Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu – ArC2 Fabryka Projektowa

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

 


Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa | Mariusz Szlachcic, Renata Gajer, Robert Budny
Funkcja:
Osiedle mieszkaniowe jednorodzinne
Lokalizacja: Wrocław, ul. Międzygórska
Inwestor: Fabryka Projektowa ARC2, Wrocław
Konstrukcja: Vegacad; Maciej Minch
Wykonawca prac blacharskich: ARTIFEX Radosław Kordy oraz GALEKO Leszek Kordy
Powierzchnia całkowita: 5.019,76m2
Rok powstania projektu: 2010
Budowa: 2011-2013
Liczba segmentów mieszkalnych: 16
Liczba miejsc w garażu: 32

 

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu


Zespół szeregowych domów mieszkalnych MIKMAK zlokalizowany został w południowej części Wrocławia na osiedlu Klecina, działka leży w bezpośrednim sąsiedztwie parku, obok przepływa rzeka Ślęza. Okolica, przez dziesięciolecia zaniedbana i nieatrakcyjna ze względu na działającą tu do końca lat 90-tych cukrownię i istniejące koszary Armii Radzieckiej, obecnie stanowią świetną lokalizację dla budownictwa mieszkaniowego – blisko do centrum miasta, autostrady, handlowych Bielan, niedaleko do sklepów, przedszkola, szkoły. Pod względem architektonicznym Klecina nie ma określonego charakteru, zabudowę tworzą głównie budynki jedno i wielorodzinne. Dla nas, projektantów, to miejsce ma jednak wymiar szczególny – MIKMAK sąsiaduje siedzibą naszej pracowni, od początku chcemy aby stał się naszą architektoniczna wizytówką.

Na działce o podłużnym kształcie zaprojektowano 16 segmentów. Idea – stworzyć zamkniętą kompozycyjnie całość, posiadającą początek, rozwinięcie i zakończenie, obiekt spójny architektonicznie i niepodatny na niekontrolowane przeróbki. MikMak wyrasta z ziemi, rozwija się ekspresyjną linią dachu łączącego się z elewacjami i ponownie wbija w grunt. W efekcie, poprzez zróżnicowane formy, każdy segment w szeregu staje się niepowtarzalny. Powstałą bryłę przecięto wąskimi szczelinami, oddzielając od siebie trzy zasadnicze części zespołu i niemal zupełnie niezależny pierwszy segment. Uporządkowanie dynamicznej formy zapewnia jednolita kolorystyka, a monochromatyczna bryła budynku mocno ocina się od tła- ściany parku, która o każdej porze roku nabiera innych barw.

Łącznikiem całości jest jednolita okładzina elewacji i dachu z patynowanej blachy tytanowo-cynkowej RHEINZINK w kolorze szaro-niebieskim. Ściany zewnętrzne zostały wykonane w systemie elewacji wentylowanych z okładziną z blachy. Docieplenie ścian zostało wykonane z hydrofobizowanej wełny mineralnej umieszczonej na podkonstrukcji systemowej aluminiowej, bezpośrednio pod blachą na poszyciu z desek drewnianych znajduje się membrana dyfuzyjna wysoko paro przepuszczalna, uszczelniona na przejściach taśmą izolacyjną. Wentylacja przegrody jest realizowana poprzez szczelinę wentylacyjną.

Szczelność układu gwarantuje przyjęty sposób montażu okładziny na elewacji i dachu na rąbek kątowy. Przy wysokości ok. 25 mm i szerokości ok. 12 mm, w tej technologii można w ciekawy sposób podzielić optycznie powierzchnie elewacji. Pasy blachy układać można zarówno w pionie, poziomie jak i ukośnie.




W przeciwieństwie do podwójnego rąbka, kątowy rąbek stojący RHEINZINK wyróżnia się szczególnie niewielkimi nieprężeniami materiału. Mocowanie odbywało się pośrednio przy pomocy łapek ruchomych oraz łapek mocowanych na stałe. W celu określenia odpowiedniej ilości łapek skorzystano z przygotowanej przez RHEINZINK tabeli odporności na obciążenie wiatrem określanych na podstawie właściwych norm.

