Przebudowa starej elektrowni na potrzeby Galerii Arsenał w Białymstoku – Meteor Architects

Konkurs architektoniczno-urbanistyczny na opracowanie koncepcji programowo-przestrzennej przebudowy budynku starej elektrowni na potrzeby Galerii Arsenał oraz zagospodarowania fragmentu bulwaru nad rzeką Białą pomiędzy ulicami: Świętojańską i Elektryczną w Białymstoku
II Nagroda

Projekt konkursowy: Meteor Architects – Bogdan Pszonak, Anna Pszonak
Data: Maj 2012
Lokalizacja: Białystok

Zespół autorski:
Bogdan Pszonak, Anna Pszonak, Piotr Lutarewicz, Karol Wiśniewski, Anna Daniuk, Iwona Gołko, Rafał Kłos

Elektrownia w Białymstoku

Projekt przebudowy starej elektrowni w Białymstoku

Bulwary i rzeka są ważnym elementem w kompozycji przestrzennej. Układ funkcjonalny i konsekwentne temu przestrzenne decyzje podkreślają związek sztuki i natury. Budynek otwiera się na przestrzeń doliny rzeki Białej. Taras wejściowy na dolnym poziomie bulwarów jest jego integralną częścią i stanowi prestiżowy element zagospodarowania bulwarów, służący spędzaniu wolnego czasu oraz inicjowaniu wydarzeń kulturalnych. Proponowane rozwiązanie w zamierzeniu autorów stanowić ma wysokiej jakości przestrzeń publiczną promującą Białystok jako miasto nowoczesne i jednocześnie szanujące historię miejsca.

Galeria Arsenał w Białymstoku

Stara Elektrownia w Białymstoku

Zachowanie jednoprzestrzennego charakteru wnętrz, które w połączeniu z reliktami przeszłości są niemym świadkiem historii starej elektrowni, było głównym założeniem ideowym projektu. Chcąc zminimalizować ingerencję w nadziemną część budynku, strefę wejściową umieszczono na poziomie -1. Tym samym budynek podzielono na dwie części: nadziemną – strefę ekspozycji i podziemną – ogólnodostępną, konsekwentnie rozróżnione materiałem i kolorem. Budynek jest podcięty szklaną witryną otwierając wnętrze na dolny poziom bulwarów. Strefa wejściowa nie zakłóca oryginalnego rytmu otworów okiennych. Budynek odzyskał historyczne elementy takie jak charakterystyczne blendy nad oknami. Bryła starej elektrowni nietknięta unosi się nad placem wejściowym do budynku.

Projekt Meteor Architekci

Galeria Arsenał w Białymstoku

Elektrownia w Białymstoku

Poziom -1 skupia funkcję ogólnodostępną. Hol wejściowy, foyer audytorium i kawiarnia rozciągnięte wzdłuż szklanej witryny przenikają się wzajemnie. Szerokie, podświetlone schody akcentują wejście do części nadziemnej budynku – przestrzeni ekspozycyjnej. Na poziomie -1 umieszczono również księgarnię i mediatekę, które mogą działać razem lub oddzielnie wydzielone szklanymi przegrodami.

Wertykalny węzeł komunikacyjny budynku prowadzi do wszystkich niezależnych przestrzeni ekspozycyjnych i sali konferencyjnej. Umieszczony w centralnej części – na styku części A i B – pozwala na funkcjonowanie poszczególnych powierzchni oddzielnie – umożliwiając tym samym organizowanie jednocześnie kilku imprez niezależnych od siebie. W przyszłości istnieje możliwość zaadoptowania istniejących budynków od strony południowo-zachodniej na potrzeby Galerii Arsenał bez ingerencji w zagospodarowaną już strukturę. Przestrzeń doświetlona przez historyczne okno i duży świetlik w płaszczyznach dachu jest pełna światła. Budynek dostosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Konkurs na projekt przebudowy elektrowni

Konkurs na projekt przebudowy elektrowni




Konkurs na projekt przebudowy elektrowni


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.