Nowoczesna stodoła w sąsiedztwie Rezerwatu Kajasówka

Zaprojektowany w pracowni MEEKO Architekci dom zlokalizowany będzie w Przegini Duchownej, w zielonej i pagórkowatej scenerii w sąsiedztwie Rezerwatu Kajasówka, znanego z unikatowego zrębowego wzgórza wapiennego (wapienie górnej jury).


Nowoczesna stodoła w Przegini Duchownej
Pracownia: MEEKO Architekci
Architekci: Tomasz Janiec, Kamila Fijałkowska-Janiec
Współpraca: Beata Raś, Damian Maj
Zakres: Projekt koncepcyjny, Projekt Budowlany, Projekt Wykonawczy
Lokalizacja: Gmina Czernichów pod Krakowem, PL
Powierzchnia: 225 m2
Rok: 2020-2021
Status: W budowie
Wizualizacje: MEEKO Architekci

 

Nowoczesna stodoła w Przegini Duchownej


Lokalizacja budynku odnosi się do wjazdu na przedmiotową działkę z drogi gminnej od strony wschodniej oraz do ekspozycji względem stron świata. Forma architektoniczna składa się z dwóch brył zestawionych ze sobą w zwartej i półotwartej formie. Główna bryła zlokalizowana na piętrze to forma nowoczesnej stodoły z dachem skośnym dwuspadowym o kącie nachylenia połaci 45o. Parterowa bryła jest rozwiązana w postaci rozbudowanego prostopadłościanu z niszą w strefie wejściowej oraz głębszym podcięciem w części południowo-zachodniej, gdzie mieści się zadaszony taras oraz otwory zamknięte ramami kontynuującymi obrys bryły.

Idea domu to połączenie wymagań Inwestora oraz założeń projektowych wynikających z kontekstu działki. Koncepcja domu została podporządkowana podziałowi przestrzeni na prywatną, półprywatna i subiektywną wpisanymi w poszczególne części domu. Wjazd na działkę, poprzez delikatnie zaznaczone ogrodzenie prowadzi pod lekkim nachyleniem w kierunku domu, gdzie jest zlokalizowany dostęp do garażu na parterze oraz wejście główne. Po wejściu do środka domu znajduje się część dzienna wraz z otwartą kuchnią na salon otwartymi wiszącymi schodami na piętro oraz wyjściami na tarasy. Jeden z nich, pomocniczy znajduje się przy kuchni, drugi główny jest dostępny z salonu poprzez przesuwną szklaną ślusarką rozciągniętą na całą szerokość wnętrza. Ten zabieg spektakularnie podkreśla najbardziej otwartą i uczęszczaną część domu. Od strony zachodnio-północnej znajduje się jeszcze jeden taras, bardziej prywatny i wymknięty od reszty, który jest swoistym półatrium bez zadaszenia. W środku niego rośnie ozdobne drzewo wraz z lawendą, które jest miejscem relaksu po wyjściu z części spa & welness zlokalizowanej w sąsiedniej części parteru domu. Zaraz przy tarasie głównym od strony południowo-zachodniej jest zaprojektowany niewielki basen, który rozszerza możliwości wypoczynku mieszkańcom w ciepłe dni. Po wyjściu na piętro, które jest zamknięte w bryle klasycznej stodoły znajdują się sypialnie wraz z łazienkami dla domowników. Dodatkowym atutem domu jest wykorzystanie stropodachu bryły parteru na tarasy użytkowe dostępne bezpośrednio z pokoi na piętrze.

Podcięcia łączą się ze sobą otulając budynek oraz integrują część z półatrium od strony północnej z otaczającą zielenią na działce. Akcentującym wykończeniem w pasie przyziemia są płyty kwarcytowe imitujące kamień naturalny oraz aluminiowe lamele malowane w ciemnografitowym kolorze od strony południowej w układzie pionowym. Budynek wykończony jest cienkowarstwowym tynkiem mineralnym w białym kolorze, a bryła główna – „stodoła” – wykończona jest ciemną blachą montowaną na rąbek stojący w ciemno grafitowym odcieniu. Stolarka okienna i drzwiowa w kolorze grafitowym nawiązują do bryły głównej.



 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.