Dark Plate House – antracytowy dom pracowni SPACELAB

Projekt DARK PLATE HOUSE został stworzony na kameralnej działce zlokalizowanej na poznańskim Strzeszynie. Teren o powierzchni 740m2 miał dogodne położenie wobec kierunków świata z wjazdem od strony północnej. Wyzwaniem był wydłużony kształt działki przy lekko bocznej ekspozycji na słońce i zwyczajowym dogęszczeniu śródmiejskiej zabudowy. Oznaczało to iż korzystnie doświetlony salon musiałby być zlokalizowany z boku budynku, lecz jednocześnie duże przeszklenia od tej strony odbierałyby mieszkańcom poczucie prywatności.

Inwestorzy szukali architekta, który uwzględniłby tę specyfikę miejsca oraz zrealizowałby projekt kompleksowo wraz z projektem wnętrz, dlatego wybrali poznańską pracownię architektoniczną Spacelab. O wyborze projektanta zadecydował dodatkowo fakt, iż niedaleko toczyła się już realizacja budowy innego domu według projektu tej pracowni (Dom z Brzozami). Na tamtej budowie realizowano właśnie elewacje wentylowane z użyciem charakterystycznej antracytowej okładziny z płytek, co przekonało ostatecznie inwestorów DARK PLATE HOUSE do wyboru tego materiału na główną bryłę ich inwestycji. Architekci zaproponowali by poszycie dachu płynnie przechodziło w elewację, ostatecznie zdecydowano się więc na rynny ukryte – alternatywę dla popularnego systemu rynien bezokapowych.

Budynek składa się z dwóch części – głównej antracytowej bryły i towarzyszącej jej drewnianej kostki z dachem płaskim. Część parterowa mieści pomieszczenia gospodarcze, a „nowoczesna stodoła” część mieszkalną. W projekcie uwzględniono bliskość sąsiedzkiej zabudowy i zapewniono strefie dziennej wymaganą prywatność. Bryła salonu mimo iż posiada duże boczne przeszklenia (od południowego zachodu) jest osłonięta od strony sąsiada poprzez ściany kurtynowe przy tarasie. Taras został „wciągnięty” wgłąb zabudowy – od jednej strony osłonięty jest bryłą salonu i jadalni, od drugiej – ścianą kurtynową, a od strony ulicy – parterową częścią gospodarczą. Budynek ma dwa patia, w których docelowo mają rosnąć duże drzewa.

Wejście główne – wciągnięte w bryłę budynku – jest zlokalizowane przy jednym z nich. Garaż z bramą ukrytą w elewacji zlokalizowano w parterowej kostce. Jej dach wykorzystano na przestronny taras z południowo-zachodnią ekspozycją.


Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE
Projekt: Pracownia architektoniczna Spacelab
Powierzchnia zabudowy:184m2
Powierzchnia użytkowa: 229m2
Inwestor: prywatny
Projekt: 2018 / Realizacja : 2019 –

 

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt: Pracownia architektoniczna Spacelab

 

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt: Pracownia architektoniczna Spacelab

Nowoczesne wnętrza


Projekt wnętrz DARK PLATE HOUSE powstawał jako spójny koncept wraz projektem bryły budynku. Całość zaprojektowała poznańska pracownia architektoniczna Spacelab wykonująca projekty architektoniczne z dopasowanymi projektami aranżacji wnętrz.

Spójność wizji widać min. w strefie holu wejściowego, gdzie płaszczyzna fasadowych okładzin drewnianych płynnie „przenika” do wnętrza i ma kontynuację w postaci drewnianej płaszczyzny na ścianach garderoby. To strefa wejściowa typu „open” – z doświetleniem z obu stron.

Położone na froncie budynku hol i gabinet mają widok na drzewo rosnące przy wejściowym patio. Od strony tarasu architekci zaplanowali podobny kadr – jest tam przewidziane drugie patio z zielenią. Oba patia doświetlają wciągnięte w bryłę budynku i przez to kameralne pomieszczenia. Przestrzeń parteru jest otwarta, wydzielone są jedynie strefy gospodarcze oraz gabinet i łazienka. Cztery sypialnie wraz z całym ich zapleczem zlokalizowano na piętrze.

Drewno i antracyt zdefiniowały kolorystycznie projekt tego domu. Fornir drewniany jest obecny we wnętrzach w wielu elementach wystroju . Przykładem może być sypialnia master-bedroom czy obudowa cube’a zlokalizowanego pomiędzy schodami a kuchnią. Cube kryje pomieszczenie spiżarni.

Do projektu aranżacji wnętrz architekci Spacelab wprowadzili też grafit z nutą granatu, by ciemne kolory wnętrza korespondowały z ciemną elewacją głównej bryły budynku. W oparciu o szarą tonację wybrano też kolor posadzki dla całego parteru – zostanie ona wykonana z wylewanego betonu. Przeciwwagą dla niej będą ciepłe wizualnie materiały tapicerskie i tkaniny zasłon.




 

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

Dom jednorodzinny DARK PLATE HOUSE. Projekt wnętrz: Pracownia architektoniczna Spacelab

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.