Energooszczędna Kostka pracowni Kameleonlab.

Prezentowany dom usytuowany jest w willowej dzielnicy Wrocławia – Karłowice, nad Odrą. Klienci chcieli domu przede wszystkim o wysokich parametrach energooszczędności i prostej formie bez zbędnych dodatków. Architekci z biura Kameleonlab. zaprojektowali więc dom wg schematów budownictwa pasywnego – maksymalnie zamknięty od strony północnej i północno-zachodniej i otwarty strefą dzienną oraz innymi pomieszczeniami mieszkalnymi na stronę południową.

Dom ponadto został wyposażony w infrastrukturę techniczną pozwalającą na uzyskanie wysokich wskaźników energooszczędności (m.in.: pompa ciepła i odzysk ciepła). Życzenie klientów co do prostej formy i płaskiego dachu koresponduje z zamierzeniem nieinwazyjnego wpisania się bryłą w najbliższe otoczenie, w którym dominują domy „kostki” z lat 70-tych XX wieku. Wnętrza określa głownie duża i otwarta na dwie kondygnacje przestrzeń salonu wraz z przyległymi pomieszczeniami / przestrzeniami. Także we wnętrzu zastosowano bardzo powściągliwe podejście jeśli chodzi o wystrój i estetykę wyposażenia. Całość uzupełniają indywidualnie projektowane przez architektów – meble i rozwiązania meblarskie.


Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław
Projekt: Kameleonlab.
Architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak
Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

 

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Energooszczędna Kostka


Na działce znajdował się dom przeznaczony do rozbiórki. Zaprojektowano ponad 2 krotnie większą kubaturę aby pomieścić wymagania programu funkcjonalnego. Wszelkie cechy energooszczędnościowe były zdecydowanie najważniejsze dla inwestora.

Po pokazaniu kilku wariantów koncepcji klienci wybrali do realizacji ostatni przedstawiony wariant ze względu na brak otworów okiennych w elewacjach północnych (płn. – wsch.) i zachodniej ( płn.- zach.), co niewątpliwie poprawia parametry charakterystyki energetycznej. Układ pomieszczeń w budynku zaplanowano tak, aby maksymalnie wykorzystać światło dzienne od południa dla pokoi mieszkalnych, a pomieszczenia gospodarcze i użytkowane sporadycznie (2 pokoje gościnne) usytuowano w pasie północnym domu i stanowią one strefę buforową.

Na parterze od strony południowej znajduje się gabinet, obszerny salon, a dalej jadalnia i kuchnia. W strefie północnej (wejściowej) zlokalizowano hol , garaż, spiżarnię, WC oraz pomieszczenie gospodarcze. Całą strefę dzienną na parterze zaprojektowano jako open-space z możliwością wydzielenia poszczególnych stref roletami akustycznymi, które mają na celu także poprawę komfortu akustycznego przy słuchaniu muzyki.

Na piętrze od strony południowej znajduje się antresola o funkcji pomieszczenia dla TV / audio, a dalej efektowna pustka nad salonem i sypialnia główna wraz z garderobą i łazienką (które nie są już wyeksponowane przy fasadzie południowej). Od północy – 2 pokoje gościnne, pom. gospodarcze i łazienka gości.

Na całej elewacji południowej zaprojektowano przeszklenie przez pełną wysokość pomieszczeń w systemie cienko-profilowym Artline. Fasada ta zapewnia widok na istniejący ogród japoński oraz rzekę z pomieszczeń na piętrze i z dachu, który jest częściowo urządzony jako użytkowy. Pozostałe elewacje wykończone są płytami z betonu GRC – Fibre C w jednolitym układzie horyzontalnym. W ten układ wpisuje się także przeszklenie mleczne tarasu pokoi gościnnych, które miało zapewnić prywatność w tych pokojach ze względu na bliskość domu sąsiedniego – aktualnie wyburzonego. W miejsce rozebranego domu powstanie jednak nowy dom – podobnie usytuowany.

Wnętrza


Wg życzenia klientów wnętrza zostały pozbawione wszelkich zbędnych dodatków a podstawowe meble zostały zaprojektowane indywidualnie. Są to głównie: stalowy mebel „audio” na sprzęt muzyczny, płyty LP i głośniki – wszystko razem w jednej prostopadłościennej bryle. Poza tym mebel TV – wbudowany we wnękę antresoli na piętrze, meble kuchenne i kilka pomniejszych. Balustrady schodów również zaprojektowano jako stalowe z wypełnieniem z blachy perforowanej. Wszystkie elementy konsekwentnie utrzymano w bieli. Oświetlenie zaprojektowano w postaci linii świetlnych na 2 poziomach, usytuowanych prostopadle do fasady południowej i korespondujących z podziałem szprosów tejże fasady.

 




Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

Dom Energooszczędna Kostka, Wrocław. Projekt: Kameleonlab. Zdjęcia: Gracjan Donarski, Kuba Woźniczka

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.