Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej – Manufaktura Nr 1

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu w obiektywie Małgorzaty Smierzchalskiej. Budynek C-13 Politechniki Wrocławskiej, nazywany przez studentów „serowcem”,  zrealizowany został na podstawie projektu pracowni Manufaktura Nr 1. Obiekt zdobył wiele nagród i wyróżnień, był między innymi nominowany do prestiżowej Nagrody im. Miesa van der Rohe.


Obiekt: Budynek C-13 – Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej
Lokalizacja: Wrocław
Architektura: Manufaktura Nr 1
Zespół projektowy: Bogusław Wowrzeczka, Mariusz Maury, Artur Płaza, Piotr Krynicki, Arkadiusz Chamielec
Współpraca: Romuald Tarczewski, Waldemar Bober
Realizacja: 2005-2007
Zdjęcia: Goska Smierzchalska Photography

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zintegrowane Centrum Studenckie we Wrocławiu. Zdjęcia: Małgorzata Smierzchalska

Zobacz: Najciekawsze polskie obiekty w fotorelacjach na portalu Archinea!

Zobacz również:

Komentarze na temat “Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej – Manufaktura Nr 1”

  1. studentka napisał(a):

    Ten budynek ciekawie wygląda od zewnątrz, ale od środka to straszna klapa… Okrągłe okna nie otwierają się w żaden sposób, w dodatku nie ma klimatyzacji w salach seminaryjnych. Zajęcia w czerwcu popołudniu na 4 piętrze to dramat dla studentów i prowadzących – szczególnie, że okna są również w dachu. Szklany korytarz na 1 piętrze w skrzydle przy salach wykładowych mógłby pełnić rolę szklarni, w której uprawia się ogórki i wiedzą o tym wszyscy studenci, którzy mieli w tym budynku zajęcia w semestrze letnim…

Dodaj komentarz

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.