Willa w urokliwym otoczeniu parku krajobrazowego projektu biura JABRAARCHITECTS

Willa w Leśnicy projektu biura JABRAARCHITECTS powstanie w urokliwym otoczeniu Parku Krajobrazowego Doliny Bystrzycy, bezpośrednio przy Parku Leśnickim we Wrocławiu.


Willa w Leśnicy
Autor: JABRAARCHITECTS
Lokalizacja: Wrocław
Powierzchnia:
300m2
Rok: 2018

 

Willa w Leśnicy, Wrocław. Projektr: JABRAARCHITECTS

Willa w Leśnicy


Działka inwestorów o powierzchni prawie 2000m2 od strony wschodniej przylega bezpośrednio do Parku. Lokalizacja wyjątkowa pod względem walorów przyrodniczych, niestety ograniczała istotnie możliwości zagospodarowania z uwagi na otulinę parku krajobrazowego, obejmującą aż połowę szerokości całej działki od strony lasu – 20m. Kwestia ta zdeterminowała zarówno usytuowanie budynku na działce, jak również jego formę, dzięki czemu uzyskano sporą przestrzeń na efektowny ogród.


„W sąsiedztwie ekstensywnej i niejednorodnej estetycznie zabudowy, zaprojektowaliśmy prosty dom, o funkcjonalnym wnętrzu, odpowiadający na indywidualne potrzeby inwestorów. Swoją formą z płaskim dachem budynek neutralnie wpisuje się w otoczenie, odcinając od zróżnicowanej architektonicznie zabudowy otoczenia” – opowiadają projektanci z biura JABRAARCHITECTS.


Jednokondygnacyjny budynek o powierzchni ponad 300 m2 zaprojektowano na planie długiego wąskiego prostokąta, wpisując się w warunki geometryczne działki oraz ograniczenia wynikające z przepisów prawa i wymogu zachowania odległości budynku od otuliny Parku krajobrazowego. Frontowa część budynku to strefa wejściowa do budynku znacznie wycofana względem ściany oraz garaż dwustanowiskowy. Część mieszkalna budynku rozciąga się w głąb działki i zorientowana jest w kierunkach wschód – zachód. Stefa wejściowa obejmuje hol, garderobę, pomieszczenia podręczne i techniczne oraz gabinet. W dalszej części budynku znajduje się strefa stricte mieszkalna, w której podłużny ciąg komunikacyjny na całej długości budynku dzieli ją na dwie części – dzienną otwartą na zachód i nocną zorientowaną na wschód. Przestrzeń nocna to trzy sypialnie dla dzieci, łazienka oraz główna sypialnia z odrębną łazienką i garderobą, ulokowane w najgłębszej części budynku. Strefa dzienna, częściowo oddzielona przestrzennie od komunikacji, łączy kuchnię, jadalnię i salon. Salon nie łączy się jednak bezpośrednio z pomieszczeniami kuchni i jadalni, dla komfortu użytkowania.

Strefa dzienna na długości wszystkich pomieszczeniem przeszkleniem łączy się z zewnętrznym częściowo zadaszonym tarasem i otwiera na ogród będący przedłużeniem parku. Ponadto w jej obrębie podniesiono wysokość sufitu dla uzyskania większego poczucia przestrzeni.

Architektura budynku to prosta geometria, rozrzeźbiona poprzez wcięcie w bryle głównej od strony frontowej – strefy wejściowej, natomiast od strony ogrodu dużego tarasu. Ciepły charakter materiałów na elewacjach – szara cegła utrzymana w ciepłej tonacji i płyty na posadzce podjazdu przełamują dominującą biel budynku. Zewnętrzne zadaszenia nad tarasem i opaska nad strefą wejściową definiują przestrzeń i domykają prostą geometrię bryły, nadając jej jednocześnie lekkości. Ciemna stolarka stanowi detal kontrastujący z jasną kolorystyką domu.

 

Willa w Leśnicy, Wrocław. Projektr: JABRAARCHITECTS

Willa w Leśnicy, Wrocław. Projektr: JABRAARCHITECTS

Willa w Leśnicy, Wrocław. Projektr: JABRAARCHITECTS

 

 





Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.