Nowe życie w zdegradowanej postindustrialnej hali – Studio projektu mess architects

Projekt wnętrz został zrealizowany na potrzeby Studia zajmującego się organizacją planów zdjęciowych, sesji fotograficznych, eventów oraz szeroko pojętych zadań związanych z fotografią i realizacją obrazu. Wnętrze studia zlokalizowane jest w przestrzeni postindustrialnej hali w otoczeniu zabudowań o podobnym charakterze. Koncept nowych wnętrz w zdegradowanej wskutek działalności przemysłowej przestrzeni opracował zespół mess architects.

Przez lata we wnętrzu budynku znajdował się zakład spawalniczy. Z biegiem czasu przestrzeń industrialnego obiektu wymagała dostosowania do warunków panujących na hali podczas procesu produkcji. Maszyny spawalnicze oraz prasy wypełniały przestrzeń hali od posadzki po sam strop. Na przestrzeni lat wnętrze budynku przeszło ewidentną metamorfozę w stosunku do stanu pierwotnego zabudowy, a charakter prowadzonej działalności przemysłowej znacznie wpłynął na stopień postępu degradacji wnętrza. Najbardziej ucierpiała, praktycznie pozbawiona stolarki okiennej, wyraźnie zdewastowana wschodnia ściana budynku. Po odkryciu pozostałych warstw tynków, wokół otworów okiennych ukazały się wyraźne ślady ingerencji w tkankę pierwotnej zabudowy wywołane niewątpliwie specyfiką użytkowania maszyn w obiekcie.

Na decyzje o wyborze użytych materiałów do realizacji przestrzeni wnętrza, niewątpliwie wpłynął kontekst miejsca w odniesieniu do działającego tu niegdyś przemysłu. Z poszanowaniem dla postindustrialnego charakteru zabudowy, stal stała się nieodzownym budulcem, który określił nie tylko dominujące elementy konstrukcji w przestrzeni hali, ale również mocno zarysował detale wykończenia wnętrza.


„Wyraźnie zaakcentowane przejście łączące poszczególne strefy wnętrza, okucia stolarki oraz projektowane meble, to stalowe elementy mające spajać nową tkankę wnętrza z industrialnym duchem wiekowej zabudowy.” 


Powierzchnia wnętrza to 180m2, w skład których wchodzą: część otwarta z aneksem, przestrzenią wejściową pod antresolą, cyklorama rozpięta na wysokość całego wnętrza oraz część zaplecza z magazynem i toaletami. Powierzchnia antresoli to przeszklona galeria stanowiąca najczęściej strefę dla klienta.


Projekt STUDIO
Autorzy: mess architects
Powierzchnia: 180m2
Lokalizacja: Warszawa
Projekt: 2016 / Realizacja: 2016
Zdjęcia: Szymon Świętochowski | Studio Flesz
Postprodukcja obrazu: Holubowicz Postproduction Studio

 

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects




Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

Projekt STUDIO, Warszawa. Autorzy: mess architects

 

 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.