Minimalistyczny dom na klifie nad Morzem Śródziemnym

House on Cliffside to minimalistyczny dom zlokalizowany na wysokim klifie położonym u wybrzeża Morza Śródziemnego w turystycznej, hiszpańskiej miejscowości. Zaprojektowana przez architektów z pracowni Fran Silvestre Arquitectos monolityczna bryła budynku została wkomponowana w skałę tak, aby umożliwić podziwianie krajobrazu z każdego miejsca wewnątrz domu.


HOUSE ON CLIFFSIDE
Pracownia: Fran Silvestre Arquitectos
Lokalizacja: Calp, Hiszpania
Powierzchnia działki: 962,84 m2
Powierzchnia zabudowy: 242,00 m2
Zespół projektowy: Fran Silvestre, María José Sáez
José V. Miguel, Angel Ruiz, Arturo Silvestre, Javier Cardós, Jordi Martínez, Maria Masià, Adrián Mora, Fran Ayala, Ángel Fito
Aranżacja wnętrz: Alfaro Hofmann
Konstrukcja: Estructuras Singulares UPV | UniversitatPolitècnica de València
Inżynier budowy: Vicente Ramos, Esperanza Corrales, Javier Delgado
Fotografia: Diego Opazo



Dom na klifie w Walencji

Willa zaprojektowana przez hiszpańskich architektów to nowoczesna, biała forma położona w malowniczym krajobrazie w miejscowości Calp w Walencji, hiszpańskiej prowincji w środkowo-wschodniej części kraju. Architekci swoim projektem pokazują fascynację przekraczaniem możliwości architektury i konstrukcji w celu „budowania niezwykłych domów w powietrzu” i „chodzenia niemalże po wodzie”.

Podczas gdy kształt domu jest złożony, ze względu na ekstremalną topografię działki, jego stylizacja jest dość prosta. Wszystkie powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne wykończone są tym samym materiałem. Ściany budynku są czyste i białe – pokryte stiukiem wapiennym, który tworzy gładką i elegancką powłokę. Wszystkie materiały, z których wykonano ściany i chodniki oraz żwir na dachu budynku zachowują ten sam kolor, respektując tradycyjną architekturę okolicy i podkreślając jej jedność z koncepcją domu. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są sięgające od podłogi do sufitu, duże, panoramiczne okna, które zapewniają widok na niezwykły krajobraz. Nawet okna kuchenne, znajdujące się na tyle budynku, skierowane są na skalisty klif i umożliwiają dokładne przyjrzenie się niezwykłej, naturalnej teksturze skały.

Program funkcjonalny domu zaplanowany został na kilku poziomach, ale zasadnicza część dzienna domu znajduje się jedynie na najwyższym piętrze – mieści kuchnię, salon, sypialnie oraz łazienki. Na niższych kondygnacjach znajdują się natomiast taras z odkrytym basenem oraz pomieszczenia pomocnicze. Wszystkie poziomy są połączone windą oraz schodami, których efektowny zarys widać na jednej ze ścian.

Ze względu na ekstremalne położenie topograficzne i różnicę wysokości na działce, aby zamieścić część mieszkalną domu na jednym tylko poziomie, zastosowano trójwymiarową konstrukcję z płyt żelbetowych dostosowujących się do topografii działki, minimalizując tym samym roboty ziemne. Dzięki przyjęte strukturze konstrukcji możliwe było uzyskanie imponującego, wspornikowego wysunięcia bryły, która efektownie zawieszona rozciąga się nad urwiskiem.




>


Projekt: House on Cliffside, Pracownia: Fran Silvestre Arquitectos Projekt: House on Cliffside, Pracownia: Fran Silvestre Arquitectos Projekt: House on Cliffside, Pracownia: Fran Silvestre Arquitectos


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.