T-House – Dom w podmiejskim krajobrazie studia JABRAARCHITECTS

T-House to najnowszy projekt pracowni JABRAARCHITECTS. Dom powstanie na osiedlu Leśnica zlokalizowanym w zachodniej części Wrocławia. Minimalistyczna architektura budynku oparta została na kompozycji prostych płaszczyzn ścian i płaskich dachów o zróżnicowanych wysokościach. Białe ściany połączone z szarą okładziną elewacyjną Equitone  i ciepłym drewnem oraz duże przeszklenia nadają lekkości nowoczesnej formie budynku.


T-House – Dom w podmiejskim krajobrazie
Projekt: JABRAARCHITECTS | Tomasz Zaleski
Lokalizacja: Leśnica, Wrocław
Powierzchnia: 220 m2
Data opracowania: 2017

 

T-House - Dom w podmiejskim krajobrazie. Projekt: JABRAARCHITECTS

T-House - Dom w podmiejskim krajobrazie. Projekt: JABRAARCHITECTS

T-House – Dom w podmiejskim krajobrazie


Działka inwestorów położona jest na nowoprojektowanym osiedlu jednorodzinnym, tuż pod lasem. Ma kształt długiego i stosunkowo wąskiego prostokąta, ale za to powierzchnię ponad 1500m2. Pozwoliło to spełnić oczekiwania inwestorów i wpasować  w geometrię działki budynek z płaskim dachem o powierzchni 220 m2.

„Prosty rzut budynku rozwiązaliśmy na planie litery T i jest on wypadkową geometrii działki, warunków nasłonecznienia i wytycznych inwestorów. Jego trzon stanowi strefa dzienna, natomiast podłużne skrzydło zorientowane wzdłuż wschodniej granicy działki organizuje strefę nocną i techniczną  oraz garaż.” – opowiada Tomasz Zaleski, główny architekt.

Budynek od strony frontowej działki usytuowany jest częścią garażową. Strefa wejściowa prowadzi do wejścia głównego zaprojektowanego w centralnej bryle budynku, która  obejmuje hol wejściowy, kuchnię, salon i jadalnię oraz łazienkę. Ze strefy dziennej przechodzi się do strefy prywatnej we wschodnim skrzydle budynku, w której z korytarza dostępne są 3 sypialnie/alternatywnie gabinety oraz sypialnia główna z osobną łazienką i garderobą. W korytarzu architekci zaplanowali również przestrzeń na estetyczną dużą garderobę. Skrzydło wschodnie budynku obejmuje oddzieloną od części mieszkalnej strefę pomieszczeń technicznych, pralni i garażu.

Cała strefa dzienna z ekspozycją na zachód, północ i południe oraz główna sypialnia szerokim przeszkleniami otwierają się na ogród i zadaszony duży taras. Dla uzyskania większego poczucia przestrzeni w jej obrębie  została podniesiona wysokość sufitu.  Elewacja wschodnia maksymalnie zbliżona do granicy działki jest natomiast mocno oszczędna. Tylko 3 sypialnie / gabinety  posiadają okna zorientowane na wschód.

 

 

T-House - Dom w podmiejskim krajobrazie. Projekt: JABRAARCHITECTS

T-House - Dom w podmiejskim krajobrazie. Projekt: JABRAARCHITECTS

T-House - Dom w podmiejskim krajobrazie. Projekt: JABRAARCHITECTS

 

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.