Muzeum Guggenheima w Helsinkach – toprojekt

Fiński krajobraz, w którym woda i ląd pozostają w swoistej równowadze stanowiąc dla siebie wzajemnie tło i formę zasadniczą był inspiracją dla A. Alto i wielu innych twórców. Podobnie jest w prezentowanym projekcie. Koncepcja biura toprojekt z Rybnika to kolejna praca z Polski biorąca udział w międzynarodowym konkursie na opracowanie Muzeum Guggenheima w Helsinkach.


Biuro: toprojekt
Lokalizacja: Helsinki, Finland
Rok: 2014
Inwestor: The Solomon R. Guggenheim Foundation
Zespół projektowy: Marek Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Anna Wawrzyniak, Wanda Walasik
Studenci: Maja Materzok, Jakub Kłosok,
Powierzchnia: 3920 m2
Strona organizatora konkursu: Guggenheim Helsinki Design Competition

 

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach


Wyjątkowa przestrzeń wystawiennicza wspomagana jest przez przestrzeń w pełni publiczną umożliwiającą realizacje różnych form aktywności w trudnym fińskim klimacie. Budynek jest kompozycją funkcjonalnych wyspy przykrytych dachem pełniącym rolę publicznego ogrodu. Ogród jest otoczony przeźroczystym „skinem” i przesłonięty przeświecającą strukturą. Granica między przestrzenią publiczną, a przestrzenią muzeum zostaje zatarta przez liczne otwory w powierzchni ogrodu. Pofałdowana i przejrzysta skóra budynku zaciera granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem. Ogród może być wykorzystany jako strefa ekspozycji na wolnym powietrzu oraz miejsce spotkań. Artyści mogą tu pracować w obecności publiczności, a mieszkańcy podczas spaceru czy uprawiania joggingu mimowolnie pozostawać będą w kontakcie ze sztuką.

W projekcie wytworzono trzy strefy komfortu cieplnego: 1. sala wystawowa oraz pozostałe wyspy funkcjonalne – miejsca o najwyższym komforcie, 2. hol główny z strefą komunikacji, 3. dach-ogród chroniący funkcje muzealne oraz ponownie wykorzystujący powstałą energię cieplną. Poprzez te zabiegi warunki klimatyczne zostają znacząco złagodzone w stosunku do warunków panujących na zewnątrz. Ponadto dodatkowe oświetlenie przedłuży sezon wegetacyjny roślin i stworzy iluzję światła słonecznego tak bardzo pożądanego w tej strefie klimatycznej.

Połączenie rozwiązań energetycznych i funkcjonalnych z inspirowaną lokalnym krajobrazem formą ma być próbą stworzenia nowej typologii obiektu architektonicznego.

 

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt




Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt

Muzeum Guggenheima w Helsinkach. Autorzy: toprojekt


Zobacz: Najciekawsze pracownie architektoniczne w Polsce w katalogu portalu Archinea!

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.