Skromny i elegancki pawilon konferencyjny we wrocławskim parku projektu studia arch_it

Mały zespół budynków konferencyjno-szkoleniowych – stanowiących uzupełnienie funkcjonalne istniejącego budynku biurowego – usytuowano w głębi parkowej działki na Krzykach – Gajowicach we Wrocławiu. Budynki zaplanowano tak, aby uniknąć konieczności wycinki istniejących drzew i pozostawić jak największą część ogrodu bez większych ingerencji.

Istniejący budynek biurowy oraz działka inwestycyjna objęty jest ochroną konserwatorską. Budynek biurowy został przebudowany przez poprzedniego właściciela na początku lat 90-tych, co w znaczący sposób zmieniło bryłę i charakter budynku. Pracownia arch_it przygotowała projekt przebudowy budynku i jego elewacji aby – chociażby częściowo – przywrócić obiektowi historyczną formę. Pawilon w części ogrodowej/parkowej działki jest nowoczesnym kontrapunktem dla planowanej przebudowy budynku głównego. Wpisano go w istniejący układ drzew i krzewów tak, aby uniknąć wycinki, jednocześnie parterowa forma pozwala na zachowanie skali otoczenia w drugiej linii zabudowy.


Pawilon konferencyjno-szkoleniowy
Lokalizacja: ul. Gajowicka, Wrocław
Architekci: arch_it | Piotr Zybura
Zespół projektowy: Paweł Floryn, Gosia Podgórny, Paweł Szyport, Piotr Zybura (główny projektant)
Grafika: Piotr Zybura
Wizualizacje: Vivid Vision
Projekt: 2017

 

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura




Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

Pawilon konferencyjno-szkoleniowy we Wrocławiu. Projekt: arch_it | Piotr Zybura

 

Komentarze na temat “Skromny i elegancki pawilon konferencyjny we wrocławskim parku projektu studia arch_it”

  1. Effendi napisał(a):

    Witam.
    Wychodząc z założenia że z budynków mają korzystać osoby niepełnosprawne, które na tą chwilę na kondygnację podziemną dojścia nie mają nie możemy mówić tutaj moim zdaniem o nowoczesnym kontrapunkcie raczej o myśleniu przez pryzmat portfela

    1. poldekz napisał(a):

      Gdyby – jak sugeruje interlokutor – inwestor i projektanci myśleli przez prymat portfela to nastąpiła by – legalna aktualnie przecież – wycinka drzew i próba zabudowy 70 proc. działki przy 4 kondygnacjach wysokości.

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.