Polski zespół zdobył I Nagrodę w międzynarodowym konkursie na projekt domu pod Londynem

Polski zespół zdobył I Nagrodę w międzynarodowym konkursie na projekt domu pod Londynem. Na konkurs „Design a Beautiful House” wpłynęły łącznie 662 prace z całego świata.

W konkursie zostały przyznane ex aequo 3 główne nagrody. Co ciekawe, wśród trzech zespołów, które zajęły I miejsce, były aż 2 prace z Polski. Obok prezentowanego projektu Macieja Grelewicza, główną nagrodę zdobył także zespół Mateusz Płoszaj-Mazurek & Natalia Okolus. Ponadto, kolejny projekt z Polski otrzymał wyróżnienie. Gratulujemy młodym polskim projektantom sukcesu!

Organizatorzy konkursu, blisko współpracując z potencjalnymi właścicielami, szukali najlepszych funkcjonalnie i estetycznie projektów rezydencji (800-1000 m2) dla 7-osobowej rodziny. Projekt będzie zlokalizowany na 91-hektarowej działce położonej w obrębie pasa zieleni wokół Londynu.


Dom pod Londynem
I Nagroda w międzynarodowym konkursie, jeden z 3 zwycięzców spośród 662 nadesłanych prac

Zespół projektowy:
Autor: Maciej Grelewicz
Współpraca: Anna Orłowska
Powierzchnia zabudowy: 497 m2
Powierzchnia całkowita: 1070 m2
Całkowita powierzchnia użytkowa: 899 m2
Wyniki konkursu: Design a Beautiful House

 

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

 

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Dom pod Londynem


Piękno tkwi w prostocie i umiarze.

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie.

Obiekt ma formę prostej, białej, kamiennej bryły, przedziurawionej wielkimi otworami okiennymi. Zdecydowana, wyraźna obecność w przestrzeni, podkreśla ambicje stworzenia obiektu, który na trwałe wpiszę się w otoczenie. To dążenie jest również widoczne w doborze materiałów – wszystkie fasady pokryte są dużymi płytami z białego marmuru. Prywatne części budynku (np. basen) oddzielone są od otoczenia cienką warstwą tego materiału – marmur w takiej postaci jest częściowo przezroczysty – umożliwia przenikanie promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie intymność.

Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny – cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze – garaż, pomieszczenie gospodarcze i „męską jaskinię”.




Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę – prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym min. bezpośrednio z sypialni rodziców.

Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio – strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z patio z wielu miejsc domu – salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.

Uzasadnienie jury:


„Klasyczna i dobrze wyważona reprezentacja architektonicznego piękna”

W opinii jury projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb.

 

 

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

 

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

 

 

 

 

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

Projekt domu pod Londynem - I Nagroda w konkursie "Design a Beautiful House". Autorzy: Autor: Maciej Grelewicz, Anna Orłowska

 

Komentarze na temat “Polski zespół zdobył I Nagrodę w międzynarodowym konkursie na projekt domu pod Londynem”

  1. Małgorzata B napisał(a):

    Jedyną ładną rzeczą w tym projekcie jest marmur na elewacjach i we wnętrzach. Z zewnątrz budynek jest śmiertelnie nudny. Rzuty wyglądają jak za duże ubranie nałożone na drobną osobę tzn. pokoje są wielkie (pewnie żeby zadośćuczynić warunkom konkursu :900 m2) jednak ze sposobu ich zagospodarowania wynika, że wcale aż tak wielkie nie potrzeba żeby były.
    Projekt wygrał, bo ogólnie poziom projektów uczestniczących w konkursie był niski. W każdym razie tak wynika z wizualizacji projektów nagrodzonych.

  2. Archinea napisał(a):

    Broniąc projektu – to jednak według nas jest trochę więcej ciekawych elementów w prezentowanej koncepcji.
    Odnosząc się do konkretnych argumentów: budynek, to fakt, może się podobać lub nie, natomiast ciekawe według nas jest również zbudowanie funkcji wokół centralnego ogrodu.

    Dom jest duży. Natomiast same sypialnie wcale przeskalowane nie są, widać to przecież wyraźnie po proporcjach samych pokojów w odniesieniu do ich wyposażenia – łóżek czy szaf.

    Natomiast na szybko pisząc, nie wgłębiając się za bardzo jeszcze w inne w projekty, to jednak nie rozumiemy zarzutu dotyczącego wizualizacji pozostałych prac, gdzie akurat pozostałe nagrodzone projekty również są niezłe.

  3. Małgorzata B napisał(a):

    Wybacz szanowna Archineo, ale mnie nagrodzone prace tyłka nie urywają i pozostanę przy swoim zdaniu. Chyba, że wśród nadesłanych ponad 600 prac były świetne projekty, ale zostały one odrzucone przez kiepskie jury.
    Ja po prostu nie mam się czym zachwycać w nagrodzonych pracach, a bardzo bym chciała to robić. Podziwiać, że duży ogród jest w środku domu? :(

    Jedyny projektem, który , dla mnie, był zapamiętywalnym, był ten projekt z wielospadkowym , łamanym dachem, zdaje się jakiegoś Brytyjczyka. Właśnie dzięki temu dachowi.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.