Wnętrza apartamentu projektu PEKA Studio

Zlokalizowany na jednym z warszawskich osiedli apartament to połączenie naturalnych materiałów, ciekawych grafik, stonowanych barw oraz akcentów kolorystycznych. Projekt wnętrz opracowali architekci z PEKA Studio.


Wnętrza apartamentu
Projekt wnętrz: PEKA Studio
Lokalizacja: Warszawa

 

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu


Apartament znajduje się w jednej z najpiękniejszych widzianych ostatnio inwestycji na terenie Warszawy. Właściciele to odważni ludzie, którzy z pełną świadomością chcą otaczać się ponadczasowymi rozwiązaniami. Architekci z PEKA STUDIO, co rzadko się zdarza, dostali wolną rękę w projektowaniu. Dzięki temu możliwe było wyburzenie prawie wszystkich ścian oraz kompletna przebudowa wszelkich instalacji, aby apartament miał ustaloną funkcję odpowiadającą liczbie mieszkańców i ich potrzebom.

Na polu estetycznym architekci zdecydowali się użyć tylko naturalnych materiałów z kilkoma wyjątkami oraz stonowanych, szlachetnych barw.

W części dziennej pierwszy plan gra drewno pod postacią ciemnego forniru na ścianach, z którego została również wykonana dolna zabudowa części kuchennej. Naturalne dębowe deski występują także w całym apartamencie na podłodze oprócz łazienek i sypialni. Głównym motywem w części reprezentacyjnej jest grafika obejmująca całą ścianę a przedstawiająca rycinę Durera – w tym konkretnym przypadku nosorożca wraz z motywem kwiatowym. Decydując się na takie nieoczywiste rozwiązanie trzeba mieć wyrobiony gust.

Korytarz zaskakuje. Początkowo wąski, długi i ciemny, został przez architektów potraktowany priorytetowo. Aby uzyskać wrażanie dużego jasnego przestronnego przejścia architekci zdecydowali się na dwa zabiegi. Pierwszym było zastosowanie lustra na węższej ścianie korytarza a drugim wyburzenie nadproża od gabinetu i zastosowanie przesuwnych, sięgających sufitu drzwi. Dzięki temu światło wpadające przez okno gabinetu odbija się od lustra po drugiej stronie korytarza, pięknie doświetlając tą przestrzeń. Właściciele okazali się fanami czytelnictwa więc główna ściana w korytarzu została przeznaczona na domową biblioteczkę. Funkcję biblioteki pełnią otwarte kubiki na książki wraz z miedzianymi płytkami tworząc oryginalną kompozycję.

Jedno z odważniejszych pomieszczeń w apartamencie to główna sypialnia gospodarzy. Jest to część prywatna składająca się z sypialni połączonej z otwartą łazienką oraz garderoby. W części łazienkowej znajduje się wolnostojąca wanna zwrócona ku oknu balkonowemu. Dzięki temu można się relaksować podziwiając widok za oknem. Aby podkreślić wspólną przestrzeń na posadzce zastosowana została wylewka żywiczna w kolorze gołębiej szarości. Zrezygnowano również z płytek ceramicznych aby podkreślić charakter otwartej przestrzeni sypialnianej. W strefie mokrej płytki zastępuje szkło. Obie te decyzje powodują, że jest to bardziej pokój kąpielowy, niż łazienka.

Mieszkanie na wskroś nowoczesne i w stonowanej kolorystyce w części dziennej architekci postanowili przełamać naturalnymi, ciepłymi rozbiórkowymi deskami w części sypialnianej. Ułożyli je pionowo za łóżkiem oraz w strefie kąpielowej. W tym pomieszczeniu został również powielony motyw nosorożca.

Otwarty na korytarz gabinet został zaprojektowany dla dwóch osób. Długi blat oraz mnogość szafek pozwalają na swobodną pracę oraz ułatwiają organizację. Gabinet pełni czasem również funkcję pokoju gościnnego, stąd znalazła w nim miejsce rozkładana kanapa. Gabinet, jako miejsce do pracy musi pobudzać kreatywność stąd jasne barwy z ciemnymi akcentami oraz kolorowa fototapeta na całej ścianie.

Królestwo małej kobiety to ostatnie pomieszczenie w mieszkaniu. Przestronny, dobrze doświetlony pokój dawał pole do popisu. Architekci musieli oczywiście spełnić podstawowe wymagania, jak duża szafa, która posłuży długi czas wraz ze wzrostem lokatorki oraz łóżko. Obecnie jest to łóżko dziecięce, jednak w przyszłości zmieści się tu pełnowymiarowe łóżko. Pokój miał dawać również możliwość spędzania w nim czasu wraz z koleżankami stąd pomysł na podest z szufladami na zabawki, który dzięki ścianom i daszkowi z płyty OSB tworzy przytulny domek. W pokoju znajduje się także stolik do rysowania, przy którym fragment ściany pomalowano farbą tablicową. Cały pokój jest pomalowany na jasną, ciepłą szarość, jedna ściana pokryta została szarą tapetą w białe grochy.

Apartament spełnił wymagania właścicieli. Pod kątem ich wygody architekci z PEKA STUDIO zdecydowali się na szereg nietypowych rozwiązań oraz materiałów.




 

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

Wnętrza apartamentu. Projekt: PEKA Studio

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.