V LO we Wrocławiu projektu Maćków Pracownia Projektowa

Budynek V LO we Wrocławiu zrealizowany został w ubiegłym roku. Obiekt wszedł w fazę realizacji po 10 latach od czasu rozstrzygnięcia ogólnopolskiego konkursu. „Takie projekty często nie wytrzymują próby czasu. Cieszy nas, że poza kilkoma technicznymi korektami projekt został zrealizowany bez zmian” – opowiadają autorzy projektu, architekci z Maćków Pracownia Projektowa.


„W zasadzie wszystkie najistotniejsze decyzje w tym projekcie mają swoją genezę w lokalizacji. Działka, położona na skraju parku, a jednocześnie przy bardzo ruchliwej drodze wylotowej z Wrocławia, gdzie nie ma już miasta z gęstą siecią kwartałów i wzajemnych powiązań, zbudowała nam matrycę uwarunkowań. A ta z kolei ustawiła cały ciąg procesów decyzyjnych.”


V LO we Wrocławiu
Autorzy projektu:
Maćków Pracownia Projektowa
Zespół projektowy: Zbigniew Maćków (główny projektant), Juliusz Erdman, Jerzy Kopka, Maciej Kowaluk,Michał Mrzewa, Anna Patyk, Ewa Pobudejska, Kinga Bender, Łukasz Reszka, Piotr Sulisz, Agnieszka Trebenda-Toczydłowska, Piotr Wilk, Maciej Witaszek, Bartosz Zięba, Piotr Zybura
Konstrukcja: A.K.I.-Projekt
Instalacje:  Grupa Projektowa GP Omega (IS); Piotr Lubiatowski, Wiesław Janura (IE)
Projekt Drogowy: Robert Kuroń, Mariusz Przewłocki
Konsultant-nowe fasady: Profa – biuro projektowania fasad high-tech
Inwestor: Gmina Wrocław – Zarząd Inwestycji Miejskich
Generalny wykonawca: MIRBUD
Powierzchnia zabudowy: 4420 m2
Powierzchnia użytkowa: 11138 m2
Powierzchnia całkowita: 13376 m2
Kubatura: 57801 m3
Projekt konkursowy: 2007 / Projekt budowlany i wykonawczy: 2009 / Realizacja: 2017
Zdjęcia: Maciej Lulko

 

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu


Pierwszy cel, oszczędzić jak najwięcej drzew, uzyskaliśmy, wpisując projektowany budynek w ślad po istniejących na działce obiektach (stary basen z zapleczem). Próbując wpasować kubaturę między rozrzucone w parkowym nieładzie drzewa, radykalnie zmniejszyliśmy liczbę niezbędnych wycinek i uzyskaliśmy prosty, niemal banalny typologicznie obiekt. Jego schemat funkcjonalny opiera się na holu komunikacyjnym – strefie rekreacji, który stanowi jednocześnie bufor oddzielający pomieszczenia dydaktyczne od ulicy. Pozostałe funkcje (hala sportowa, biblioteka, sala konferencyjna) zostały zespolone z główną bryłą węzłem rozrządczym, który dystrybuuje i kontroluje ruch po szkole jej głównych i zewnętrznych użytkowników (kibice, uczestnicy konferencji, czytelnicy). Przy tej szaradzie funkcjonalnej, założenia przesunęliśmy do ekstremum – zaproponowaliśmy lokalizację boiska na dachu hali, tak aby nie generować kolejnych wycinek.

Od strony ulicy Ślężnej dociążyliśmy hol nanizanymi nań pomieszczeniami laboratoriów, które z uwagi na swoją specyfikę mogły korzystać ze światła górnego. Formalnie decyzja ta dała nam asumpt do zaproponowania dynamicznej kompozycji fasady. Realnie układ ten przetestowaliśmy najpierw w innej realizacji – Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej przy ul. Piłsudskiego, ponieważ budowa V LO została odroczona w czasie.

Wszystkie decyzje były proste, choć z uwagi na uwarunkowania, często dość radykalne. Takie projekty zwykle nie wytrzymują próby czasu, a my musieliśmy do naszego powrócić po 10 latach od wygranego konkursu. Cieszy nas, że poza kilkoma technicznymi korektami projekt został zrealizowany bez zmian.


Opis autorski: Maćków Pracownia Projektowa

 

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

V LO we Wrocławiu. Autorzy projektu: Maćków Pracownia Projektowa. Zdjęcie: Maciej Lulko

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.