Projekt domu „+house” w Bielanach Wrocławskich studia JABRAARCHITECTS

+ house , najnowszy projekt pracowni JABRAARCHITECTS, powstanie w Bielanach Wrocławskich, miejscowości, która już tylko miejscami przypomina dawną wieś. Jej krajobraz urbanistyczny i architektoniczny kształtuje głównie współczesna zabudowa jednorodzinna zróżnicowana architektonicznie, która raczej nie odwołuje się do tradycyjnych zabudowań wsi. W takim otoczeniu architekci z wrocławskiego studia opracowali koncepcję nowoczesnego domu, nawiązującego przy tym do zabudowy charakterystycznej dla krajobrazu polskich wsi.


+house
Projekt: JABRAARCHITECTS | Tomasz Zaleski
Lokalizacja: Bielany Wrocławskie
Powierzchnia: 380 m2
Data opracowania: 2017

 

Projekt domu "+house", Bielany Wrocławskie. Autorzy: JABRAARCHITECTS

Projekt domu "+house", Bielany Wrocławskie. Autorzy: JABRAARCHITECTS

Projekt domu "+house", Bielany Wrocławskie. Autorzy: JABRAARCHITECTS

+house


Działka inwestorów ma powierzchnię ponad 1200 m2 i kształt nieregularnego czworoboku. Jej geometria pozwoliła na wpisanie w działkę budynku o rozłożystej formie i powierzchni prawie 400m2.

Rzut budynku powstał na planie krzyża poprzez nałożenie na siebie dwóch kondygnacji – parteru i piętra. Parter to przestrzeń do dziennego użytkowania dla całej rodziny – strefa wejściowa, kuchnia, jadalnia, salon, pokój multimedialny, łazienka oraz garaż na 3 samochody, pralnia/suszarnia. Przestronne pomieszczenie kuchni, salonu i jadalni całkowitym przeszkleniem otwiera dom na ogród i zewnętrzny taras, otaczający całą wschodnią i południową ścianę budynku. Geometria części parterowej budynku ma układ horyzontalny, na którym szczytowo usytuowano kondygnację piętra, obejmującą dwie komfortowe sypialnie dla dzieci z łazienką i garderobą oraz główną sypialnię z dwoma garderobami i osobną łazienką. Wszystkie pomieszczenia są przestronne, komfortowe pod względem powierzchni i  dobrze doświetlone naturalnym światłem.


„Architektura budynku to wynik kompozycji horyzontalnej prostej bryły parteru, na której nadwieszono szczytowo zorientowaną górną kondygnację przekrytą dachem dwuspadowym – w nawiązaniu do tradycyjnej formy zabudowy. Kompozycja wynika również  z układu urbanistycznego oraz kierunków kształtowania zabudowy sąsiedniej” – opowiadają architekci z pracowni JABRAARCHITECTS.

Zarówno od strony frontowej jak i od ogrodu kondygnacja piętra jest wysunięta poza bryłę parteru, przez co uzyskano zadaszenie nad strefą wejściową do budynku i nad rozbudowanym tarasem od ogrodu, który podzielony jest na wyraźne strefy wypoczynku. Część parteru jako podstawa, z płaskimi dachami nadaje lekkości kompozycji i nadaje całości wyraźnie nowoczesny charakter. Nadwieszenia bryły o tradycyjnej geometrii dodatkowo nadają dynamiki kompozycji.

W nawiązaniu do tradycyjnych rozwiązań zastosowanych w bryle budynku do jego wykończenia również przewidziano tradycyjne materiały. Elewacje będą wykończone w melanżowej matowej cegle w połączeniu z  tynkiem, jasno-szarą płytą włókno-cementową oraz drewnem. Całość utrzymana jest w odcieniach szarości i bieli.

 

Projekt domu "+house", Bielany Wrocławskie. Autorzy: JABRAARCHITECTS

Projekt domu "+house", Bielany Wrocławskie. Autorzy: JABRAARCHITECTS

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.