Nowoczesny, parterowy dom z widokiem na las

Dom w Bilczy to parterowy budynek zlokalizowany na podkieleckim osiedlu w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Działka ma niestandardowy, trójkątny kształt z lekkim spadkiem. Nowoczesna willa projektu frog studio została rozłożona na dwóch poziomach, idealnie wpisując się w topografię terenu istniejącego, a projektowany dom podzielono na cztery główne bryły odpowiadające funkcjom wewnątrz.


Parterowy dom w Bilczy pod Kielcami
Projekt: frog studio
Zespół: Marcin Janus / Marcin Gałuszka
Powierzchnia całkowita: 258 m2
Powierzchnia użytkowa: 180 m2
Planowana realizacja: 2022/2023

Nowoczesny, parterowy dom z widokiem na las


Poszczególne bryły tworzące ostateczną formę domu zostały zróżnicowane pod względem wysokości i zastosowanych materiałów. Przemiennie jest to tynk, łupek oraz naturalne drewno, które zakrywa formą szczebli okno i bramę garażu. Pierwsza i druga bryła, niżej osadzone w terenie, odpowiadają za strefę prywatną: garaż, zaplecze techniczne oraz sypialnie dzieci wraz z łazienką. Dwie kolejne formy osadzone wyżej to strefa dzienna oraz osobna sypialnia główna z łazienką i garderobą. Rozgraniczenie w poziomie jest naturalną granicą przestrzeni dziennej z prywatną.

Jedną z wytycznych inwestorów było stworzenie pewnej intymności dla całego domu od strony wejścia i wjazdu, przy zachowaniu pełnego otwarcia na ogród. Plusem okazała się daleko cofnięta nieprzekraczalna linia zabudowy, dzięki której budynek jest usytuowany w znacznej odległości od granicy działki. Wgląd na front mieszkańcy posiadać będą jedynie od strony kuchni i ciągów komunikacyjnych, z których jeden jest przeszklony obustronnie z widokiem na ogród. W kształtowaniu architektury dużą rolę odgrywała ekspozycja, nasłonecznienie i potrzeby indywidualne inwestorów, stąd przy strefie salonu czy sypialni pojawiły się większe zadaszenia, które odpowiednio regulują nasłonecznienie w ciągu roku.

Rozłożenie funkcji w domu jest nieco niestandardowe, ale wynikające z analizy działki, przyszłej zabudowy i oczekiwań inwestorów. Została stworzona nieograniczona ogrodzeniem czy bramą wjazdową strefa podjazdu do domu i garażu umieszczona w północno-wschodniej, najwęższej części działki. Reszta terenu jest już ogrodzona. Kolejna część budynku mieszcząca pokoje dziecięce posiada okna skierowane na południe i są one usytuowane w miejscu, w którym nie powstanie w przyszłości zabudowa, dzięki czemu użytkownicy mają gwarancję widoku na ścianę lasu. Następna przestrzeń to strefa dzienna ustawiona w centralnej części działki. Jest dobrze doświetlona słońcem południowo-zachodnim z dostępem do największej powierzchni ogrodu. Dodatkowym atutem strefy dziennej jest rozdzielenie salonu od kuchni długim dachowym świetlikiem znajdującym się w osi stołu, dzięki czemu klienci zyskali całodniowe doświetlenie górne. W ostatniej części znajduje się oddzielna sypialnia inwestorów z prywatną łazienką i garderobą. Inwestorzy zyskali swój azyl z łazienką doświetloną dużym oknem zapewniającym pełna prywatność oraz własny taras.

Kompozycja brył podkreślona została materiałami wykończeniowymi lub obustronnymi przeszkleniami z widokiem na las. Bryły zostały połączone delikatnymi akcentami stalowymi jak chociażby zadaszenie wejścia głównego. Podobny detal pojawia się w wykończeniu glifów okiennych w postaci dekoracyjnych opasek. Wybór budynku parterowego miał za zadanie lepsze wpisanie się w kontekst okolicy oraz udostępnienie sąsiednim działkom ekspozycji na las.





 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.