Stonowane szarości przełamane ciepłym drewnem i intensywnym kolorem

Wnętrza 60-cio metrowego mieszkania w Łęczycy zostały zaprojektowane dla pary młodych osób. Główną wytyczną dla projektantów ze studia we’re architects była maksymalizacja ilości miejsca do przechowywania – tak istotna w życiu codziennym, a także stworzenie wnętrza ponadczasowego, a jednocześnie posiadającego unikatowy charakter.


Mieszkanie w Łęczycy
Projekt wnętrz: we’re architects
Powierzchnia: 60 m2

 

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

 




Stonowane szarości przełamane ciepłym drewnem i intensywnym kolorem


„Zdecydowaliśmy się na niewielkie zmiany funkcjonalne – oryginalnie kuchnia i salon były od siebie oddzielone ścianą – postanowiliśmy więc połączyć te przestrzenie, jednocześnie zamykając kuchnię od strony korytarza, co pomogło wygospodarować przestrzeń dla ciągu pojemnych szaf” – opowiadają autorzy projektu.


Architekci wykorzystali ciąg zabudowy aby przesunąć drzwi do łazienki, dzięki czemu uzyskano miejsce na dodatkową szafkę na środki czystości, a nowa ściana łazienki stworzyła spójną płaszczyznę z frontami szafy

W pierwotnym układzie strefę wejściową stanowił dość długi, zamknięty i ciemny korytarz prowadzący do poszczególnych pomieszczeń.


„Postanowiliśmy zmienić ten mankament w atut i optycznie połączyć go z salonem za pomocą intensywnego, granatowego koloru – dzięki temu ściana prowadzi nas wprost do salonu i unikamy jawnego podziału na dwie odrębne przestrzenie” – dodają projektanci.


Granatowa ściana odcięta jest nieco ponad wysokością drzwi wejściowych, a w jej szczycie zainstalowano ambientowe oświetlenie LED. Akcent kolorystyczny pojawia się także w kuchni, która dzięki zmianom w układzie ścian stała się wygodniejsza i bardziej ustawna – znalazło się tam miejsce zarówno dla wysokiej zabudowy, jak i także całkiem sporego blatu roboczego, którego brakowało w oryginalnym układzie mieszkania.

Mieszkaniu nadają charakteru dodatki w postaci barku wykonanego z podstawy maszyny do szycia Singer, plakaty z motywami roślinnymi i zwierzęcymi, oraz lampa w kształcie małpy trzymającej żarówkę od Seletti.

Sypialnię, mimo niewielkich gabarytów, udało się połączyć z funkcją garderoby, dzięki składanym ścianom z frontów meblowych. Jej kolorystyka, podobnie jak wnętrze łazienki stanowią stonowane i neutralne uzupełnienie dla części dziennej mieszkania.

Paletę materiałów stanowi zestawienie odcieni szarości i betonowych faktur zestawionych z ciepłym odcieniem drewna i przełamanych intensywnym granatowym kolorem.

 

 

Rzut mieszkania przed pracami projektowymi

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

Mieszkanie w Łęczycy. Projekt wnętrz: we’re architects

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.