Wzorcowa rewitalizacja willi z lat 20. ubiegłego wieku pracowni Zalewski Architecture Group

Projekt pracowni Zalewski Architecture Group obejmuje rewitalizację reprezentacyjnej willi z lat 20. XX wieku oraz rozbudowę o nową część. Obiekt położony jest na rozległej działce o charakterze parkowym – również poddanej rewitalizacji, wraz z lokalizacją urządzeń obsługi nowych funkcji. Obecnie zakończono i oddano do użytku I etap prac, polegający na kompleksowej modernizacji części historycznej. W planach jest także II etap inwestycji – obejmujący dodatkowy pawilon. W obu częściach zlokalizowane zostaną funkcje biurowe.


Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach – Rewitalizacja Willi Neumanna
Autorzy projektu: ZALEWSKI ARCHITECTURE GROUP
Architekci: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski
Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski | Archifolio
Lokalizacja: Gliwice, ul. Rybnicka
Realizacja przebudowy: 2015r.
Powierzchnia użytkowa: 1112,66m2
Powierzchnia zabudowy: 426,25m2
Powierzchnia działki: 1,0776ha

 

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach


Rewitalizacja Willi Neumanna

Pochodząca z 1926 roku willa wydawcy i drukarza Arthura Neumanna przy ul. Rybnickiej 27 w Gliwicach to obiekt o charakterze rezydencjonalnym.

Główna bryła willi, dwukondygnacyjna, nakryta wysokim dachem, góruje nad parterową dobudówką. Front podkreślono ryzalitem kryjącym klatkę schodową. W nim umieszczono wejście do budynku, poprzedzone reprezentacyjnym tarasem wejściowym. Dalej – wejście prowadzi do reprezentacyjnego holu i paradnych pomieszczeń, m.in. werandy, gdzie znajduje się wyjście do ogrodu. Na piętro, wiedzie klatka schodowa oświetlona oknami z przeszkleniem witrażowym.

Od kilku lat obiekt był nieużytkowany.

W podejściu do rewitalizacji za istotną wartość uznano autentyczność historycznego budynku i parkowe położenie. Jednocześnie starano się komunikować współczesność adaptacji, co projektanci zdecydowali się podkreślić, mając jednocześnie świadomość, że są to dążenia przeciwstawne, a wachlarz środków wyrazu ograniczony. Zachowano w całości pierwotną bryłę willi – a także uwypuklono historyczną formę poprzez ujednolicone zastosowanie koloru białego, na zewnątrz (także w dachu) oraz we wnętrzach. Powoduje to, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt, co skutkuje podkreśleniem historycznych cech obiektu. Otoczenie budynku także zostało zaprojektowane, by zachować jego parkowy charakter. Pozostawiono starodrzew i zastosowano „krajobrazowe” rozwiązania płyty parkingu.

 

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group




Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

 

Od ocieplenia budynku częściowo odstąpiono oraz zastosowano ultracienki materiał izolacyjny. Dzięki temu odtworzono dekoracje sztukatorskie. Zachowano gabaryty i podziały stolarki okiennej.

Wewnątrz budynku powiększono przestrzeń użytkową – przebudowano układ piętra oraz zaadaptowano poddasza. W tym celu konieczne było wzmocnienie stropów oraz całkowita wymiana klatki schodowej. Nową, wykonano jako szklaną – by jak najmniej ingerować w klimat wnętrza, a jednocześnie zaznaczyć nowy element.

Uzyskano kompilację zabytkowych elementów ze współczesnymi rozwiązaniami. W pomieszczeniach willi, biel przełamują zachowane elementy dawnego wystroju. Świetliste tło podkreśla urodę dawnych elementów związanych z domem Neumannów.

Odrestaurowane witraże znów zdobią górne kwatery okien klatki schodowej. Znajdują się tu kompozycje w postaci bukietu kolorowych kwiatów w czerwonym wazonie. Kominek stanowi kolejny barwny akcent na tle bieli. Morskozielone kafle z ornamentem floralnym stanowią ramę dla paleniska, z metalową kratą w kolorze złotym. Na podłogach budynku odtworzono parkiet. Zachowana została również zabytkowa stolarka drzwiowa parteru. Paradna sala w reprezentacyjnej części domu pełni obecnie funkcję multimedialnej sali konferencyjnej.

Przewidziano także rozbudowę obiektu o nowy pawilon. Bryła części nowoprojektowanej będzie miała organiczny, opływowy kształt. By nie zdominować parku i willi, zaprojektowano całkowicie przeszkloną elewację – szkło będzie odbijać otoczenie – optycznie „dematerializować” nowy budynek.

 

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

Kompleks biurowy AQUARIUM w Gliwicach - Rewitalizacja Willi Neumanna Autorzy. Projekt: Zalewski Architecture Group

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz również:

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.