Wnętrza Kliniki Parens projektu Mokaa Architekci

Klinikę zaprojektowano na przestrzeni 550 m2. Projekt oprócz wykonania układu funkcjonalnego, wymagał opracowania branżowego dotyczącego wszystkich instalacji w danym lokalu. Przestrzeń wydzielono na dwie główne strefy; strefę gabinetów medycznych, punktów pobrań i przeprowadzania wywiadu z pacjentem oraz przestrzeń laboratoriów, zaplecza socjalnego i magazynowego kliniki. Wnętrza kliniki z założenia miały być bardzo nowoczesne, jednak inwestorowi zależało na uniknięciu wrażenia zimnych i stricte medycznych wnętrz.

Projektanci z pracowni Mokaa Architekci zdecydowali się zastosować forniry z orzecha amerykańskiego, długi korytarz wykończony został lacobelem w kolorze delikatnego cappuccino, a na podłogach i ścianach  zastosowano wielkoformatowe płytki ceramiczne.

Ze względu na wymagania inwestora w całym projekcie zastosowane zostały materiały wielkoformatowe (płytki w formacie 1mx3m!) tak, aby powierzchnie fug, czy połączeń ograniczyć do minimum. Drzwi zastosowane w strefie gabinetów to wykończone obustronnie lacobelem drzwi z ukryta ościeżnica o konstrukcji aluminiowej. Dzięki nim, przy pokryciu ścian korytarza lacobelem o tym samym odcieniu, uzyskano niezwykły, bardzo minimalistyczny efekt. W poszczególnych gabinetach medycznych, dla zapewnienia większego komfortu pacjentów, wydzielone zostały dwie strefy; strefa rozmowy i wywiadu z pacjentem oraz oddzielona matowym szkłem strefę badania. Obłożona płytami forniru kubatura wewnątrz gabinetów to łazienki zgodne z wymogami sanitarnymi. W tym przypadku stolarz wykonał formatki fornirowe, dzięki czemu powierzchnia drzwi i okładziny ściennej jest jednolita. Inwestorowi zależało również na zapewnieniu możliwie jak największej intymności dla pacjentów w miejscu rejestracji. Stąd zrodził się pomysł wydzielenia przeszklonej rejestracji, co nie tworzy bariery wizualnej, natomiast dzięki szklanej tafli prowadzone rozmowy nie są słyszalne dla pacjentów oczekujących w poczekalni. W całej klinice zastosowano materiały atestowane, najwyższej jakości.

Głównym wyzwaniem projektowym była kwestia zaprojektowania funkcji na określonej powierzchni wynajętej przez inwestora tak, aby wszystkie specyficzne wymagania sanitarne zostały spełnione. Konieczne było pogodzenie wyglądu kliniki z wymogami sanitarnymi dotyczącymi wykończenia oraz elementów, takich jak meble, czy oświetlenie.


Klinika Parens
Autor: Mokaa Architekci
Zespół: Anna Lorenz, Piotr Lorenz
Lokalizacja: Kraków
Projekt: Listopad 2013r. / Styczeń 2014r.
Realizacja: Styczeń 2014r. / Kwiecień 2014r.
Foto: Przemysław Kuciński | Niewformie Studio

 

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci




Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci

Wnętrza Kliniki Parens. Projekt: Mokaa Architekci


Zobacz: Genialne wnętrza firm FreshMail oraz Opcom projektu Mokaa Architekci!

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.