Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie – FAAB Architektura

Nazwa: Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA.
Architektura i koordynacja:
FAAB Architektura Adam Białobrzeski Adam Figurski
PL 04-147 Warszawa, ul. Stoczkowska 11/8 | www.faab.pl
Konstrukcja: KBiI
Instalacje Sanitarne: Sinap
Instalacje elektryczne: Bema-projekt
Konstrukcja świetlika: Esox Projekt
Architektura Krajobrazu: Ogrody Dankiewicz
Akustyka: Fabryka Ciszy
Fotografie: Bartłomiej Senkowski

 

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie


Budynek zlokalizowany w centrum kraju, w jednej z dzielnic 60.000 tysięcznego miasta Bełchatów. Biurowiec jest siedzibą koncernu PGE GiEK SA- największego wytwórcy energii elektrycznej w Polsce (40% ), zatrudniającego ponad 19 tys. pracowników. W ramach koncernu wyróżnić można m.in. kopalnię Bełchatów, jedną z największych kopalni odkrywkowych węgla brunatnego w Europie (35 mln ton surowca rocznie) oraz Elektrownię Bełchatów, produkującą rocznie ok. 31 bilionów Watogodzin (Wh) energii elektrycznej.

Lokalizacja obiektu nie jest kwestią przypadkową. Budynek biurowy, umieszczony na skraju osiedla, zamieszkiwanego przez 6.000 mieszkańców,  jest pierwszym elementem lokalnego centrum usługowego i zarazem kształtuje pierzeję nowego placu miejskiego. Część użytkowników biurowca, mieszkając w okolicy, mogła zrezygnować z codziennego użytkowania samochodów oraz komunikacji zbiorowej. W oczywisty sposób przekłada się to na zmniejszenie emisji zanieczyszczeń.

W ramach obiektu, oprócz szerokiej gamy pomieszczeń biurowych, przeznaczonych dla 230 pracowników, przewidziano zespół sal konferencyjnych, kantynę, centrum digitalizacji dokumentów papierowych.

Forma budynku inspirowana jest obszarami działalności koncernu. Wydobycie węgla brunatnego reprezentuje część cokołowa, wykończona za pomocą rdzawo-czarnego łupka. Wytwarzanie energii elektrycznej i przesył znajduje odzwierciedlenie w części górnej. Przewód przesyłowy reprezentują części wykończone czarnymi panelami fibro-betonowymi , a energię elektryczną-szkło pomiędzy częściami z fibro-betonu. Budynek posiada nietypową konstrukcję-górna strefa obiektu podtrzymywana jest przez wielokondygnacyjną, nieregularną, kratownicę stalową o wadze 160.000 kg. Jej realizacja wynika z inspiracji formami obiektów i urządzeń spotykanych w przemyśle wydobywczym i wytwórczym, a nieregularność odwołuje się do ruchu cząstek tworzących energię elektryczną.

Kategoria: budynek biurowy
Adres: Polska, łódzkie, powiat bełchatowski, Bełchatów, ul. Węglowa 5.
Powierzchnia netto: 6.629,0 m2
Kubatura: 31.120,0 m2
Powierzchnia terenu: 11.779,0 m2
Projekt: 2010-2011
Realizacja: 09.2011-04.2013
Forma zlecenia: I nagroda w konkursie zamkniętym.

 

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

 

Elementem dominującym architekturę wnętrza obiektu jest światło, a ściślej mówiąc dostęp do światła naturalnego.Przeważające większość powierzchni wewnętrznej obiektu jest oświetlona światłem naturalnym.Dotyczy to zarówno klatek schodowych, korytarzy, sal konferencyjnych, jak i tradycyjnie niedoświetlonych powierzchni, w tym pomieszczeń poligraficznych, kuchenek dla pracowników, czy toalet. Blisko 92% powierzchni posiada dostęp do światła naturalnego, co stanowi trudną do przecenienia jakość w przypadku budynków biurowych. W obiekcie zastosowano oprawy z czujnikiem zmierzchowym, które dostosowują natężenie światła sztucznego, do natężenia światła słonecznego. Ma to duże znaczenie w godzinach porannych i wieczornych oraz w dni pochmurne. Ponadstandardowy dostęp do światła naturalnego oraz oprawy zmierzchowe wpływają na obniżenie zużycia energii elektrycznej.

