Efektowna willa ukryta w stromym zboczu

Projekt domu Hidden House pracowni MOKAA Architekci powstał z połączenia dwóch brył o dachach dwuspadowych oraz trzeciej, przykrytej stropodachem. Każda z nich spełnia nieco inne funkcje, klarownie dzieląc przestrzeń na strefę dzienną, nocną i rekreacyjną. Całość wpisano w strome południowe zbocze dzięki istniejącemu ukształtowaniu terenu.

Część obiektu ukryto pod ziemią, zmniejszając wizualnie jego gabaryty, dzięki czemu budynek, pomimo swojej powierzchni, nie przytłacza skalą otoczenia. Zbliżając się do budynku widać jedynie szczyty stromych dachów wyrastających z terenu i podstawy budynku.

Zabudowany wjazd prowadzi do dużego, dwustanowiskowego garażu. Na zewnątrz znajdziemy również parking dla gości. Obniżona część budynku została dyskretnie osłonięta roślinnością. W tym kameralnym miejscu można skorzystać z siłowni i sauny lub odpocząć pływając w basenie. Latem istnieje możliwość otwarcia strefy wellness na zewnętrzny, drewniany taras. Na parterze strefy nocnej zlokalizowano biuro oraz prywatny apartament właścicieli.

Elewacje willi wykończone zostaną drewnianym deskowaniem w odcieniach stonowanych szarości oraz płytami z betonu architektonicznego w tym samym kolorze. Wzajemne relacje brył, liczne zadaszenia i wycięcia w bryle oraz ukształtowanie terenu i projektowanych nawierzchni, wraz z tarasami przyległymi do domu, tworzą w przestrzeni dynamiczną kompozycję. Potężne przeszklenia otwierają wnętrza projektowanego domu na krajobraz. Nowoczesnego sznytu dodają bryle budynku liczne linie ledowe, które efektownie podświetlają dynamiczną formę domu.


Willa „Hidden House”
Projekt: MOKAA Architekci
Powierzchnia: 583 m2

 




Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.