Nowe życie pawilonu na osiedlu WuWA we Wrocławiu

Pracownia ARCH_IT, we współpracy z architektem Tomaszem Cempą oraz spółką Wrocławska Rewitalizacja, wykonała projekt rewaloryzacji i adaptacji dawnego zakładu fryzjerskiego (a pierwotnie także poczekalni dla oczekujących na tramwaj oraz kiosków z mlekiem i prasą) w zabytkowym budynku mieszkalnym nr 1 (Laubenganghaus Nr. 1) na obszarze wystawy mieszkaniowej WuWA (Wohnungs- und Werkraum Ausstellung) z 1929r. Galeriowy dom czynszowy, do którego przylega obiekt, został zaprojektowany przez Paula Heima i Alberta Kemptera.


Pawilon informacyjny WuWA
Projektanci modernizacji:  ARCH_IT | Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura
Współpraca: TOMASZ CEMPA ARCHITEKT  Tomasz Cempa, WROCŁAWSKA REWITALIZACJA Grażyna Adamczyk-Arns
Inwestor: Wrocławska Rewitalizacja Sp. z o.o.
Projekt: 2016-2017/ Realizacja: 2018
Powierzchnia: 34.15 m2
Zdjęcia: Maciej Lulko

 

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

 

Pawilon informacyjny WuWA


Po międzynarodowym sukcesie wystawy Werkbundu w Stuttgarcie również we Wrocławiu zorganizowano w roku 1929 dużą wystawę mieszkaniową, zatytułowaną „Mieszkanie i miejsce pracy“ („Wohnung und Werkraum-Ausstellung” – WuWA). Jej celem była prezentacja nowych, zgodnych z duchem czasu form zamieszkiwania i przestrzeni do pracy. Przez trzy miesiące można było zwiedzać 32 budynki ze 132 w pełni urządzonymi mieszkaniami. Niektóre koncepcje miały silnie eksperymentalny i społeczno-utopijny charakter oraz stanowiły próbę reakcji na aktualne trendy społeczne. Element osiedla stanowiło więc przedszkole, a ponadto dom dla osób samotnych Hansa Scharouna i wysokościowiec Adolfa Radinga propagowały nowe formy wspólnotowego życia i mieszkania. Po zakończeniu wystawy osiedle przez dwa lata służyło do celów testowania, a zamieszkane było głównie przez artystów, architektów i pisarzy.


W ramach remontu, objętego ochroną konserwatorską pawilonu, odnowiono w oryginalnej kolorystyce elewację, odtworzono stolarkę okienną oraz charakterystyczne zewnętrzne siedziska, wymieniono pokrycie dachowe oraz wykonano elementy blacharskie. Przywrócono także charakterystyczny, znany z poniemieckich wrocławskich budowli, tynk dziobany i klinkierowe wykończenie nawierzchni zewnętrznych. Na dachu dodano neon „infowuwa”, który, wraz z liniowym oświetleniem zewnętrznym, podkreśla aktualną funkcję obiektu stanowiącego strefę wejściową do obszaru dawnej wystawy WuWA.


Zaprojektowano także wnętrza pawilonu, który aktualnie ma służyć jako punkt informacyjny oraz kawiarnia i stanowi strefę wejściową na obszar dawnego osiedla. Ze względu na wymagania funkcjonalne oraz niewielką powierzchnię obiektu przyjęto rozwiązania współczesne, zainspirowane estetycznie wczesnym niemieckim modernizmem. Odtworzono oryginalne ławki wewnętrzne w intensywnym kolorze, zaś pozostałe meble i wyposażenie zaprojektowano w ograniczonej biało-czarnej palecie. Zabudowa meblowa ściany przeznaczona jest równolegle na produkty niezbędne dla funkcjonowania kawiarni, jak i do ekspozycji materiałów informacyjnych o WuWA.

Dawna poczekalnia i jej nowe wcielenie jest kolejnym etapem całościowej rewaloryzacji obszaru i obiektów dawnej wystawy prowadzonych przez Wrocław, których strategicznym celem jest ochrona i pielęgnacja dóbr kulturowych oraz upowszechnianie wiedzy na temat tego miejsca. Pawilon stanowi atraktor, który w swej nowej odsłonie, jest symbolem nowej epoki w 90-letniej historii osiedla WuWA.

 

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja




Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

Pawilon informacyjny WuWA, Wrocław. Projekt: ARCH_IT oraz Tomasz Cempa, Wrocławska Rewitalizacja. Zdjęcie: Maciej Lulko

 

 

Komentarze na temat “Nowe życie pawilonu na osiedlu WuWA we Wrocławiu”

  1. koleński pisze:

    Oprócz rewitalizacji pawiloniku warto też wspomnieć o ludziach, którzy zaprojektowali, zaplanowali i przeprowadzili rewitalizację całego obszaru wystawy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.