Thouse – Projekt domu inspirowany wrocławskim modernizmem pracowni JABRAARCHITECTS

Thouse to najnowszy projekt domu pracowni JABRAARCHITECTS, który zrealizowany zostanie na wrocławskich Stabłowicach. Forma budynku, tworząca prostą kompozycję pionowych i poziomych płaszczyzn oraz lekkich ram zamykających przestrzeń domu, nawiązuje do wrocławskiego modernizmu.


Thouse
Autor: JABRAARCHITECTS
Lokalizacja: Stabłowice, Wrocław
Powierzchnia: 225 m2
Data opracowania: 2016

 

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Thouse


Głównym zadaniem architektów z pracowni JABRAARCHITECTS było zaprojektowanie na działce o powierzchni 1100m2 domu dla rodziny z dwójką dzieci. Najbliższe otoczenie działki stanowi dość zróżnicowany krajobraz architektoniczny zarówno, co do funkcji zabudowy, jak i samej architektury.  Warunki zabudowy dopuszczają dach płaski, co dla inwestorów było szczególnie ważne, ponieważ marzyli o parterowym domu z płaskim dachem… Działka, pomimo tego, że jest niewielka, ma kształt zbliżony do kwadratu, co umożliwiło dużą swobodę projektową i pozwoliło optymalnie wpasować budynek w geometrię działki i warunki sąsiedztwa.

Bryła budynku powstała w wyniku analizy szeregu uwarunkowań i zagadnień, w tym wytycznych inwestorów, którzy jasno określili swoje potrzeby. Podstawową kwestią był strefowany układ funkcjonalny wnętrz z podziałem na część dzienną, nocną (osobną dla rodziców i dzieci) i techniczną. Analiza warunków solarnych działki przełożyła się na zaprojektowanie jasnych wnętrz, dobrze doświetlonych naturalnym światłem. Warunki sąsiedztwa wytyczyły  kierunek „otwarcia” domu na ogród i perspektywy widokowe.  Istotnym czynnikiem było również zastosowanie energooszczędnych technologii i nowoczesnych urządzeń ogrzewania, wentylacji i odzysku ciepła.

Rzut został oparty na planie litery T, w którym poszczególne strefy i funkcje są wyraźnie od siebieoddzielone, zapewniając komfort wszystkim mieszkańcom. Centralną cześć planu stanowi strefa wejściowa oraz połączone pomieszczenia salonu, kuchni i jadalni. Od strony zachodniej zlokalizowana została strefa nocna  – główna sypialnia z garderobą i łazienką oraz kameralnym tarasem. Natomiast wschodnia część budynku to strefa garażu i pomieszczeń technicznych (zlokalizowana od strony frontowej) oraz druga strefa nocna (zlokalizowana od strony ogrodu), w której zaplanowano 2 pokoje dla dzieci ze wspólną łazienką i garderobą. Każdy z pokoi ma wyjście na duży taras od strony ogrodu, na który otwiera się również  strefa dzienna szerokim przeszkleniem od strony jadalni, przez co pomieszczenia są dobrze doświetlone i  umożliwiają pełną integrację  z  ogrodem. Dla uzyskania większego poczucia przestrzeni w całej strefie dziennej została podniesiona wysokość sufitu.

Bryła budynku zdecydowanie „otwiera” się na południową i zachodnią część działki. Elewacja wschodnia jest mocno oszczędna z uwagi na bezpośrednie sąsiedztwo inwestycji deweloperskiej.

Układ geometryczny płaszczyzn dachów i ścian tworzy prostą kompozycję, która czerpie z ducha wrocławskiego modernizmu, choć została udomowiona poprzez ciepły charakter materiałów na elewacjach – kamień i drewno. Zewnętrzne zadaszenia, które rozpościerają się nad tarasem oraz konstrukcje ram definiują przestrzeń i domykają geometrię bryły, nadając jej jednocześnie lekkości.

 

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS

Dom "Thouse", Stabłowice, Wrocław. Projekt: JABRAARCHITECTS




 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.