Dom na zboczu z widokiem aż po kres. Projekt EYE pracowni Monochrom Architects

EYE to koncepcja domu zlokalizowanego na zboczu – wymagającej, ale również atrakcyjnie ukształtowanej działce z niezwykłym widokiem.


„Początek tego projektu nie był łatwy. Dużo czasu zajęła dyskusja z Inwestorami. Właściwie w pewnym momencie negocjacji myśleliśmy, że temat został stracony bezpowrotnie. Ostatecznie udało nam się porozumieć i zlecenie trafiło na biurko” – opowiadają autorzy projektu z pracowni Monochrom Architects. „Pomysł na dom urodził się podczas pierwszej wizyty w terenie. Olbrzymie zaskoczenie miejscem.”


Rejony, gdzie ma powstać dom, kojarzyły się z terenami płaskimi. Położenie blisko z Czechami, rozległe pola, niska zabudowa i widok po horyzont. Okazało się, że w tej przestrzeni piętrzy się jednak duże wzniesienie, lokalna „góra”. To na jego zboczu inwestor właśnie nabył działkę. Ukierunkowana na południe, z nieograniczoną perspektywą i widokiem po kres.


„Pomysł był oczywisty, otwieramy oko na południe, podnosimy powiekę by patrzeć w dal” – kontynuują projektanci.


Dom EYE
Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza
Lokalizacja: woj. śląskie

 

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE


Projektowany budynek mieszkalny znajduje się w okolicach Wodzisławia Śląskiego. Są to tereny o małej intensywności zabudowy, bez jednorodnego charakteru. Okoliczna zabudowa uniemożliwia zdefiniowanie wspólnych cech. Lokalizacja zapewnia Inwestorom niczym nieskrępowany widok nawet w przypadku realizacji w przyszłości nowej zabudowy w bezpośrednim otoczeniu.

Budynek został zlokalizowany tak, aby długi bok prostopadłościennej bryły był równoległy do frontu działki i ukierunkowany na południową stronę – główny kierunek widokowy. Dwukondygnacyjny sześcian wkomponowano w nachyloną działkę w taki sposób, aby zminimalizować roboty ziemne przy jednoczesnym zgraniu wymiaru zagłębienia bryły w stosunku do różnicy terenu i przez to uzyskać odpowiedni efekt wbicia w skarpę (dostęp na zielony dach bezpośrednio z terenu).

Projektowany dom ma dwa poziomy:
– poziom 0 z głównym wejściem do budynku, pomieszczeniami technicznymi, gospodarczymi i strefą rekreacyjną oraz garażem. Bezpośrednio przy garażu zapewniono zadaszoną przestrzeń manewrową oraz dodatkowe miejsce na samochody.
– poziom +1 to poziom mieszkalny, na którym zlokalizowano wszystkie pomieszczenia strefy dziennej i nocnej.

Układ rozwiązano w taki sposób, aby z każdego pomieszczenia zapewnić widok na południową stronę oraz zapewnić dostęp do przylegającego na całej szerokości budynku tarasu. Jest również możliwość bezpośredniego wyjścia w teren z tarasu poprzez przejście w bocznej ścianie z dostępem do schodów terenowych prowadzących na górną część działki.

 

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza




Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza


 

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza


Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

Dom EYE. Projekt: Monochrom Architects | Witold Kucza

 

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.