Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami

Dom B zaprojektowany w pracowni STOPROCENT Architekci zlokalizowany został na malowniczej działce w okolicach Białegostoku, otoczonej z trzech stron wieloletnim lasem sosnowym pod ochroną krajobrazową. Konsekwencja i porządek w układzie konstrukcyjnym oraz funkcjonalnym odzwierciedlają się w uporządkowanej, spokojnej i spójnej bryle budynku. Szare, ceglane ściany w ciepłej tonacji razem z licznymi nasadzeniami i zielonymi patiami nawiązują do leśnego otoczenia domu.


Dom B
Projekt:
 STOPROCENT Architekci s.c. Magdalena Morelewska Przemek Kaczkowski
Zespół projektowy: Magdalena Morelewska, Anna Wojcieszek, Przemek Kaczkowski
Lokalizacja: Okolice Białegostoku
Powierzchnia działki: 18 150 m2
Powierzchnia użytkowa: 618 m2

 

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

Lokalizacja domu


Od strony wschodniej działka sąsiaduje z kameralną zabudową jednorodzinną. Teren należący do Inwestora ma powierzchnię ~1,8 ha i jest częściowo pokryty lasem wyłączonym z możliwości zabudowy. Obsługa komunikacyjna Inwestycji będzie zapewniona od strony północnej, z drogi gruntowej przyległej do lasu.

Przy lokalizowaniu budynku na tak dużej działce wzięte zostały pod uwagę zacienienie od strony południowej i zachodniej poprzez wysoką ścianę lasu, odległości od lasu wynikające z przepisów pożarowych, chęć zachowania możliwie największej prywatności, przy równoczesnym zachowaniu kontaktu z sąsiadami oraz nasłonecznienie i kwestie widokowe. Lokalizacja budynku w środkowej części działki, równolegle do północnej oraz wschodniej granicy optymalnie wykorzystuje wszystkie uwarunkowania działki i odpowiada na potrzeby użytkowników.

 

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

Bryła budynku


Kubatura zarówno parteru jak i piętra została rozplanowana na kształcie litery Z. Bryła piętra została nałożona w odbiciu lustrzanym na parter, tworząc zarówno po stronie północnej jak i południowej nadwieszenia – jedno przeznaczone na zadaszony taras, drugie jako zadaszone miejsca postojowe. Cała bryła została konsekwentnie rozrysowana na kwadratowej siatce konstrukcyjnej o wymiarach 7,5x 7,5m. Zarówno parter jak i piętro składają się z pięciu sekcji konstrukcyjnych i przenikają się przestrzennie przez dwukondygnacyjną jadalnię w części centralnej domu. Bryłę budynku charakteryzuje horyzontalny układ, duże nadwieszenia, płaskie dachy, powtarzalność typów okien.

Układ funkcjonalny


Parter budynku został dedykowany części dziennej – poprzez przestronny hol wejściowy wchodzimy do centralnej części budynku. Z holu można rozejść się w dwóch kierunkach – do niedużych korytarzy, z których po wschodniej stronie zlokalizowany jest pokój gościnny i łazienka, a po zachodniej garaż oraz garderoba. Do holu wejściowego przylega dwukondygnacyjna jadalnia, w przestrzeni której znajdują się schody jednobiegowe, wspornikowe prowadzące na piętro.

We wschodniej części parteru zlokalizowano bibliotekę oraz salon z przeszkloną ścianą od strony południowej. W zachodniej części tej kondygnacji znajduje się przestronna kuchnia z wyjściem na zadaszony taras.

Piętro przeznaczone jest na część prywatną domu. W jednym krańcu znajduje się tam sypialnia master wraz z garderobą i łazienką, w drugim salonik przeznaczony do zabaw i integracji dzieci. Pozostałą część kondygnacji zajmują cztery identyczne sypialnie dla najmłodszych mieszkańców, dostępne z symetrycznie rozchodzących się korytarzy wokół otwartej przestrzeni nad jadalnią.

Dom został podpiwniczony w dwóch centralnych sekcjach konstrukcyjnych dla zlokalizowania dodatkowego garażu, pomieszczenia technicznego oraz pomieszczenia spiżarni.

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

Elewacje domu


Ze względu na skalę domu i wartości krajobrazowe działki, jak również z uwagi na trwałość i walory estetyczne, elewacje zaprojektowano jako ceglane, z cegły typu kolumba firmy Petersen w kolorze ciepłych, delikatnie przełamanych szarości korespondujących z leśnym otoczeniem domu.




Dom charakteryzować będą duże przeszklenia z niskoprofilowych systemów ślusarki aluminiowej, jak również rozłożyste, podkreślające horyzontalny charakter tarasy, częściowo wykończone prefabrykowanymi płytami betonowymi, częściowo deskami z naturalnego drewna. Zaproponowano również aluminiowe żaluzje jako osłonę od słońca i dla zapewnienia większej intymności pomieszczeń.

Bardzo istotna w koncepcji jest zieleń – dom poprzez zadaszenia „łapie” drzewa w patia, jak również poprzez liczne nasadzenia i bluszcze, zieleń w naturalnym sposób scala budynek z leśnym otoczeniem.

 

 

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

Nawiązujący do leśnego otoczenia nowoczesny dom z zielonymi patiami. Projekt: STOPROCENT Architekci

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.