Ciemna, intrygująca forma domu w Gliwicach pracowni Medusa Group

Otoczenie prezentowanego domu tworzą budynki mieszkalne i gospodarcze nie posiadające jednorodnego charakteru. Uniemożliwiało to zdefiniowanie dominujących cech stylistycznych, do których należałoby nawiązać w projekcie. Projekt podporządkowano zatem wymaganiom funkcjonalnym postawionym przez inwestora oraz walorom krajobrazowym okolicy.


„W projekcie postawiliśmy na współczesną formę architektoniczną z dużą ilością przeszkleń od strony południowej. Kompozycję cechuje prostota i umiar. Poprzez delikatne nadwieszenie, masywna horyzontalna bryła zyskać ma odcięcie dające jej oddech i lekkość. Część parterowa pozostaje w projekcie wycofana względem obrysu dachu budynku, tworząc wokół zewnętrzną przestrzeń rekreacyjną z oczkiem wodnym, tarasami i ogrodem żwirowym. Ten zabieg ma również na celu wizualne odjęcie masy prostopadłościennej bryle. Powierzchnia dachu pełni w tych miejscach funkcję okapów, które podkreślają półprywatny charakter otwartych kieszeni domu” – opowiadają architekci z biura Medusa Group.


Dom w Gliwicach
Autorzy: Medusa Group
Architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Daria Cieślak, Konrad Basan, Marcel Badetko
Konstrukcja: Statyk
Powierzchnia terenu: 9849 m²
Powierzchnia zabudowy: 733 m²
Powierzchnia użytkowa: 542 m²
Powierzchnia całkowita: 724 m²
Projekt: 2013 / Realizacja: 2018
Fotografie: Tomasz Zakrzewski

 

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach


Przyjęty układ funkcjonalny budynku znalazł odzwierciedlenie w jego architekturze. Na parterze w części północnej zlokalizowana jest główna strefa wejścia, połączoną bezpośrednio z garderobą.

W części wschodniej znalazł się garaż dwustanowiskowy, pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia. Południową część parteru zajmuje przestronny salon z jadalnią, przylegający do centralnie umieszczonego patio. Pokój dzienny architekci połączyli funkcjonalnie z ogrodem poprzez przeszklenia, umożliwiające wyjście na taras.

Wewnętrzne patio oddziela opisywaną strefę dzienną od części rekreacyjnej. Na jej układ funkcjonalny składają się zlokalizowane od zachodu niewielkie domowe SPA i siłownia, studio oraz pokój gościnny z łazienką od wschodu.

Pomiędzy głównym wejściem, a strefą dzienną zlokalizowano schody prowadzące na piętro ze strefą nocną. Ta przestrzeń podzielona jest na dwie niezależne części. Od wschodu mieści się główna sypialnia z garderobą, łazienka i gabinetem. W północnym skrzydle piętra znalazły się pokój dziecka wraz z łazienką i biblioteką.

Elewacje domu pokryte są w projekcie okładziną z płyt kompozytowych w kolorze szarym nadając budynkowi elegancji, szlachetności i minimalizmu.

 

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski




Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Dom w Gliwicach. Projekt: Medusa Group. Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.