Zespół sal gimnastycznych we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Zespół sal gimnastycznych we Wrocławiu projektu studia arch_it

Zespół sportowy projektu studia arch_it stanowi rozbudowę istniejącego obiektu szkolnego. Kompleks łączy dwa obiekty w jednej zwartej bryle. Całość opakowana jest elegancką minimalistyczną elewacją, w której kompozycja okien konsekwentnie odzwierciedla funkcjonalny układ wnętrza budynku.

Dyplomy Architektury: „Nowa Brama Bielska” w Płocku. Autor: mgr inż. arch. Marcin Tomaszewski

Dyplomy Architektury: Nowa Brama Bielska w Płocku projektu Marcina Tomaszewskiego

Nowa Brama Bielska w Płocku to temat pracy dyplomowej Marcina Tomaszewskiego wykonanej pod kierunkiem Elżbiety Będkowskiej na Wydziale Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Łódzkiej.

Pomnik Polski Morskiej w Gdyni. Autorzy: R3D3 + Pracownia 111. Współpraca: artysta rzeźbiarz Igor Duszyński

Pomnik Polski Morskiej w Gdyni – Koncepcja konkursowa zespołu Pracowni 111 oraz R3D3

W ostatnich dniach rozstrzygnięto konkurs na koncepcję Pomnika Polski Morskiej wraz z zagospodarowaniem centralnego placu u nasady Skweru Kościuszki w Gdyni. Prezentujemy koncepcję konkursową zespołu Pracowni 111 oraz R3D3 wykonaną we współpracy z rzeźbiarzem Igorem Duszyńskim.

Restauracja i klubokawiarnia „Drzwi Zwane Koniem”, Katowice. Projekt wnętrz: MUS ARCHITECTS

„Drzwi Zwane Koniem” – wnętrza klubokawiarni projektu studia MUS Architects

„Drzwi Zwane Koniem” to nazwa restauracji i klubokawiarni mieszczącej się w budynku Willi ogrodowej Kramstów w centrum Katowic. W jej wnętrzach projektanci ze studia MUS Architects zaprojektowali nową przestrzeń lokalu gastronomicznego.

Biurowiec QUARTZ Office na poznańskim Górczynie. Projekt: Easst.com

Biurowiec QUARTZ Office na poznańskim Górczynie – dynamiczna bryła projektu studia Easst.com

Biurowiec QUARTZ, zlokalizowany przy ulicy Klinkierowej na poznańskim Górczynie, to najnowsza realizacja studia Easst.com. Budynek pełni rolę charakterystycznego punktu na wjeździe do Poznania trasą z Wrocławia. Nietypowa i charakterystyczna jest trójkątna bryła budynku.

Przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna GE Customer Experience Center. Projekt: Zalewski Architecture Group

Przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna GE projektu Zalewski Architecture Group

„GE Customer Experience Center” to przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna na terenie GE Brilliant Factory w Bielsku-Białej. Projekt został wykonany według autorskiego konceptu pracowni Zalewski Architecture Group, który zwyciężył w konkursie organizowanym przez firmę GE.

Wnętrza domu w Rybniku. Projekt: Spacja Studio

Eleganckie połączenie czerni i drewna – wnętrza domu w Rybniku projektu Spacja Studio

Wnętrza domu w Rybniku projektu Spacja Studio to eleganckie połączenie czerni i drewna, konsekwentnie utrzymanie we wszystkich przestrzeniach. Kompozycję kolorystyczną wnętrz podkreślają drewniane schody dywanowe oraz drzwi zlicowane z wykończeniem poszczególnych ścian.

Dom z drewna, blachy i betonu. Projekt: Pracownia Architektury Symetria

Dom z drewna, blachy i betonu projektu Pracowni Architektury Symetria

Dom został zaprojektowany na nietypowej działce znajdującej się w pobliżu miasta Buk w powiecie Poznańskim. Inwestorzy od początku postawili jasny cel – dom miał być nowoczesny, wykonany z użyciem takich materiałów jak metal, beton i drewno.

Minimalistyczny projekt domu pracowni MOOMOO Architects

Połączenie bieli i betonu – Minimalistyczny projekt domu pracowni MOOMOO Architects

Minimalistyczny projekt domu o powierzchni prawie 500 metrów to jedna z najnowszych koncepcji łódzkiego studia MOOMOO Architects. Formę budynku tworzą prostopadłościenne bryły oraz proste płaszczyzny akcentujące poszczególne strefy funkcjonalne rezydencji.

Rezydencja w Przemyślu. Projekt: Pracownia Architektoniczna EXTERIO

Rezydencja z widokiem na Przemyśl projektu Pracowni EXTERIO

Działka, na której zaprojektowany został dom oferuje piękny widok na panoramę miasta. Położona jest na jednym z wzniesień okalających Przemyśl. Architektura odzwierciedla aspiracje klienta, który chciał zobaczyć w swojej rezydencji fragmenty architektury, z którą styka się w innych krajach.

Dom jednorodzinny "Czarna Skała" we wsi Jaworze. Pojekt: MUS ARCHITECTS

Czarna Skała – Projekt domu we wsi Jaworze pracowni MUS Architects

„Czarna Skała” to projekt domu jednorodzinnego inspirowanego najbliższym otoczeniem pracowni MUS Architects. Bryłę obiektu ukształtowały jego położenie na górskim zboczu oraz przyjęty układ funkcjonalny.

Pracownia RCR Aquitectes laureatem Nagrody Pritzkera w 2017 roku!

Pracownia RCR Aquitectes laureatem Nagrody Pritzkera w 2017 roku!

Tom Pritzker, przewodniczący fundacji Hyatt, ogłosił laureatów Nagrody Pritzkera 2017 roku. Prestiżowe wyróżnienie zdobyła hiszpańska pracownia RCR Arquitectes. Główny trzon biura tworzą Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.