dopełniające całość to tapeta, obraz i niesamowite w swojej formie lampy wiszące po obu stronach łóżka. Przełamują one swoim kolorem prostą kolorystykę zastosowaną zarówno w tym pomieszczeniu jak i w łazience. Pomieszczenie niewielkie, ale w pełni funkcjonalne z prysznicem wc i umywalką. Kabina prysznicowa bez brodzika z wpasowanymi drzwiami wykończona została biało szarą mozaiką. Całość utrzymana jest w szarościach, a mimo to nie przytłacza. Dodatkowym atutem jest zastosowanie drewnianych drzwi i frontów w szufladach pod umywalką, co ociepla całość niewielkiego pomieszczenia.

 

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Pokój córki z humorystycznymi wnętrzami


Pomieszczenie, które dzięki przestawieniu ściany zyskało na swojej powierzchni to pokój córeczki właścicieli. W momencie tworzenia projektu miała ona zaledwie 2 lata. Pokój jest jasny i przestronny dzięki temu, że jest pokojem narożnym z oknami na 2 ścianach. Również z tego pokoju jest wyjście do ogródka, a w okresie letnim zieleń wręcz wlewa się do pomieszczenia. Stąd podkreślenie ściany między oknami motywem roślin i ptaków, a kolor tła z fototapety został przeniesiony na boki tak, żeby ściana z oknami i fototapetą tworzyła jedną całość. Pozostała część pokoju utrzymana jest w kolorystyce charakterystycznej dla całości mieszkania. Duża pojemna szafa tworząca jedną płaszczyznę z drzwiami wejściowymi do pokoju ukrywa wszystkie ubrania. Wykończenie szafy i drzwi to ten sam fornir dębowy, podcięcia uchwytów w szafie wykończone są na biało. Dodatkowe 2 pojemne szafy pojawiły się po 2 stronach łóżka, w tych szafach fronty są białe a pod frezowane uchwyty z wykończeniu drewnianym. Rodzicom zależało na dużym łóżku ze względu na możliwość wspólnego spania z córką, jeśli będzie taka potrzeba. Dywan pochodzi z tej samej serii firmy Hay, który znajduje się pokoju dziennym.


„Z pokojem dziewczynki sąsiaduje jej łazienka, która również pełni funkcję łazienki gościnnej. Wyjątkowe płytki, jakie się tu pojawiły to marka Ornamenta. Płytka podstawowa wygląda jak papier do pakowania, złudzenie wykończenia papierem jest niesamowite, trudno uwierzyć, że to ceramika.”


Łazienka to miks brązów, drewna i bieli. Biała jest tu nawet armatura marki Gessi, która doskonale się wpisuje w koncepcje kolorystyczną wnętrza, tak jak biały grzejnik wtapiający się w białą ścianę. Niska szafka z siedziskiem służy jako mebel pomocniczy ułatwiający wieczorne rytuały, ale skrywa też szuflady na bieliznę. Ściana naprzeciwko to utrzymana w bieli zabudowa z szafkami nad Geberitem oraz wysoka zabudowa z miejscem na pralkę i środki czystości. Dodatkowy akcent dekoracyjny prócz ściany nad wanną z ciekawym wzorem tworzą również okrągłe lustra. Wprowadzają one do wnętrza nieco dziecięcego humoru.

 

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

Mieszkanie na osiedlu Nowe Orłowo w Gdyni. Projekt wnętrz: Anna Maria Sokołowska

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.