Konstrukcja dachu stanowi złożony układ wielospadkowy, odmienny w każdym segmencie. W pierwszym segmencie zaprojektowano żelbetową konstrukcję zadaszenia, natomiast w pozostałych drewniane ramy , oparte na ścianach żelbetowych. Konstrukcja budynku w części podziemnej jest żelbetowa. Ściany zewnętrzne zaprojektowano jako monolityczne, z betonu wodoszczelnego, natomiast konstrukcja obiektu w części nadziemnej jest mieszana, żelbetowa i murowana z bloczków Silka. Odprowadzenie wody z połaci dachowych przewidziano systemem rur spustowych ukrytych w konstrukcji elewacji. Kosze połaci dachowych, rury spustowe zostaną wyposażone w kable grzewcze zabezpieczające przed zamarznięciem.

Wszystkie segmenty połączone zostały podziemną drogą prowadzącą do indywidualnych boksów garażowych, pod każdym segmentem znajdzie się boks parkingowy na dwa auta, co pozwoli zredukować samochodowy tłok na miejscach postojowych przed budynkiem. Wjazd do podziemnego parkingu zaprojektowano od tyłu budynku, pojedyncze boksy będą zamykane brama garażową, przez piwnicę połączone schodami z częścią mieszkalną każdego segmentu. Na dachu podziemnej drogi dojazdowej zaprojektowano prywatne tarasy użytkowe wykończone deskami drewnianymi, oraz wydzielonymi do zazielenienia częściami pod taras typu „zielony dach”.

Został zachowany tradycyjny podział domu na 3 strefy, dzienną, nocną, gospodarczą, utrzymujący zbliżone powierzchnie poszczególnych części. W poziomie parteru przewidziano kuchnie, wc, oraz pokoje dzienne z widokiem w kierunku południowo-wschodnim, czyli na park i rzekę. Na piętrach ulokowano sypialnie, garderoby, łazienki. W czterech segmentach trzecia kondygnacja, jako użytkowe poddasze z pokojem i łazienką. W pozostałych przypadkach poddasze jest nieużytkowe, mieści urządzenia techniczne do obsługi segmentu. W kondygnacji podziemnej oprócz garażu znajduje się pomieszczenie pralni i kotłowni oraz śluza łącząca mieszkanie z podziemnym boksem garażowym.

Metraż środkowych segmentów wyniesie od 106 do 160 m2 każdy (+ ok. 60 m2 piwnicy i garażu). Segmenty skrajne są większe – największy wraz z częścią podziemną osiąga 289 m2.

Budynki są wyposażone w kompleksowa instalację sanitarną, w tym wentylację mechaniczną z rekuperacją, oraz możliwością wykonania klimatyzacji. W skład instalacji teletechniczne będzie wchodzić instalacja alarmowa, RTV- sat, wideo domofonowa, telefoniczna, internetowa, z możliwością indywidualnej rozbudowy w systemie tzw. Inteligentnego budynku. Wszystkie okna posiadają rolety okienne podnoszone elektrycznie, sterowane falami radiowymi.

 

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan

Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu. Projekt: ArC2 Fabryka Projektowa

Zdjęcie: Cornelia Suhan


Zobacz: Znakomity Dom architektów z pracowni ArC2 we Wrocławiu!

Zobacz również:

Komentarze na temat “Osiedle domów mieszkalnych MIKMAK we Wrocławiu – ArC2 Fabryka Projektowa”

  1. Adam napisał(a):

    świetna architektura . świetne wykończenie. brawo

  2. Marianna&Tomek napisał(a):

    ARC2 wykonało nie po raz pierwszy świetną robotę.
    A nam się tu po prostu dobrze mieszka…

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.