W ramach całego założenia zaprojektowano tereny rekreacyjne dla pracowników, w tym skwer z tarasem na poziomie parteru oraz ogród na poziomie I piętra. Elementy te mają zapewniać użytkownikom obiektu możliwość odpoczynku podczas bardzo często długiego dnia pracy.




Warto dodać, że woda w zbiorniku wodnym, stanowiącym element skweru, jest uzdatniana za pomocą technologii wykorzystującej minimalne ilości środków chemicznych i posiada właściwości zbliżone do wody naturalnego, czystego jeziora. Zieleń na terenie działki jest podlewana przy użyciu wody deszczowej, zbieranej z dachu budynku oraz parkingów i chodników, do specjalnego zbiornika podziemnego.

 

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Budynek w kilku słowach


Przygotowując projekt budynku, określiliśmy listę priorytetów. Na pierwszym miejscu była strategia urbanistyczna, czyli w tym wypadku, stworzenie wyrazistej pierzei nowej ulicy oraz nowego placu miejskiego. Ponieważ planowany obiekt miał być zlokalizowany na szczycie wzniesienia, zależało nam, aby skupiał na sobie uwagę i odciągał wzrok obserwatora od kakofonii kolorów, tworzonej przez sąsiadujące z nim budynki mieszkalne z wielkiej płyty. Wreszcie powiązanie wyrazu architektonicznego budynku z istotą działalności koncernu.

W PGE od dawna najbardziej liczącymi się grupami pracowników są górnicy zatrudnieni w kopalniach oraz energetycy z elektrowni. Część cokołowa kolorem i fakturą nawiązuje do węgla brunatnego, wydobywanego w kopalni w Bełchatowie. Struktura przewodu elektrycznego, była inspiracją dla górnej części reprezentującej energetyków. Nabiera ona szczególnego charakteru dzięki sztucznemu światłu, które ujawnia megadetal: wielokondygnacyjną, nieregularną kratownicę stalową. Ważnym elementem było dążenie do oddania skali firmy. Nietypowo wysoki parter, przybierający na zewnątrz formę głębokiego podcienia, tworzonego przez wysunięte wspornikowo pierwsze piętro, kreuje specyficzne wrażenie, towarzyszące dochodzeniu do wejścia głównego oraz przebywaniu w części recepcyjnej.

Wysoko na wspomnianej liście naszych priorytetów było stworzenie ponadstandardowych warunków do pracy dla użytkowników obiektu. Blisko 92% powierzchni części nadziemnej posiada dostęp do światła słonecznego, a pracownicy mogą korzystać z dwóch przestrzeni rekreacyjnych, jednej na poziomie parteru, drugiej na poziomie II piętra.

 

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Publikacje i wyróżnienia


• budynek PGE GiEK SA znalazł się w gronie finalistów (łącznie 5 projektów, w tym z Francji, Włoch, Singapuru i Chin), międzynarodowego konkursu na biurowy budynek roku 2014.
W ramach konkursu, w kategorii biurowce, nominowano ponad 300 projektów (we wszystkich kategoriach 3.500). Konkurs jest rokrocznie organizowany przez najbardziej prestiżowy portal promujący architekturę Archdaily, z siedzibą w Nowym Jorku, USA. Portal, zgodnie z podawanymi informacjami, odwiedza miesięcznie 70 mln czytelników z całego świata;

• budynek nominowany do tytułu Bryła roku 2013;

• obiekt był publikowany przez prestiżowe międzynarodowe portale, zajmujące się tematyką architektura/design/ekologia, m.in. WAN (UK), Inhabitat (UK), Architizer (USA),Mark Magazine (Holandia), Europaconcorsi (Włochy) oraz Archdaily (USA) .Obszerną prezentację budynku opublikowały polskie miesięczniki o architekturze, w tym: Świat architektury (10’2013); Architektura-Murator (01’2014), Architektura i Biznes (01’2014).

• budynek nominowany do nagrody Budynek Roku 2013-portal Bryła.pl

 

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Siedziba koncernu PGE w Bełchatowie. Projekt: FAAB Architektura

Zobacz: Nowoczesne obiekty biurowe!

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.