Pawilon Kulturalny w Daegu – Asymptote Architecture

Publikacją projektu Pawilonu Kulturalnego w Korei Południowej znakomitej amerykańskiej pracowni Asymptote Architecture rozpoczynamy cykl prezentacji światowej architektury na łamach portalu Archinea.

Obiekt: The ARC- River Culture Multimedia Theater Pavilion
Realizacja:
Czerwiec 2012
Powierzchnia: 3,200 m2
Lokalizacja: Daegu, Korea Południowa
Architekt: Asymptote Architecture
Główni Architekci: Hani Rashid, Lise Anne Couture
Kierownicy projektu: John Guida, Josh Dannenberg
Zespół projektowy: Brian Deluna, Duho Choi
Allison Austin, Rebecca Caillouet, Gabriel Huerta,
John Hsu, Susan Kim, Ryan Macyauski, Yun Shi, Penghan Wu, Hong Min Kim
Klient: Kwater Korea
Architekt lokalny: EGA Seoul
Projekt konstrukcji: Knippers Helbrig Stuttgard

 

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Park Kulturalny w Daegu


Architektura położonego nad rzeką Pawilonu Kulturalnego w Daegu, w Korei Południowej (ARC) jest potężnym w wyrazie formalnym obiektem, łączącym naturę, technologię oraz otaczającą przestrzeń. Dynamiczna rzeźba, zlokalizowana na półwyspie, tworzy dialog z rzeką oraz najbliższym otoczeniem. Budynek stanowi silny akcent oraz dominantę na tle przepięknej okolicy. Elewacja budynku, pokryta powłoką z poduszek foliowych ETFE – membran o srebrnej barwie, dzięki transparentności oraz niezwykłej geometrii bryły budynku, tworzy niezwykły efekt lekkości i ulotności.

Odbiór budynku dodatkowo podkreślają refleksy i odbicia świetlne z otaczającego podstawę budynku brodzika oraz rzeki. Galeria oraz przestrzenie ekspozycyjne zostały zlokalizowane pod główną, skupiającą największą uwagę, częścią budynku. Kiedy zewnętrzna powłoka budynku tworzy dialog z otaczającym krajobrazem, zmieniającym się światłem i dynamicznym obrazem nieba, ciemne, hermetyczne wnętrze rozprzestrzenia swój własny klimat dzięki multimedialnym projekcjom oraz intrygującym interpretacjom najbliższego otoczenia. Architektura obiektu pozwala zwiedzającym doświadczać na przemian prawdziwego kontaktu z naturą oraz multimedialnej interpretacji wody, nieba i krajobrazu.  Wszystkie doświadczenia kulminują się na dachu budynku, gdzie tafla stawu staje się odzwierciedleniem nieba, a taras widokowy, pozwala podziwiać okolicę z zupełnie nowej perspektywy.

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture




Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

Pawilon Kulturalny w Daegu. Projekt: Asymptote Architecture

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.