Siedziba Wiadomości Wrzesińskich projektu Ultra Architects

Kształt nowego budynku Siedziby Wiadomości Wrzesińskich, zaprojektowanego w pracowni Ultra Architects, określony został przez jego program funkcjonalny. Tarasowo ukształtowana bryła jest odpowiedzą na potrzeby poszczególnych stref działalności wydawnictwa. Perforowana elewacja inspirowana jest szpaltą gazety i nawiązuje do funkcji obiektu, nadając mu oryginalnego charakteru.


Siedziba Wiadomości Wrzesińskich
Pracownia: Ultra Architects
Architekci: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski
Współpraca: Łukasz Piszczałka, Przemysław Fedorczuk, Kamila Dembińska
Lokalizacja: Września, woj. wielkopolskie
Projekt: 2014 / Realizacja: 2016
Powierzchnia: 567 m²

Zdjęcia: Dawid Majewski, Przemysław Turlej, Jeremi Buczkowski, Foto Skyflash

 

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Dawid Majewski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Przemysław Turlej

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Dawid Majewski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich


Będący strefą publiczną parter budynku mieści biuro obsługi klienta, salę konferencyjną z zapleczem, kawiarnię i niewielki parking z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów. Ponieważ jego program funkcjonalny jest najbardziej rozbudowany, jego powierzchnia jest największa. Ze względu na swoją funkcję, jest on również najbardziej otwartą częścią budynku – jego elewacja jest przeszklona i osłonięta niewielkim daszkiem, co tworzy przyjazną strefę wejściową.

Pierwsze piętro, o nieco mniejszej powierzchni niż parter, mieści pokoje redakcji.

Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia. Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Dziennikarze większość czasu spędzają przed monitorami komputerów i żeby zapewnić im komfortowe warunki, musieliśmy ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrz – dodaje architekt z pracowni Ultra Architects

Od strony północnej usytuowane są pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Wszystkie te pomieszczenia maja dostęp do zewnętrznych tarasów. Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy natomiast zajmuje część południową piętra. Osłaniając tę przestrzeń –  architekci zdecydowali się pokryć fasadę budynku perforowanymi panelami przeciwsłonecznymi. Wzór perforacji tych paneli inspirowany jest szpaltą gazety, więc praktyczna przesłona będzie jednocześnie pełnić funkcję identyfikacji wizualnej budynku.

Perforowana elewacja, która w dzień ma zapewniać ochronę przed zbyt mocnym światłem, w nocy jest niemal niewidoczna. Podświetlony od środka budynek żyje do późnych godzin wieczornych – tak długo, jak trwa w nim praca. Wybór okładziny elewacji został również podyktowany planami rozbudowy obiektu w przyszłości – umożliwi ona płynne połączenie starszej i nowej części biurowca, pozwalając przy tym zachować jego współczesny wygląd.




Najwyższe, drugie piętro budynku, mieści studio telewizji internetowej z reżyserką, niewielki pokój gościnny oraz część techniczną. Z tarasu studia widoczna jest panorama miasta.

Dzięki uskokowemu ukształtowaniu bryły, w miejscach wycofania kolejnych kondygnacji powstały tarasy, które porośnięte są zielenią. Tworzy ona przyjazną przestrzeń rekreacyjną, będąc jednocześnie ukłonem w stronę ekologii – zieleń stanowi naturalny filtr powietrza, a także pochłania wodę opadową, zmniejszając ilość deszczówki odprowadzanej do sieci miejskich kanałów.

 

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Foto Skyflash

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Przemysław Turlej

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

 

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcia: Przemysław Turlej

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Przemysław Turlej

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Przemysław Turlej

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Zdjęcie: Jeremi Buczkowski

 

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects

Siedziba Wiadomości Wrzesińskich. Projekt: Ultra Architects


Polecamy: Dom nad morzem zrealizowany według projektu pracowni Ultra Architects stanął na położonej tuż za wydmami, porośniętej sosnami działce o zróżnicowanej topografii. Obiekt zastąpił stary dom o małej powierzchni i nieciekawej architekturze, stając się nowym, komfortowym miejscem spotkań dla rodziny inwestorów i ich przyjaciół.

 

Dom nad morzem. Projekt: Ultra Architects

Zobacz więcej: Dom nad morzem projektu Ultra Architects

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.