Przebudowa Klubu Studio w Krakowie – Pracownia Architektoniczna WXCA

Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej na przebudowę, nadbudowę i rozbudowę budynku Klubu Studio przy ul. Budryka 4 w Krakowie
Wyróżnienie w konkursie

Projekt: WXCA – Pracownia Architektoniczna
Data: Kwiecień 2014
Zespół projektowy: Zbigniew Wroński, Szczepan Wroński, Piotr Łosek, Ewa Gajda

 

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie


Na parterze, od strony zachodniej zaprojektowano rozbudowę istniejącej bryły budynku pod strefę wejściową wraz z szatnią oraz przestronnym holem obsługującym użytkowników. Na ścianie frontowej zaprojektowano kasę biletową, bankomat, oba dostępne od strony zewnętrznej oraz pomieszczenie ochrony z wejściem od strony wewnętrznej. Strefa wejściowa prowadzi bezpośrednio do sali koncertowej zlokalizowanej na osi głównego wejścia, do strefy restauracyjnej znajdującej się w części północno zachodniej obiektu oraz schodami w dół na poziom niżej do pubu i toalet ogólnodostępnych. Dla osób niepełnosprawnych tuż przy schodach zlokalizowano windę. Przestronne wejście do części restauracyjnej wydzielane jest na całej szerokości od holu panelami składanymi co umożliwia bardzo szybką zmianę aranżacji całej strefy – powiększenie holu bądź restauracji w zależności od potrzeb. Strefę wejściową zaprojektowano w jasnych tonacjach z elementami betonu i miedzi. Aby doświetlić hol i powiększyć optycznie przestrzeń zaprojektowano prostokątne świetliki wykańczane od ich wewnętrznej strony panelami miedzi poddanych chemicznej obróbce.




W głębi restauracji, na osi sceny sali koncertowej, zaprojektowano bar z kadziami browaru. Pomiędzy częścią restauracyjną a koncertową zaprojektowano, analogiczne do strefy wejściowej, panele składane dzięki czemu w łatwy sposób można całkowicie wydzielić bądź powiększyć salę koncertową. W części wschodniej restauracji zaprojektowano toalety dla gości oraz  zaplecze z windą towarową łączącą magazyn spożywczy w przyziemiu, restaurację w parterze oraz obsługę skyboxów na piętrze. Restauracja wykończona została z elementów miedzianych zróżnicowanych pod względem faktury i odcienia.

Od strony wschodniej zaprojektowano strefę biurową, trzy dwuosobowe pomieszczenia hostelu dla gości z własnymi łazienkami oraz funkcje dodatkowe przy sali koncertowej jak garderoby dla wykonawców, pomieszczenia techniczne czy produkcyjne. W tej części zlokalizowano również osobne wejście dla gości skyboxów.

Sala koncertowa znajdująca się w centrum obiektu jest jego sercem. Ma wymiary 30,65×23,60m w rzucie i wysokość całkowitą 7,7m. Liczy 715 m2, przeznaczona jest na około 2500 osób. Na krótszym boku pomiędzy osiami III-XIV zaprojektowano balkon o powierzchni 148 m2 na około 350 osób. Scenę o wysokości 120cm zlokalizowano na dłuższej osi pomieszczenia. Sala wykończona została z materiałów pochłaniających, miękkich, w tonacji czerni i mieniącego się w światłach reflektorów złota skyboxów.

Na kondygnacji przyziemia zlokalizowano strefę biurową, magazynową, techniczną, browar od strony północnej, pub oraz toalety ogólnodostępne obsługujące również salę koncertową. Na elewacji północnej zaprojektowano odrębne wejście do browaru oraz części technicznej z węzłem cieplnym. W części wschodniej zaprojektowano osobne wejścia do strefy biurowej i dla wykonawców. Wykonawcy mogą się stąd dostać do magazynów sali koncertowej bądź schodami w górę do garderób i hostelu. Na elewacji wschodniej, w obniżeniu terenu zlokalizowany jest istniejący wjazd i parking techniczny.

Na kondygnacji zaprojektowano również pub o powierzchni 500 m2 i symetrycznym układzie sali. Na osi zlokalizowano bar w formie wnęki wykończonej płytami miedzi pokrytej patyną. Po obu stronach baru rozmieszczono pomieszczenia, które można wydzielić bądź otworzyć na część główną – salę na 40 osób po lewej stronie baru i strefę gier w jego prawej części. W samym centrum pomieszczenia zaprojektowano parkiet o powierzchni 142 m2 oraz strefy wypoczynku z siedziskami.

W części nadbudowanej, pomiędzy osiami B-G i I-III zaprojektowano strefę loży z odrębnym wejściem w części wschodniej. Piętro ma około 286 m2 a na nim zlokalizowano 4 loże z oddzielnymi łazienkami i miejscem na poczęstunek, toalety ogólnodostępne, hol ze strefą wypoczynkową z możliwością zorganizowania tam przestrzenie wspólnej dla gości. Ponad to zaprojektowano zaplecze z dostępem do windy towarowej z magazynu spożywczego i restauracji. Loże zaprojektowano z płyt blachy w ciepłej tonacji złota, które odznaczają się na ścianie sali koncertowej.

Projekt nie narusza oryginalnej bryły budynku, utrzymuje jej modernistyczny charakter. Biel elewacji podkreśla pierwotny wygląd obiektu. W pomieszczeniach wymagających dobrego doświetlenia zaprojektowano okna a w pozostałych miejscach zaproponowano ażurowe płyty filtrujące światło do wnętrza. Forma perforacji podkreśla rozrywkowy charakter miejsca, ma za zadanie przyciągać użytkowników do środka. Ponadto wyznacza miejsce pod reklamy. W częściach perforowanych zakłada się umieszczenie wielkogabarytowej reklamy w formie ażuru.

Projektowana nadbudowa nie licuje się z elewacją parteru przez co proporcje pawilonu pozostają niezaburzone.

W przyszłości istnieje również możliwość zamontowania fasady LED.


Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA

Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: Pracownia Architektoniczna WXCA


Zobacz: Wybrane projekty WXCA!

 

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.
Więcej w Konkursy, Kulturalne, Publiczne
Przebudowa Klubu Studio w Krakowie. Projekt: VIDE Studio
Przebudowa Klubu Studio w Krakowie – VIDE Studio

Zamknij