Drewno, beton i roślinne motywy we wnętrzach apartamentu z widokiem na morze

Projekt wakacyjnego apartamentu zlokalizowanego w nowo powstającej luksusowej inwestycji BELNIHEL na Helu architekci z frog studio rozpoczęli już na etapie opracowywania dokumentacji projektowej budynku. Dlatego też jego wnętrza zostały idealnie dopasowany do potrzeb wakacyjnego lokum. Niezwykłym widokom na panoramę nabrzeża towarzyszą frezowane okładziny ścienne, struktury imitujące beton czy  tapety z roślinnymi motywami, które tworzą oryginalną i przyjazną przestrzeń. 


Apartament z widokiem na morze | HEL
Projekt: frog studio – Marcin Janus / Marcin Gałuszka
Opracowanie: Dominika Bysiak / Karolina Met-Ciurkot
Więcej o inwestycji: BELNIHEL
Powierzchnia: 42,15 m2

 

 

Analizie funkcjonalnej poddano cały układ lokalu. Wprowadzenie zmian na wczesnym etapie projektu umożliwiło wykonanie wspólnej przestrzeni salonu z aneksem kuchennym przy strefie wejściowej oraz zagospodarowanie dwóch wygodnych sypialni – ulokowanych na końcach lokalu dla zwiększenia komfortu mieszkańców. Łazienka oraz kuchnia zostały obrócone o 180 stopni względem pierwotnego układu. Strefa wejściowa z salonem zaprojektowana została „pod” widok za oknem.

Mieszkanie znajduje się na ostatnim – piątym piętrze obiektu, dzięki czemu użytkownik będzie z tarasu mógł podziwiać piękna panoramę nabrzeża. Priorytetem projektowym stała się oś wejście – główne okno tarasowe, na jej drodze znalazł się salon z wiszącym stołem, który idealnie kadruje widok przez panoramiczne okno. Poprzez zastosowanie drzwi przesuwnych w obu sypialniach stworzono spójną przestrzeń ze strefą główną. Przebywając w salonie dociera do nas światło z trzech dużych okien a użytkownik ma wgląd na pełną panoramę za oknem. Telewizor został osadzony na oknie – dzięki czemu ginie na tle widoku, w razie potrzeby w pełni spełniając swoją funkcję. Łazienka – funkcjonalnie praktyczna. Duża kabina prysznicowa typu walk-in, bez stałej szyby a z wydzieloną ścianką, sprytnie pozwoliła uniknąć miejsc, które szybko ulegają zabrudzeniom.



Estetycznie całe mieszkanie zostało projektowane w myśl zasady, która wyniknęła z układu funkcjonalnego. Powstał główny podział brył w mieszkaniu – pierwsza rama w naturalnym zielonym kolorze łączy ze sobą okna z ciągiem komunikacyjnym między pokojami. Dodatkowo rama została obniżona do poziomu okien co sprawia wrażenie wyższych okien sięgających do sufitu lokalu. Pozostała, nieobniżona część lokalu została wykończona praktyczną strukturą dekoracyjną imitującą beton, w połączeniu z jasnym drewnem na posadzce stanowi idealne tło dla kontrastującego zielonego elementu. Funkcjonalny aneks kuchenny ginie na tle tapety przedstawiającej motywy natury. Grafika, dla zachowania spójności, powtarza się także w sypialniach.

Mieszkanie posiada sporą ilość miejsca do przechowywania, które zostało ukryte w zabudowach meblowych. Elementami dekoracyjnymi, wpływającymi na odbiór całości z pewnością są dekoracyjne szkło użyte do wykonania drzwi przesuwnych, motyw zieleni łazience, ciekawe oświetlenie, frezowane meblowe, okładziny ścienne czy płytki z ponadczasowym wzorem lastryko.

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.